Menu
Blog

Dataverbruik: controleren, beperken, besparen

Fun

Welke apps verbruiken veel data? Hoe beperk je het dataverbruik op iPhone of op Android? Ontdek onze tips om je dataverbruik in het oog te houden en er zuiniger mee om te gaan.

18.10.2019 Cédric Godart

Het dataverbruik in de wereld neemt elk jaar spectaculair toe. En die trend blijft maar aanhouden. Hoe weet je hoeveel data een app verbruikt en hoe zie je op elk ogenblik over welk datavolume je nog beschikt?

Apps en hun dataverbruik

Met 4G is het zo eenvoudig om urenlang je favoriete apps te gebruiken. Maar weet jij hoeveel data ze echt verbruiken?

  • Als je GPS gebruikt:  Waze komt toe met slechts 0,6 MB per uur. Maar het dataverbruik op Google Maps ligt drie keer hoger.
  • Als je graag videobelt, besef dan dat Whatsapp 4 MB per minuut verbruikt, FaceTime 3,2 MB, Facebook Messenger 11,45 MB en Google Duo 9,7 MB.
  • Ben je verslingerd aan sociale media? 1 uur Facebook, Twitter of Instagram verbruikt ongeveer 100 MB.
  • En als je ten slotte je vrije tijd graag doorbrengt met filmpjes kijken, dan is het interessant om te weten dat het dataverbruik van YouTube gemiddeld 5 MB per minuut bedraagt. Netflix zit ook in die buurt. Audio streamen is zuiniger: 1 MB per minuut in lage kwaliteit, het dubbele in hoge kwaliteit.

Hoe minder data verbruiken

Het is mogelijk om in bepaalde apps databesparing in te schakelen als je niet over wifi beschikt. YouTube, Spotify, Deezer, Netflix: op al deze apps kan je de streamingkwaliteit instellen. Zet ze op het laagste niveau als je het dataverbruik wilt beperken in 4G of 3G.

Wil je elk buitensporig dataverbruik voorkomen? Kies dan voor de radicale oplossing en schakel je mobiele dataverbruik gewoon uit. Om online te gaan moet je dan wel over wifi beschikken.

Je dataverbruik controleren

Op iPhone

Om op elk ogenblik je dataverbruik te kennen:

> Ga naar Instellingen

> Mobiel netwerk 

Scroll dan omlaag om te zien welke apps mobiele data verbruiken en hoeveel ze verbruiken. Vind je dat sommige apps al te kwistig met data omspringen? Schakel de toegang tot mobiele data dan uit voor die apps. Ze zullen dan nog uitsluitend via een wifi-netwerk toegang tot het internet proberen te krijgen.

Op Android

Je dataverbruik op Android nagaan is heel eenvoudig. Hieronder vind je de officiële uitleg van Google voor toestellen die draaien op Android One (zoals bijvoorbeeld Nokia)

> Ga naar Instellingen

> Kies Verbindingen

> Tik dan op Gegevensgebruik en vervolgens op Gebruik mobiele gegevens 

Op deze pagina zie je de totale hoeveelheid mobiele data die je verbruikt. Wil je een nauwkeurig beeld krijgen? Selecteer dan een bepaalde periode door op het pijltje naar beneden te tikken. Je kunt ook een alarm instellen, zodat je weet wanneer je toestel een bepaalde hoeveelheid data heeft verbruikt.

Opgepast, voor Huawei en Samsung kunnen de stappen anders zijn. Hiervoor kan je dus best de officiële gebruiksaanwijzing van je toestel raadplegen.

De My Orange-app

Er is nog een heel eenvoudige oplossing om je dataverbruik in het oog te houden: de My Orange-app. Die laat je onder andere in real time je dataverbruik zien, zowel in België als in het buitenland.

▶️ Download My Orange voor iPhone of Android.

Tags

Found this useful? Share with

Cedric Godart
30-something, geobsedeerd door zowel spinning als het opsporen van alle mobile nieuwtjes op elk uur van de dag.