Menu
Blog

Wat als je kind te maken krijgt met cyberpesten? 5 tips van een kinderpsychologe

Tech

De meeste kids en jongeren vinden het internet vooral leuk. Maar sommigen gebruiken het om anderen te kwetsen. Wat doe je wanneer je kind te maken krijgt met cyberpesten?

17.02.2020 Simon VAN CAUTEREN

Hoe zou ons leven of dat van onze kinderen eruit zien zonder internet? Je kunt het je nog nauwelijks voorstellen.Gamen, chatten, appen en swipen is voor onze kroost een tweede natuur geworden. Maar de online wereld heeft helaas ook een schaduwzijde. 

Kinderpsychologe Laura Mignolet is gespecialiseerd in opvoedingsondersteuning en gedragscounseling bij kinderen en jongeren. Zij geeft 5 nuttige tips.

1. Praat open over cyberpesten

Cyberpesten wordt vaak erg laat ontdekt. In mijn praktijk zie ik kinderen die om onverklaarbare redenen stil en gesloten zijn. Pas na enkele sessies durven ze te vertellen wat er zich online afspeelt. Ik raad ouders daarom aan om open te praten over de gevaren van het internet.

Bekijk bijvoorbeeld samen met je kind de privacyinstellingen van zijn of haar Facebook-account. Wie kan wat zien op het profiel van je zoon of dochter? Het is belangrijk dat je kind zich daarvan bewust is. 

2. Respecteer de privacy van je kind

Vermoed je dat je kind online wordt gepest? Weersta dan de verleiding om de socialmedia-accounts van je zoon of dochter te doorspitten. Je doet dat uiteraard met de beste bedoelingen, maar de lijn tussen helpen en nóg meer kwetsen is erg dun.

Wanneer een kind gepest wordt, voelt het zich machteloos en onveilig. Als je als ouder ongevraagd gaat rondneuzen, vergroot je nog dat gevoel. Het is veel beter om de hatelijke berichten samen te bekijken en je kind zelf de touwtjes in handen te laten nemen.

“Kinderen die gepest worden, voelen zich machteloos en onveilig. Wanneer je hun berichten ongevraagd leest, versterk je dat gevoel alleen maar.”

3. Breng de school op de hoogte

Bespreek het probleem met de school van je kind en schakel ook het CLB (Centrum voor Leerlingenbegeleiding) in.

Maar let op: bespreek ook dat eerst met je kind. Het is belangrijk om hem of haar opnieuw zelfzekerheid te geven. Doe niets achter de rug van je kind, want zo raak je het vertrouwen van je zoon of dochter kwijt.

4. Blijf op de hoogte van alle nieuwigheden

Nieuwe apps en online hypes steken razendsnel de kop op en verdwijnen vaak ook weer even snel. Als ouder is het niet gemakkelijk om alle trends te volgen, maar probeer toch wat mee te zijn. Ken je TikTok bijvoorbeeld al? Met deze razend populaire app maken jongeren korte muziekvideo’s die ze ook kunnen delen op het platform..

“Op de hoogte blijven van de nieuwste online hypes is niet altijd gemakkelijk. Maar als ouders is het belangrijk om up-to-date te zijn.”

5. Technologie kan ook helpen

Het internet heeft natuurlijk ook goede kanten. Bepaalde apps kunnen cyberpesten bestrijden of zelfs voorkomen. Zo lanceerde Google onlangs Family Link

Met deze app maak je een account aan voor je kind om een oogje in het zeil te houden. De app geeft je namelijk de mogelijkheid om te zien wat je kind op internet doet. Zo weet je steeds waar je kind mee bezig is en kun je ingrijpen bij eventueel pestgedrag. Verder kun je in enkele klikken de schermtijd van je bengel beperken en bepalen welke online content hij of zij te zien mag krijgen.

Let op: ook hier geldt de gouden regel ‘eerlijk duurt het langst’. Installeer de app dus alleen in samenspraak met je oogappel!

Veilig op internet

De “Week tegen Pesten”, van 14 tot 21 februari, zal ook dit jaar weer een krachtig signaal geven, met allerlei activiteiten op scholen, in jeugdbewegingen, op tv, … En ten slotte geven wij je als ouder graag nog enkele andere tips over cybersecurity, zodat je kids veilig het internet op kunnen. 

Ja, ik wil graag nog meer tips over cybersecurity

Lees ook:

▶ Schermtijd beperken bij je kind: 7 tips van een kinderpsychologe

▶ Sociale media: hoe je privacy beschermen

Tags

Found this useful? Share with

Simon VAN CAUTEREN
Gamer et photographe, le partage est dans sa nature de Digital Native biberonné aux Likes et aux Retweets.