Menu

Use this environment for content changes

Warning: Please do not use this environment for content changes

Blog

Cyberpesten of online pesten: wat is het en wat kan je ertegen doen?

Tech

Wat is cyberpesten? En hoe herken je het? In deze blog maken we je wegwijs in de wereld van online pesten.

16.03.2022 Maité Delgado

Kinderen (be)leven steeds meer online. Ze gamen, streamen en verkennen de wereld van sociale media. Spannende ervaringen die helaas ook risico’s inhouden.

Wat is cyberpesten?

Eenvoudig gezegd: online pesten. In tegenstelling tot offline pesten gebruiken pesters dus elektronische middelen – sociale media, gameplatformen, chatdiensten – om een slachtoffer het leven zuur te maken.

Opvallend, zowat de helft van Europese 10- tot 18-jarigen geeft aan ooit al eens digitaal gepest te zijn. Net daarom is het zo belangrijk dat je als ouder op tijd de verschillende signalen herkent om je kind zo goed mogelijk te beschermen.

Offline vs online pesten

Hoewel de twee vaak samengaan, zijn er ook belangrijke verschillen tussen pesten op de speelplaats en pesten via een scherm. We zetten enkele belangrijke nuances op een rijtje: 

  • Pesters kunnen anoniem blijven op het internet. Iemand bestoken met dreigberichten of uitschelden op sociale media? Het kan (helaas) perfect zonder jezelf daarbij bekend te maken.
  • Slachtoffers van cyberpesten kennen geen rust. Als je op school gepest wordt, kan je er op het einde van de dag even aan ontsnappen. Digitaal pesten kan de klok rond via sociale media of chatgroepen. Meer nog, zelfs wanneer je je smartphone uitschakelt, kan het pesten nog altijd blijven doorgaan.
  • Berichten worden eindeloos gedeeld. Zodra een kwetsend filmpje of beeld geüpload wordt, gaat het een eigen leven leiden. Het slachtoffer kan zo dus erg lang geconfronteerd blijven met het pestgedrag.
  • Cyberpestkoppen komen harder uit de hoek. Doordat de afstand tussen pestkop en slachtoffer groter is, zien daders zelden het effect van hun daden. Dat maakt het voor hen gemakkelijker om nog harder te pesten. 

Voorbeelden van cyberpesten

Cyberpesten is strafbaar. Maar waar ligt de grens tussen een slechte grap, kwetsende opmerking en digitaal pesten?

Concreet moeten daders het doel hebben om te kwetsen – en hun gedrag meermaals herhalen. Zogenaamde trollen kunnen dus niet noodzakelijk vervolgd worden voor hun daden. Dat zijn internetgebruikers die bewust willekeurige mensen tegen de schenen schoppen. Hoewel hun (re)acties vaak kwetsend zijn, zit hier zelden de intentie achter om echt te pesten.

Net daarom is het voor jonge gebruikers erg belangrijk om te weten wat er precies onder cyberpesten valt. Want wat misschien start als een onschuldige grap, kan eindigen in een echte nachtmerrie voor alle betrokkenen.

Welke soorten cyberpesten bestaan er?

Help, wordt mijn kind digitaal gepest?

We begrijpen dat je als ouder je kind moeilijk de klok rond kan controleren. Toch zijn er enkele belangrijke signalen die op z’n minst een alarmbelletje zouden moeten doen rinkelen. Zoals … 

  • Je kind vermijdt sociale contacten.
  • Je kind draait het scherm weg als jij passeert.
  • Je kind verliest eetlust.
  • Je kind is van streek na een rondje surfen.

Praktische tips voor ouders

Net omdat online pesten zo hardnekkig is, voelen ouders van slachtoffers zich vaak machteloos. Toch zijn er volgens kinderpsychologe Laura Mignolet enkele praktische tips om je kinderen zo goed mogelijk te helpen.

Zo raadt ze ouders bijvoorbeeld aan om …

  • openlijk te praten over de schaduwzijde van het internet,
  • niet meteen de browsergeschiedenis van je kind te controleren,
  • op de hoogte te blijven van de nieuwste online tools,
  • en handige apps te installeren die jonge gebruikers beschermen.

Wil je hier meer over weten? Dan verwijzen we je graag naar onze blog boordevol praktische tips voor ouders!

Ja, ik wil tips tegen cyberpesten.

Lees ook:

▶️ Praktische tips tegen cyberpesten

▶️ Welke soorten cyberpesten bestaan er?

Found this useful? Share with

Maité Delgado
Maité Delgado
Altijd op zoek naar interessante telco nieuwtjes en weetjes, handige apps, tips en tricks om jullie up to date te houden!