Menu
Blog

Coronavirus: nuttige info, apps en telefoonnummers voor je smartphone

Thuis

We kunnen allemaal ons steentje bijdragen in de strijd tegen het coronavirus in België. Je goed informeren en thuis blijven zijn nu prioritair. We zetten de onmisbare telefoonnummers, diensten en apps voor deze bijzondere periode op een rijtje en geven je enkele tips. 

23.03.2020 Cédric Godart

Coronavirus: wat kan ik doen om gezond te blijven?

Ga vooral regelmatig kijken op de speciale webpagina’s van de FOD Volksgezondheid met actuele informatie over evolutie van het coronavirus in België: www.info-coronavirus.be.

De federale regering publiceert ook regelmatig officiële nieuwsberichten. Check altijd eerst daar de situatie en verspreid zeker niet lukraak informatie die je op de sociale media vindt. Er circuleert momenteel veel fake news.

Download de officiële affiche over COVID-19 van de website van het ministerie van Volksgezondheid en hang ze op zoveel mogelijk plaatsen!

Ook op ons kan je rekenen!

COVID-19: nummers die nu goed van pas komen

Heb jij altijd de noodnummers bij de hand? Daarom is het een goed idee om onze app Orange Telefoon te installeren. Je detecteert en blokkeert er ongewenste oproepen mee en de app helpt je om onbekende nummers te identificeren. Maar vooral: je hebt op elk ogenblik ook snel toegang tot de lijst met noodnummers, zowel in België als in het buitenland. Ook de coronavirusinfolijn is opgenomen in deze lijst.

De Orange Telefoon-app is gratis beschikbaar voor Android en iPhone.

Ik download Orange Telefoon voor Android Ik download de app voor iPhone

Hoe houd ik contact met familie en vrienden?

Gelukkig is er echt geen gebrek aan oplossingen om elkaar berichten of foto’s te sturen of te videobellen in deze lockdownperiode.

Laat je familie en vrienden weten hoe je het maakt met een telefoontje of een sms. Ga zeker niet naar hen toe, maar gebruik een chat app zoals Messenger, Whatsapp, Skype, FaceTime, Viber, WeChat, … Daarmee stel je gemakkelijk een groep samen (bijvoorbeeld met je familie of vrienden) en ze zijn allemaal gratis.

Toch even opletten: voor Messenger heb je vanaf nu een Facebook-account nodig en FaceTime bestaat niet voor Android. Er zijn nog andere apps beschikbaar voor iPhone en Android. Maar waarschijnlijk gebruik je er al een aantal van!

Lekker samenzitten ... in een videoconferentie

Mensen zijn vindingrijk … Zoom Cloud Meeting werd oorspronkelijk voor bedrijven ontwikkeld. Maar sinds de crisis in China uitbrak, is deze app de favoriet van families, yogaleraars, vriendengroepen, meditatieklassen en zelfs artsen. Ook in België groeit de populariteit van de app snel.

De gratis versie van Zoom biedt al veel mogelijkheden:

  • Videochatten met maximaal 100 deelnemers tegelijk
  • Een groepsvergadering van 40 minuten houden (en zelfs onbeperkt als je maar met z’n tweeën bent)
  • Elkaar zien en met elkaar praten kan zowel via een webbrowser als via de app.

▶️ ZOOM Cloud Meeting is gratis beschikbaar voor iPhone en iPad, maar ook voor Androidpc en Mac.

Hoe maak ik het best een afspraak met de dokter?

Wat doe je als je symptomen begint te vertonen die je ongerust maken? Zeker niet meteen naar een dokterspraktijk gaan, maar wel je huisarts bellen of een videogesprek met hem of haar houden. Ben je op zoek naar een arts in je buurt? Gebruik dan de dienst DoctorAnytime. Dit is geen app, maar een website die perfect op smartphones is afgestemd. Raadpleeg de lijst van 25 000 artsen voor 70 specialiteiten en maak meteen online een afspraak. Bevestiging en herinnering via sms’jes.

Mobiele apps voor je maaltijden en boodschappen

Met een smartphone kan je tegenwoordig alles doen. Handig als je je huis niet mag verlaten. Boodschappen doen of eten bestellen doe je nu dus gewoon via een app!

