Menu
Blog

#BlijfThuisInContact met oma & opa: fun voor de hele familie

Thuis

Door de coronacrisis kunnen veel kleinkinderen niet meer op bezoek bij hun grootouders. En dus videobellen we er vrolijk op los met oma en opa. Maar zou je ook graag écht iets doen met de hele familie in plaats van gewoon naar een scherm te staren? Met deze 3 tips brengen de kinderen ook tijdens de lockdown quality time door met hun bomma’s en bompa’s. 

20.11.2020 Simon VAN CAUTEREN

De meeste opa’s en oma’s behoren tot een risicogroep. En dat betekent dat ze hun kleinkinderen even niet mogen vastpakken of knuffelen. Ook voor kinderen is dat niet gemakkelijk.

Daarom delen we graag enkele tips om ook vanop afstand hartverwarmende familiemomentjes te creëren tussen kinderen en hun grootouders! Zo kunnen jullie ook thuis je ding blijven doen.

Versla opa of oma in een potje virtuele zeeslag

Dit eenvoudige gezelschapsspelletje voor 2 kan ook je perfect spelen terwijl je belt of videobelt met de grootouders! Download eerst je speelbord in 3 stappen:

 • Klik op de link hierboven of hieronder
 • Ga naar ‘Bestand’
 • Selecteer ‘Downloaden’ en kies voor de eerste optie – Microsoft Excel.xlsl

Je hebt nu een Excel-bestand waarmee je zelf aan de slag kan op je computer!  

Ja, ik wil zeeslag spelen!

Voor wie de spelregels niet kent, of het al even niet meer gespeeld heeft: geen paniek, we frissen alles even op.

De spelregels

Je speelbord bestaat uit 2 vierkanten van elk tien rijen en tien kolommen. De rijen worden aangeduid met nummers, de kolommen met letters. Naast het bord staan jouw 6 schepen.

In het linkse vierkant leg je jouw schepen (zie Stap 1), in het tweede veld probeer je uit te zoeken waar de schepen van je tegenstander liggen (zie Stap 2).

Screenshot zeeslag met oma & opa

STAP 1. Elke speler plaatst nu eerst de 6 boten op zijn of haar speelbord. Om een boot te ‘verplaatsen’ naar het linkse speelveld, selecteer je per boot één zwarte cel en plak je die op een plek naar keuze in je speelveld. Vanaf boot 2, plak je dus extra cellen naast, boven of onder de cel die je net geplaatst hebt – net zoveel tot de volledige boot op het bord staat.

Opgelet: je mag schepen verticaal of horizontaal plaatsen, maar niét diagonaal. Ga nu zo door tot je alle boten in het linkse veld geplaatst hebt.

Op het onderstaande voorbeeld heeft Speler 1 al zijn boten geplaatst.

Screenshot zeeslag met oma & opa 2

STAP 2. Nu begint de echte zeeslag! Je moet proberen te achterhalen waar de boten van je tegenstander liggen. Dat doe je door om de beurt een vakje te benoemen door te verwijzen naar de rij en de kolom. Het vakje ‘C3’ verwijst bijvoorbeeld naar het hokje in kolom C, op rij 3. 

De andere speler laat je met een ‘geraakt’ of ‘niet geraakt’ weten of je een van zijn of haar boten geraakt hebt. Op basis daarvan kleur je nu een vakje rood of blauw op het veld van je tegenstander.

Op ons voorbeeld landde het schot op B6 in de zee, maar D2 bleek raak te zijn. Hoera!

Screenshot zeeslag met oma & opa 3

Stap 3. Schiet je mis? Dan is het aan de andere persoon. Maar bij voltreffers mag je nog een keer schieten! 

En de winnaar is… De eerste persoon die alle schepen van z’n tegenstander kan torpederen, wint het spel.

Ja, dat is echt iets voor ons!

“Opa, hoe heb jij oma ten huwelijk gevraagd?”

Dit is hét perfecte moment om je grootouders nog beter te leren kennen! Nodig bomma’s en bompa’s uit om verhalen te vertellen over hun jeugd. Wat wilden ze vroeger worden? Wanneer werden ze voor het eerst verliefd? Hoe hebben ze elkaar leren kennen? En…waren mama en papa echt zo’n brave kinderen als ze zelf beweren?

