Menu

De Android-clash van deze zomer: Galaxy A6+ of P20 Lite?

Android-gebruikers krijgen het deze zomer kwaad, zoveel verleidingen lonken er bij de betaalbare toestellen. Wij helpen je om te kiezen, bijvoorbeeld tussen de Galaxy A6 Plus van Samsung en de Huawei P20 Lite (al maken ze het ons niet gemakkelijk).

08.08.2018
Door Cédric

Leg de technische gegevens van beide smartphones naast elkaar en je ziet het meteen: ze lijken heel erg op elkaar. De schermen zijn vrijwel even groot, het RAM-geheugen is identiek en de schermresolutie verschilt weinig: 1080 bij 2280 pixels voor de Huawei, tegen 1080 x 2220 voor de Galaxy.
De fotosensoren op de achterzijde moeten al evenmin voor elkaar onderdoen, maar op fotogebied heeft Samsung een andere flinke troef in handen: de sensor van 24 megapixel op de voorzijde, die je nog maar op weinig toestellen vindt. En de fotokwaliteit? In onze tests scoort Samsung beter bij zwak omgevingslicht, maar voor buitenopnamen zijn beide merken over de hele lijn aan elkaar gewaagd.
De 4G-verbindingssnelheid bedraagt maximaal 300 Mbps voor beide modellen en data uploaden kan met 50 Mbps.

Wat is er veranderd?

De Kirin 659-processor van Huawei presteert in theorie beter dan Samsung met zijn Snapdragon 450: op papier is hij zo’n 10% sneller. Maar in de praktijk is er weinig verschil te merken.
Die verschillen zie je wel als je gewoon naar de toestellen kijkt: het scherm van de P20 Lite bedekt vrijwel de hele voorzijde, met bovenaan een “notch” of inkeping, terwijl de Galaxy A6 Plus een klassieker voorkomen heeft (met meer uitgesproken randen). Maar de Galaxy is dan weer slanker: 71 mm, tegenover iets minder dan 76 mm voor de Huawei P20 Lite.
Beide toestellen maken gebruik van Android 8 en een omkeerbaar USB C-kabeltje. Ook qua prijs zitten ze heel dicht bij elkaar: 329 euro voor de Huawei P20 Lite, 339 euro voor de Galaxy A6 Plus. Met een abonnement erbij dalen de prijzen fors, maar het verschil blijft € 10.

Welk toestel kiezen?

Als de looks van een smartphone voor jou belangrijk zijn en je daarbij onthoudt dat beide toestellen technisch en qua prestaties aan elkaar gewaagd zijn, dan zal je voorkeur uitgaan naar de P20 Lite, met zijn scherm dat aan de iPhone X doet denken. De A6 Plus komt klassieker over, maar wel degelijker in het dagelijks gebruik.
Even samenvatten:

De P20 Lite

- Een 5.84" scherm
- Fototoestel met dubbele sensor van 16 megapixel
- Dual SIM
- USB type C
- 4G+
- 145 gram
- Batterij van 3000 mAh
- Android 8.0 (Oreo)
De P20 Lite is beschikbaar in de Orange Shop. In combinatie met een Orange-abonnement is dit toestel al voor jou vanaf € 39.

De Samsung Galaxy A6+

- Een Super Amoled 6.0" scherm
- Dubbel fototoestel achteraan van 16 MP + 5 MP
- Fototoestel vooraan van 24 MP
- Android 8.0 (Oreo)
- USB type C
- 4G+
- 191 gram
- Batterij 3400 mAh
De Galaxy A6 Plus is beschikbaar in de Orange Shop. In combinatie met een Orange-abonnement neem je dit toestel mee voor € 49.