Eten bestellen met je smartphone

De beschikbare diensten voor maaltijdbezorging verschillen van gemeente tot gemeente. De bekendste apps zijn Uber Eats, Deliveroo en Takeaway.

Daarnaast heeft restaurantsgids Gault&Millau ook een speciale webpagina gemaakt: de ‘Chef’s Take Away Collection’. Hierop verzamelen ze Belgische restaurants die momenteel afhaal- of thuisleveringsdiensten aanbieden. Zo kun je toch nog altijd genieten van lekker gastronomisch eten en steun je tegelijk de restaurants.
Ook Visit Brussels maakte een lijst van restaurants en broodjeszaken die tijdens deze quarantaine take away en/of delivery aanbieden

Boodschappen doen van thuis

Nu de overheid ons aanmaant om toch vooral thuis te blijven, zijn de mobiele apps van de supermarkten goud waard. Zowel Colruyt als BioPlanet, Delhaize en Carrefour bieden je een website (en soms ook een app) om bestellingen te plaatsen. Je hebt dan de keuze: ofwel haal je zelf je klaargezette producten af, ofwel laat je alles thuis leveren. Lidl en Aldi bieden deze dienst momenteel niet aan.

Ook in deze coronatijden blijven lokaal winkelen en de duurzame economie belangrijk. Download daarom Too Good To Go, een app die je in contact brengt met restaurants en winkels in je buurt. Die gaan de voedselverspilling tegen door voor jou een magix box samen te stellen met kwaliteitsvolle ingrediënten die ze niet verkocht hebben. En elke magix box bezorgt je fijne verrassingen! Beschikbaar voor iPhone en Android.

Thuis relaxen

De volgende weken zijn ideaal om je cultuur wat bij te spijkeren en samen met je gezin leuke momenten te beleven. De keuze aan apps om de lockdownperiode ontspannen door te komen is bijna eindeloos.

Op virtueel museumbezoek

Ken je bijvoorbeeld Google Arts & Culture? Vanuit je luie zetel breng je een virtueel bezoek aan de belangrijkste musea ter wereld. Ideaal om er even helemaal tussenuit te knijpen en toch thuis te blijven, want dat moet!

Samen Netflix kijken

Samen gezellig naar de bioscoop, dat zit er voorlopig niet in … En een avondje met vrienden kan ook al niet tijdens de lockdown. Maar virtueel natuurlijk wel! Ideaal daarvoor is Netflix Party. Een nieuwe manier om samen naar hetzelfde Netflix-programma te kijken terwijl iedereen gewoon thuis in zijn eigen luie zetel zit. Via de groepschat kan je ondertussen met elkaar praten. Dus toch nog een beetje samen naar de bioscoop. Voor de chips en drankjes moet je wel zelf zorgen!

Je kan op ons blijven rekenen

Ook nu blijven we je natuurlijk dezelfde service bieden die je van ons verwacht. Zit je met een vraag? Check dan eens onze FAQ-pagina. Daarin beantwoorden we de meestgestelde vragen van de afgelopen dagen.

Het antwoord op je vraag niet gevonden of heb je nood aan advies? Ben je op zoek naar een smartphone of een abonnement? Dan helpen we je graag verder via:

  • orange.be
  • 5000 (voor klanten)
    • Maandag - vrijdag: 8u tot 17u
    • Zaterdag - zondag: 10u tot 18.30u
  • de My Orange-app
  • onze Tribe community waarop onze klanten hun ervaringen delen

⚠️ Sinds de aankondiging over het sluiten van onze shops, krijgt onze klantendienst heel veel oproepen. De wachttijden zijn daardoor wat langer dan gewoonlijk. We stellen alles in het werk om jullie vragen zo snel mogelijk te beantwoorden. Alvast bedankt voor jullie geduld en begrip.

We zijn er voor jou! Toon mij de Orange-promo’s 

▶️ Lees ook: 5 van de beste sportdocumentaires op Netflix

▶️ Lees ook: #BlijfThuisChillen met de beste Netflix series

Found this useful? Share with

Cedric Godart
30-something, geobsedeerd door zowel spinning als het opsporen van alle mobile nieuwtjes op elk uur van de dag.