Menu
Blog

Waarom ook jij dark mode gaat activeren … op al je toestellen!

Tech

Op je smartphone, je tablet, je browser van je desktop op kantoor: overal kan je tegenwoordig dark mode activeren.

Maar wat win je ermee? Je ogen krijgen meer rust en je batterij gaat langer mee. Wij geven je tekst en uitleg.

02.07.2019 Simon VAN CAUTEREN

Dark mode: technische uitleg

In dark mode valt de content beter op tegen de donkere achtergrond. Het gebruik van zwarte vensters maakt het makkelijker om je te concentreren op wat je aan het doen bent. Het is geen toeval dat er nu een dark mode beschikbaar is op computers sinds de laatste versie van macOS X, maar ook op ChromeOS en Windows.

Dark mode: goed voor de ogen

In de dark mode worden de kleuren omgedraaid: de tekst licht op tegen een zwarte achtergrond. Dat is minder belastend voor de ogen. In combinatie met de nachtmodus (die de hoeveelheid blauw licht beperkt) is de kans minder groot dat de hersenen bezig blijven, waardoor je makkelijker in slaap valt.

Dark mode: al helemaal goed voor je batterij

Iedereen is het erover eens dat een smartphone in dark mode minder energie verbruikt. De batterij gaat dus langer mee, vooral in combinatie met een OLED-scherm, waar de meest hoogwaardige smartphones tegenwoordig mee zijn uitgerust.

De kleuren wit en blauw zijn de grootste energievreters. Door over te schakelen op zwart en donkere kleuren, vraag je minder van je batterij. Het gevolg? Ze gaat uren langer mee, zonder te herladen.

Dark mode in apps ... maar ook in CSS

De ontwikkelaars van apps hadden nooit gedacht dat Apple, Google en de fabrikanten een volledige 'dark mode' zouden maken. Applicaties zoals Twitter, Messenger, Evernote en Chrome beschikken over een dark mode die je heel eenvoudig in de voorkeuren van de app activeert. Daarna draait de app de kleuren om en krijg je vaak een wit lettertype op een zwarte achtergrond.

Het is een trend die je nu ook op websites begint te zien. Met een beetje werk kunnen de makers van websites een alternatieve versie van hun websites in dark mode aanbieden. In Safari, Firefox en Opera kon je die websites al in dark mode bekijken en sinds begin mei biedt ook Chrome nu die mogelijkheid aan. Concreet wordt het uiterlijk van de website in dark mode bepaald door een stijlblad (CSS): webmasters moeten dus nieuwe commando's gebruiken om hun sites aan te passen.

Een dark mode in alle smartphones

Google beet de spits af met Android Q, de volgende versie van zijn OS. Vanaf de lancering begin dit najaar zullen Android-telefoons (Sony, Motorola, Nokia, Samsung enz.) dus ook over een dark mode beschikken.

Hetzelfde zien we bij Apple, met iOS 13, dat begin juni werd voorgesteld. De nieuwe versie van het systeem zal over een algemene dark mode beschikken, met een aanzienlijk verbeterde autonomie tot gevolg. iOS 13 kan je vanaf juli testen in een bètaversie. De definitieve versie wordt eind september verwacht.

Found this useful? Share with

Simon VAN CAUTEREN
Gamer et photographe, le partage est dans sa nature de Digital Native biberonné aux Likes et aux Retweets.