Menu
Blog

De exotische tour op voor je tv? Welkom Rai Uno en TVE

Fun

18.07.2017 Céline Roman

Misschien zit je vakantie er al op en geniet je – zongebruind – nog na van herinneringen aan weidse stranden, pittoreske dorpjes en gezellige marktjes. Misschien blijf je deze zomer lekker thuis, maar heb je stiekem toch nood aan een exotische toets om je vakantiedagen wat extra kleur te geven. Wat jouw zomersituatie ook is, je kunt makkelijk ‘op reis’ voor de buis. En dan hinten we niet op de typische reisprogramma’s die je alleen maar jaloers maken op de presentator of presentatrice (wat een droomjob, toch?), maar wél op de programma’s die dagelijks in de Spaanse en Italiaanse huiskamers binnenstromen. Couleur locale van de bovenste plank op Rai Uno en TVE, en je hoeft er het vliegtuig niet eens voor te nemen!

Techetechetè: de ’t Is gebeurd van Italië

Archiefprogramma’s zijn bij ons al sinds jaar en dag razend populair. De leukste eeuw dateert van 1999, terwijl Vier vorig jaar nog ’t Is gebeurd lanceerde, dat de meest legendarische VT4-, Vier- en Woestijnvisfragmenten van onder het stof haalt. Ook Italië heeft natuurlijk een rijkgevuld tv-verleden om uit te putten. Elke avond wordt dan ook op Rai Uno, de meest bekeken zender van het land, Techetechetè uitgezonden, een ‘amusementsprogramma met archiefbeelden’. Geen ingewikkelde plots om te onthouden of tv-personages om te leren kennen: gewoon bloopers en ander leuks waarvoor je amper Italiaans hoeft te kunnen.

España directo: meteen mee met de Spaanse actualiteit

Van maandag tot vrijdag kijken de Spanjaarden op TVE naar España directo, een luchtig actualiteitenmagazine waarmee ook jij de zuiderse vakantiesfeer met één druk op de knop in huis haalt. ‘Vamos a la playa’ lijkt namelijk het motto van de reportagemakers, die onlangs nog La Playa de Regla bezochten, gewoon om bij zonnende locals in de frigoboxen te gaan loeren en de plaatselijke vuurtoren (de ‘Fara de Chipiona’) eens van dichterbij te bestuderen. Ook lokaal lekkers passeert regelmatig de revue in het programma: we zien middeleeuwse kipschotels die ambachtelijk (en in indrukwekkende hoeveelheden) worden klaargemaakt ter ere van de Nacht van de Tempeliers in Ponferrada, en komen te weten hoe de kokkin van Restaurante La Murciana in Valencia haar beroemde paella klaarmaakt.
Zomergevoel: check!

Tags

Found this useful? Share with

Céline Roman
Dol op sms’en en smileys. Smoor op shoppen en lekker eten. Gek op joggen en apps.