Doxing en 4 andere voorbeelden van cyberpesten: zo herken je ze
Tech
Online pesten of cyberpesten kan verschillende vormen aannemen. Naast het klassieke pestgedrag – zoals bijvoorbeeld iemand uitschelden – zorgde het internet voor nieuwe vormen. Zoals bijvoorbeeld doxing, fraping en andere voorbeelden.
Sociale media, online gaming, chatdiensten, … het internet vormt voor veel jongeren het verlengde van hun offline leven. Maar soms gaat het mis en worden ze het slachtoffer van digitaal pesten.
Maar hoe ziet cyberpesten er eigenlijk uit? Op deze pagina delen we 5 concrete voorbeelden zodat jij en je kind zich beter kunnen beschermen!
TIP: niet zeker wat cyberpesten is? Lees eerst even deze blog!
- Doxing: te kijk gezet worden op het internet
- Exclusion: iedereen, behalve ik
- Fraping: maar ik was het niet!
- Slutshaming: de seksualiteit in het vizier
- Masquerading: ik heb geen idee wie mij pest
1. Doxing: te kijk gezet worden op het internet
Stel, je deelt een gênante story op Instagram of een pikante foto op Snapchat. ‘Maakt niets uit, want na zoveel tijd verdwijnt die toch automatisch’, denken de meeste tieners. Tot iemand een screenshot neemt en die deelt met de hele klas. En jouw klasgenootjes … die delen het gewoon opnieuw met hun vrienden. Voor je het weet, gaan de beelden viraal (om de verkeerde redenen).
Bij ‘doxing’ wordt iemand te kijk gezet op het internet. Helaas verspreiden foto’s en filmpjes zich razendsnel. Dus zelfs als de pester de beelden offline haalt, zijn ze waarschijnlijk al in handen van onbekenden.
TIP: volg het motto ‘eens online, altijd online’. Upload niets waarvan je blij bent dat het over enkele minuten of uren verdwenen is.
2. Exclusion: iedereen, behalve ik
Exclusion of uitsluiting neemt vaak subtielere vormen aan in vergelijking met de klassieke kliekjes op de speelplaats. De klas zet bijvoorbeeld een WhatsApp-groep op voor iedereen … behalve jouw kind.
Vervolgens worden in die groep allerlei berichten, foto’s en filmpjes gedeeld. Doordat jouw kind die niet ziet, kunnen ze ook offline steeds minder vaak meepraten. Ze raken meer en meer geïsoleerd van hun klasgenootjes.
3. Fraping: maar ik was het niet!
Je hebt snel even je sociale media gecheckt op de schoolcomputer. De persoon na jou ontdekt dat jouw profiel nog openstaat en ziet een unieke kans. De cyberpester begint in jouw naam onaangename berichten te verspreiden, racistische comments te plaatsen en vervelende foto’s te posten. In het ergste geval veranderen ze het wachtwoord zodat jij niet meer kan inloggen.
Bij ‘fraping’ – een mix van ‘Facebook’ en ‘rape’ (verkrachting) – gebruiken digitale pesters het online profiel van een slachtoffer om hun reputatie te vernietigen.
TIP: kies voor sterke wachtwoorden en log jezelf altijd uit na gebruik.
4. Slutshaming: de seksualiteit in het vizier
Deze vorm treft helaas opvallend vaak meisjes en vrouwen. Bij ‘slutshaming’ wordt iemand te schande gemaakt omwille van hun (ontluikende) seksualiteit. Te kort rokje? Je eerste bedpartner gehad? Naaktfoto gedeeld met je crush?
Reden genoeg voor cyberpesters om die persoon publiek een hoer, slet of iets gelijkaardigs te noemen. Of, erger, foto’s en video’s van jou te verspreiden op online fora.
5. Masquerading: ik heb geen idee wie mij pest
Bij ‘masquerading’ verstoppen daders zich achter een anonieme identiteit. Ze creëren bijvoorbeeld een nieuw profiel op sociale media onder een nepnaam en vullen het profiel met nepfoto’s. Vervolgens gebruiken ze deze nepaccount om hun slachtoffer te bestoken met onaangename (en vaak heel persoonlijke) berichten.
Omdat het slachtoffer geen idee heeft wie er achter de account zit, is de psychologische schade vaak enorm.
TIP: cyberpesten is strafbaar. Houdt het gedrag aan? Hou alle bewijzen bij, stap naar de politie en schakel een psycholoog in.
Lees ook:
Tags
Found this useful? Share with
