Menu
Blog

De administratie van je onderneming uitbesteden? Voor- en nadelen

Werk

De administratie voeren van je onderneming: het hoort er nu eenmaal bij, of je het leuk vindt of niet. De ene jonge ondernemer stort er zich vol enthousiasme op, de andere blinkt uit in uitstelgedrag wanneer de maandelijkse ‘administratiedag’ is aangebroken en alle facturen, rekeningen en kostenposten in kaart moeten worden gebracht. Behoor je tot die laatste categorie? Dan loont het om je administratie uit te besteden. Al zijn daar ook nadelen aan verbonden … De pro’s en contra’s op een rijtje!

03.10.2017 Céline Roman

Administratie van je onderneming uitbesteden: de voordelen

Zeker als je zelf geen kaas gegeten hebt van cijfertjes, balansen en Excelsheets, is je administratie uitbesteden een aanlokkelijke keuze. Ze levert je onder meer deze voordelen op.

1.Meer tijd om je eigen ding te doen
Je bent ondernemer geworden omdat je wil uitblinken in je vak en je je klanten een uitstekende dienstverlening wil bieden. Je waardevolle uren besteden aan het moeizame onderhoud van je administratie, en dat ook nog eens tegen je zin doen? Geen goed idee.

2.Een handig overzicht
Een goede boekhouder bezorgt jou een handig overzicht van de administratie van je onderneming, zodat je in een oogopslag kunt zien wat je in- en uitgaven zijn, op welke kostenposten je kunt besparen, of je facturatie in orde is, etc. Een goede boekhouder geeft je daarbij uiteraard ook deskundig advies.

3. Kostenbesparing op lange termijn
Hoe langer je samenwerkt met een boekhouder die jouw administratie perfect beheert, hoe beter jullie samen kunnen inschatten welke administratieve en/of financiële ingrepen jouw onderneming winst kunnen opleveren. Doorgaans is je administratie uitbesteden dan ook een waardevolle investering die vroeg of laat rendeert.

Administratie van je onderneming uitbesteden: de nadelen

Zoals dat vaak gaat, snijdt ook dit mes aan twee kanten. Enkele mogelijke nadelen van de uitbesteding van je administratie:

  • Het duurt soms lang voor je de externe partij vindt met wie het klikt. De zoektocht naar de boekhouder die bij jouw onderneming past, kan flink wat tijd – en soms ook geld – kosten.

  • Je administratie uitbesteden, betekent je lot voor een deel in de handen van een buitenstaander leggen. Met dat gedeeltelijke controleverlies moet je als kersvers ondernemer leren omgaan.

Ga je ondanks die mogelijke obstakels toch de uitdaging aan? Lees dan zeker onze tips om je administratie vanaf het prille begin op orde te hebben.

Tags

Found this useful? Share with

Céline Roman
Dol op sms’en en smileys. Smoor op shoppen en lekker eten. Gek op joggen en apps.