Concurrenten van Google onder de loep
Tot uw dienst
Google is nog steeds de populairste zoekmachine bij de internetgebruikers. Dagelijks verwerkt het zo'n 3,3 miljard zoekopdrachten. Een record!
Toch weigeren bepaalde gebruikers een beroep te doen op de diensten van de Amerikaanse gigant uit Mountain View. Zij zoeken andere oplossingen. Want vergis je niet: die zijn er zeker. Elk met hun eigen interessante functies.
Wij pikten er enkele uit.
DuckDuckGo
Sinds Apple DuckDuckGo op zijn lijst van beschikbare zoekmachines zette, groeide de oplossing in een mum van tijd uit tot de pionier van de anonieme zoekmachines. Je zoekopdrachten worden niet bijgehouden omdat de website standaard je IP-adres niet opslaat en ook geen cookies gebruikt. De intuïtieve interface en de relevantie van zijn resultaten zullen ook beginnende gebruikers bevallen. Het leukste van al vinden zij nog de mogelijkheid om alle zoekresultaten op één pagina weer te geven, zodat je eindeloos kan scrollen.
StartPage
De schreeuw om privacy is niet nieuw, maar ging wel steeds luider klinken door het stunt- en vliegwerk van klokkenluiders, zegt Sally Payze, Vice President van StartPage. 'Toen ik hier aan de slag ging, was privacy maar voor enkele groepjes en mensen een issue. Zij moesten de rest bewust maken.' StartPage is een ander initiatief dat, in tegenstelling tot DuckDuckGo, de algoritmen en zoekresultaten van Google gebruikt, maar daar een extra beveiligingslaag aan toevoegt door de verstuurde gegevens te coderen. Bovendien kan je de proxy-functie inschakelen. De pagina's worden iets langzamer geladen, maar je bent wel te allen tijde beschermd.
Qwant
Qwant is snel, uitgebreid, praktisch en toegankelijk. Qwant speurt niet alleen het web af in de engste zin van het woord, maar ook alle content die op blogs, Facebook, Twitter of YouTube wordt gedeeld. Nog een pluspunt is de strak vormgegeven startpagina waarop niet alleen de zoekresultaten verschijnen, maar ook populaire artikels en tweets in de kijker. De kers op de taart is Qwant Junior, een versie die alle verdachte of gevaarlijke websites weert, speciaal voor jongeren.
Lilo
Wat als je met je toekomstige zoekopdrachten een goed doel zou kunnen steunen? Want dat is wat Lilo belooft. Elk kwartaal zou de helft van de omzet uit reclame worden gestort aan een sociaal of ecologisch project dat de gebruikers zelf kiezen. Om helemaal precies te zijn, is Lilo een metazoekmachine want de website hergebruikt alle algoritmen van Google: 'Waarom tientallen miljoenen investeren in iets wat al bestaat en waar we hopeloos achterop zouden hinken?', verdedigt het team zich. Anderhalf jaar na de lancering werd al meer dan 174.000 € gestort aan goede doelen. Een gigantisch succes!
Million Short
Million Short gooit het verrassend genoeg over een andere boeg. Je kan het nog best omschrijven als een ontdekkingsmachine, eerder dan een zoekmachine. Met Million Short weer je de 100 tot 1.000.000 websites die normaal eerst opduiken, de populairste zoekresultaten dus, uit de zoekresultaten. Het nut daarvan? De platgetreden paden verlaten en nieuwe portaalsites en blogs ontdekken, ten nadele van meer relevante informatie. De voorbije jaren haalde het team alles uit de kast om zijn technologie te optimaliseren en Million Short compatibel te maken voor alle internetgebruikers, op pc of mobiel.
Tags
Found this useful? Share with
