De 'BeeWi Smart Plug': handig, maar...

Tech

Ik wilde altijd al mijn stopcontacten in huis op afstand kunnen bedienen. Stiekem droomde ik zelfs van een huis dat voor zichzelf denkt! Dat gelukzalige gevoel wanneer je na een dag op het werk thuiskomt en je weet dat de verwarming op het juiste moment is aangezet waardoor het precies zo warm is als je had gewild, wanneer je merkt dat je tv-decoder aanstaat en alle updates al zijn voltooid. Om nog maar te zwijgen van dat gelukzalige gevoel bij het bekijken van je energiefactuur! Het is allemaal mogelijk met de Smart Plug van BeeWi.

24.08.2016
Door Simon V

Uit praktische overwegingen en om tijd en vooral energie te sparen, gebruik ik al een tijdje de 'Smart Plug' van BeeWi. Het stopcontact doet zijn werk naar behoren, net als de bijbehorende applicatie. Daar valt niets op aan te merken. Toch heb ik een paar puntjes van kritiek.

Nadat het stopcontact is aangesloten en ik de gratis applicatie 'BeeWi SmartPad' heb gedownload (in de App Store, Google Play of de Windows Store), druk ik op de middelste knop op het apparaat om verbinding te maken met mijn smartphone. Een paar seconden na het opstarten van de app 'SmartPad' op mijn telefoon kan ik het stopcontact via Bluetooth aan- en uitzetten met één vingerdruk, instellen op welk uur van de dag ik het stopcontact de komende week wil aan- en uitzetten, de temperatuur in huis controleren en regelen tot op een halve graad nauwkeurig enz. En ik kan instellen dat het stopcontact automatisch wordt gestart telkens als ik ervoor passeer en automatisch wordt uitgeschakeld wanneer het me niet meer waarneemt. Dat is super en het is ook wat ik aanvankelijk wilde: ik heb toch al wat geld uitgespaard.

Het probleem is dat ik voortdurend in de buurt van dat stopcontact moet blijven om het via mijn smartphone te bedienen. Het bereik van de Bluetooth 4.0-verbinding is heel beperkt, en dat terwijl die straal in theorie toch 30 meter ver zou moeten reiken. Op welk stopcontact ik de 'Smart Plug' ook aansluit en welk apparaat ik ook gebruik, voor een stabiele verbinding moet ik binnen een straal van 5 meter blijven. Bovendien is het onmogelijk om het stopcontact op afstand via het internet te bedienen zonder de dure 'Smart Internet Gateway' van BeeWi aan te schaffen. Heel erg jammer!

Conclusie: de 'Smart Plug' van BeeWi is een degelijk product, tenminste als je het gebruikt in open ruimtes zodat niets het Bluetooth-signaal in de weg staat en niets verhindert dat de bewegingsmelder zijn werk kan doen. Bovendien is het altijd handig om te weten hoe je voor de volgende week in één keer plant op welke tijdstippen het stopcontact moet worden aan- en uitgezet. Ik geef dan ook grif toe dat je voor 50 € zeker een oplossing kan vinden die nog beter werkt, en die je via 4G kan bedienen met je smartphone.

Eigenschappen:

  • Rechtstreeks te bedienen via Bluetooth Smart 4.0, in theorie tot op 30 m
  • Verbinding met het internet mogelijk via de 'Smart Internet Gateway' (apart verkocht)
  • Netvoeding: 100 - 240 V, tot 16 A 
  • Bewegingsmelder: detectiebereik van meer dan 100°, tot 5 m
  • Temperatuursensor: ± 0,5 °C nauwkeurig
  • Werkt met de applicatie 'BeeWi SmartPad'
  • Compatibel met iPhone 4s en hoger (iPad van de 3e en 4e generatie - iPod touch), Android 4.3 en hoger, Windows Mobile 8.1 en hoger, met Bluetooth 4.0

Laurent C. (www.leblogjeuvideo.be)

Boost-ledlamp met wifi-versterker van Sengled