Menu
Blog

Een cursus volgen op het internet: hoe werkt dat?

Tech

De voorbije maanden volgden heel wat Belgen een online opleiding, hetzij voor hun plezier, hetzij om nieuwe vaardigheden aan te leren. Maar welke cursussen kan je online volgen en waartoe dienen ze?

11.08.2020 Cédric Godart

Vandaag kan je op het internet en via educatieve apps bijna alles leren. Of je nu op zoek bent naar een beroepsopleiding, naar tutorials om te koken of te tuinieren of een vreemde taal wilt leren, er bestaan tools die zijn afgestemd op elk gezinslid. Ze zijn bovendien vaak helemaal of gedeeltelijk gratis. 

Online taalcursussen

Wie op zoek is naar een (gratis) online cursus Engels of een online cursus Frans, kan op tal van websites en mobiele apps terecht:

  • Duolingo om gratis een nieuwe taal te leren;
  • Babbel om een taal en de juiste uitspraak te leren;
  • Tandem om mensen te vinden waarmee je in een andere taal kan praten; 
  • Beelinguapp om een taal te leren aan de hand van audioboeken en muziek.

De meeste van deze apps bieden gratis basismodules aan. De cursussen voor gevorderden zijn wel tegen betaling.

Leren programmeren

Coderen – d.w.z. applicaties creëren – is uitgegroeid tot een vaardigheid die bijzonder gegeerd is door werkgevers. Sommigen gaan ook als zelfstandig codeerder aan de slag. Dat online codeeropleidingen erg talrijk en gevarieerd zijn, is dan ook nog zacht uitgedrukt. 

Daarnaast zijn er ook talloze gratis cursussen. OpenClassrooms, bijvoorbeeld, biedt programmeeropleidingen (web, applicaties) aan in het Engels. Je inschrijven op het platform volstaat om de lessen gratis te kunnen volgen. De engelstalige site CodeAcademy geeft ook programmeeropleidingen om websites of applicaties te creëren. De gratis formule is ruim voldoende om de basiscursussen te volgen die online worden aangeboden. Volg je liever een programmeercursus in het Nederlands? Neem dan eens een kijkje bij NHA.

Echte online campussen

Naast de universiteiten en scholen die wereldwijd erkend worden, zijn er de laatste jaren echte online academies ontstaan. Udemy is de bekendste. Ze richt zich tot iedereen die een opleiding wil volgen in een bepaald vakgebied. De cursussen worden aangeboden vanaf 12,99 €  en gaan van fotografie over marketing tot persoonlijke ontwikkeling. 

Een programmeertaal leren, je verdiepen in feng shui, een tiny house leren bouwen of de basis van tuinieren aanleren: je vindt er voor alle vakgebieden een online opleiding in verschillende talen, waaronder het Engels, het Nederlands en het Frans. Udemy stelt aan haar studenten ook vervolmakingscursussen voor, ongeacht of het nu in wetenschappen, wiskunde of vreemde talen is. 

Na je opleiding ontvang je een diploma waarin verklaard wordt dat je de online cursussen tot een goed einde hebt gebracht.

Leren koken 

Receptenboeken zijn enorm veranderd. Gelukkig maar, want geef toe, de instructies zijn niet altijd even duidelijk. Het is dan ook niet verwonderlijk dat sommige apps gratis kooklessen geven. Zo biedt Kitchen Stories filmpjes in HD aan om je te helpen bij de bereiding van je maaltijden. 

▶ De app is beschikbaar op Android en op iPhone

Horeca Forma, een vormingsorganisatie voor de horecasector, lanceerde tijdens de lockdown een inspirerende reeks mini-trainingen op Facebook onder de naam Virtual Chefs. De chefs leren thuiszittende koks, bartenders, maar ook niet-professionele horecafans vegan koken, een vis fileren of cocktails shaken.

Online opleidingen: worden de diploma’s erkend?

Momenteel levert geen enkele opleiding op afstand diploma’s af die officieel erkend worden, zelfs al worden er cursussen in bepaalde universiteiten aangeboden.

In België zijn online opleidingen eerder een pedagogische tool. Sommige beroepen kan je trouwens uitoefenen zonder diploma. Een online cursus volgen kan dus volstaan om je aan een nieuw – persoonlijk of professioneel – avontuur te wagen.

Ik wil een nieuwe smartphone om mijn cursussen te volgen

Lees ook: 

▶️ De beste apps: fietsen, een opleiding volgen, e-books lezen

▶️ Tutorials: video’s om bij te leren en te begrijpen

▶️ Op de sofa bij de psycholoog via … Instagram

Found this useful? Share with

Cedric Godart
30-something, geobsedeerd door zowel spinning als het opsporen van alle mobile nieuwtjes op elk uur van de dag.