Hier kan je trouwens ook leuke familiespelletjes rond organiseren! 

 • Oma’s en opa’s kunnen kleinkinderen 3 korte verhaaltjes vertellen over hun jeugd. Twee daarvan zijn correct, het derde is verzonnen. Aan de kleinkinderen om te achterhalen welke verhaaltjes juist zijn!
 • Foto’s uit de oude doos: Ga op zoek naar kinderfoto’s van de ouders, grootouders en andere familieleden. En nu maar raden wie wie is!

Videobellen met oma en opa doe je zo

Over videobellen gesproken: het internet staat echt bomvol lijstjes met tools voor videobellen. Maar die zijn niet allemaal even geschikt voor vlotte babbeltjes met grootouders. Daarom gingen we op zoek naar de tools waarmee je het snelst en eenvoudigst aan de slag kan.

Hier zijn onze aanraders voor hartverwarmende digitale momentjes tussen jong en oud!   

 • WhatsApp. Deze gratis app is razend populair om berichtjes te sturen én bovendien ook enorm handig om elkaar te bellen. Download de app en installeer ‘m op je smartphone. Zodra je de app geïnstalleerd hebt op je iPhone of Android smartphone, kan je ermee aan de slag. (Videobellen lukt voorlopig enkel via een smartphone, en dus niet via je laptop of tablet!)
 • FaceTime. Heeft iedereen een iPhone, iPad of Apple laptop? Gebruik de ingebouwde FaceTime-functie! Je hoeft niets te installeren en belt elkaar mét beeld via je toestel.
 • Google Duo. De gratis app van Google die maar één doel heeft: videobellen. Net zoals WhatsApp werkt deze applicatie op basis van je telefoonnummer. Beide partijen downloaden de app op hun iPhone of Android-toestel. Zodra de video-applicatie geactiveerd is, kan je er meteen mee aan de slag. Ideaal als je een eenvoudige oplossing zoekt zonder tientallen knopjes die tot verwarring kunnen leiden.
 • Jitsi. Praten jullie liever via een groot scherm op je laptop, computer of tablet? Surf dan even naar Jitsi en maak snel een linkje aan. Deze URL wordt jullie uniek ‘adres’ waar je elkaar online kan ontmoeten. Enkel mensen met de link kunnen deelnemen aan het gesprek.
 • Houseparty. Heb je nood aan meer entertainment tijdens het videobellen met oma en opa? Deze gratis app maakt het mogelijk om volledig tot rust te komen en spelletjes te spelen met de hele familie (tot 8 gebruikers).
 • Messenger. Zit de hele familie op Facebook? Dan is deze app ideaal om te videobellen. Binnen deze app kan je zowel berichtjes versturen als elkaar bellen. Download de app en installeer ‘m op je iPhone of Android smartphone. Je kan er meteen mee aan de slag.

#BlijfThuisJeDingDoen. Met Orange.

Ook in tijden van Corona doen we er alles aan om grootouders en hun (klein)kinderen dichter bij elkaar te brengen. En Love Trio met onbeperkt vast en mobiel internet en tv kan daarbij zeker helpen. Dat is een hele maand lang onbeperkt surfen, bellen en kijken.

Vertel me meer over Love Trio!

Surft je kind graag op YouTube, maar maak je je soms zorgen over wat je kleine spruit te zien krijgt? We hebben speciaal voor jou een blogpost over de YouTube Kids App! Hiermee krijgen kids enkel kinderfilmpjes te zien die passen bij hun leeftijd en kunnen ouders via de instellingen ook zelf bepalen welke content al dan niet geblokkeerd moet worden.

Lees ook:

▶️ Creëer je eigen avatar en maak kennis met je digitale dubbelganger
▶️ Home Internet: onbeperkt internet (en tv) bij jou thuis
 

 

Found this useful? Share with

Simon VAN CAUTEREN
Gamer et photographe, le partage est dans sa nature de Digital Native biberonné aux Likes et aux Retweets.