Menu

De 3 wijzen anno 2017: sappige verhalen en lachsalvo’s

31.05.2017
Door Andy V

Er zijn zo van die televisieformats die niets van hun glans lijken te verliezen, hoe lang ze ook lopen. Ondanks de glitterjuwelen en glamoureuze decors valt Mooi en meedogenloos daar niet meteen onder – sorry, Forresterfans! – maar er zijn genoeg tegenvoorbeelden. Neem nu De mol, waarvan het eerste seizoen al in 1998 op ons werd losgelaten. Na een pauze van 15 jaar (van 2000 tot 2015, om precies te zijn) kreeg De mol een tweede leven. Het programma bleek nog even populair als in zijn begindagen, en ook de mollengekte eerder dit jaar loog er niet om. De 3 wijzen, dat sinds begin april terug op het scherm komt, neemt ons nog verder terug in de tijd: tot 1989, om precies te zijn. Presentator Kobe Ilsen trad in de voetsporen van Kurt Van Eeghem!

Een leugentje om bestwil

Het concept van De 3 wijzen is ongewijzigd gebleven. Twee onbekende deelnemers krijgen vragen voorgeschoteld mét de bijbehorende antwoorden. Die antwoorden worden gegeven door drie bekende ‘wijzen’, waarvan de meerderheid echter leugens en halve waarheden verkondigt. De kandidaten moeten zien te achterhalen welke wijze oprecht is. Ze hebben de keuze uit: Tom Waes, Maaike Cafmeyer, Jeroen Meus, Goedele Wachters, Tom Lenaerts, Bart De Pauw, Sam Gooris, Marleen Merckx, Peter Van de Veire, Olga Leyers, Rob Vanoudenhoven, Cath Luyten, Bart Peeters, Erik Van Looy, Siska Schoeters, Steven Van Herreweghe, Tine Embrechts, Sven De Leijer, Gert Verhulst, Danira Boukhriss en Lieven Scheire.

De wijzen werken op de lachspieren

De versie van De 3 wijzen die van 1989 tot 1999 liep en gepresenteerd werd door Kurt Van Eeghem, stond garant voor legendarische televisie. Rob Vanoudenhoven begon zijn tv-carrière in de quiz en ook Jean Blaute en Chris Van den Durpel mochten regelmatig opdraven, maar Jacques Vermeire, Gerty Christoffels en Walter Grootaers vormen wellicht het bekendste wijzentrio uit die periode.

Om jullie terug in de sfeer te brengen, een greep uit de vragen die Van Eeghem hen in zijn keurige kostuum en zijn keurigste Nederlands stelde:

  • “Wat is een walter?”
  • “Wat betekent een ezelenblaas?”
  • “Wat deed koning Boudewijn als eerste op 15 december 1960 toen hij uit zijn huwelijksmis kwam?”

Makkelijk, toch?

De 3 wijzen anno 2017

Wat we tot nu toe van de nieuwe 3 wijzen te zien kregen, is alvast veelbelovend. Het vocabularium van Maaike Cafmeyer (die het over de ‘tsjoep’ van haar man had en daarmee zijn autosleutels bedoelde, en die haar medewijzen liet vertalen wat zij met het woord ‘hoohbehaafde’ wou zeggen) is puur entertainment, net als de verhalen van Gert Verhulst (die beweerde in een pornofilm te hebben meegespeeld).