Menu
Blog

De Galaxy A5, een echte grote Samsung?

Tech

Na de A3 houden wij even halt bij de oogstrelende Samsung A5, met zijn hartveroverend metalen design.

18.03.2015 Cédric Godart

Technisch valt er niets op dit toestel aan te merken: een mooi HD-scherm van 5 inch, volledig in metaal, 4G en een robuuste batterij. De A5 uit de Galaxy-reeks draait Android met klasse en zwier, misschien zelfs beter dan de Galaxy S5, die het met wat meer kunststof moet stellen. Het merk zoekt het dus duidelijk hogerop en wil zich met deze nieuwe stijl onderscheiden van de concurrentie.

Om zijn A5 vlot te laten draaien, koos Samsung voor een Snapdragon 410 met een dedicated grafische chip en 2 GB aan werkgeheugen. Voor full HD is dat niet voldoende, maar het resultaat is uiteindelijk heel goed, zowel voor games als video’s. Toch stelden wij vast dat Riptide 2 iets te veel grafische kracht vraagt. Maar wie nog bij Candy Crush zweert, heeft daar natuurlijk geen last van. Het uitgekiende toetsenbord schrijft snel, ook al swipend. Het grote scherm biedt veel comfort om een tekst op te stellen.

De Galaxy A5 heeft met zijn sensor van 13 megapixel alles aan boord om in principe goede foto’s te maken. Bij optimale lichtomstandigheden (buiten, bijvoorbeeld) is het resultaat ook onberispelijk, tot in de kleinste details. Maar ’s avonds, in de dancing, op een donker plekje sluipt er korrel in het beeld. De flits brengt redding, maar gezichten zijn al snel overbelicht. Met een flinke dosis geduld, handigheid en een fotobewerkingsprogramma is er meestal toch nog wel iets van te maken. De Galaxy S5 presteert in dit opzicht beter, de Galaxy Note 4 zelfs veel beter. De sensor op de voorzijde is dan weer een aangename verrassing: selfies zijn van een uitstekende kwaliteit, in vrijwel alle omstandigheden.

Samsung pakt trots uit met zijn batterij van 2.300 mAh waarmee de A5 het heel lang zou moeten uithouden. Maar de eindbalans is niet helemaal positief. Als je intensief multimediatoepassingen gebruikt, zit je aan het begin van de avond zonder stroom. Spring je voorzichtiger met het toestel om, dan haal je anderhalve dag.

De klank leek ons uitstekend, zowel via de (krachtige) hoofdtelefoonuitgang als bij het telefoneren. Maar de 4G-ontvangst is soms minder stabiel dan bij de S5 en de Galaxy Note 4. De wifi pikt dan weer heel goed het signaal op, vaak op plekken waar onze laptop het liet afweten.

Kortom, dit is een technisch goed uitgerust en krachtig toestel met een vrij betaalbaar prijskaartje. Voor 399,99 euro neem je het mee naar huis. En in de lente kan deze A5 upgraden naar Android Lollipop 5.0.

Tags

Found this useful? Share with

Cedric Godart
30-something, geobsedeerd door zowel spinning als het opsporen van alle mobile nieuwtjes op elk uur van de dag.