Menu
Blog

‘Computer says no’: waarom IT-outsourcing een goed idee is

Werk

Geen kaas gegeten van IT? Dat hoeft ook niet per se. Als ondernemer kun je je IT-beheer gelukkig uitbesteden aan mensen die er wél het fijne van weten. Aan IT-outsourcing zijn zowel voor- als nadelen aan verbonden. Een overzicht.

15.06.2017 Céline Roman

Groeiende onderneming

Elke jonge onderneming kent groeipijnen. Je begint klein en alles is nog overzichtelijk. Maar gaandeweg wordt je klantenbestand groter, neem je meer personeel aan en wordt het steeds moeilijker om het overzicht te bewaren en alles zelf te doen. Je komt voor de keuze te staan: werk uitbesteden of niet? En indien ja, wélke diensten dan precies? Vaak komt IT-beheer dan als eerste bovendrijven: een dienst die specifieke kennis en constante opvolging vereist.

De nadelen van IT-outsourcing

Helaas heeft IT-outsourcing (en zelfs werk uitbesteden in het algemeen) ook enkele nadelen:

  • Je hebt minder controle over de manier van werken.
  • Het maakt de werking van je onderneming wat zakelijker en dus mogelijk ook onpersoonlijker.
  • Als je het niet zorgvuldig aanpakt en opvolgt, kan IT-outsourcing je meer geld kosten dan gedacht.

De voordelen van IT-outsourcing

Het beheer van je IT-netwerk uitbesteden aan een gespecialiseerde partij levert je in eerste instantie minder kopzorgen op. Als de internetverbinding wegvalt, hoef je je niet langer zelf suf te zoeken naar de oorzaak daarvan – net zomin als je medewerkers. Dat gegeven zorgt dan weer voor tijdswinst. Dankzij IT-outsourcing krijgen je team en jij meer tijd om te focussen op andere zaken, zoals prospectie of simpelweg jullie corebusiness. Je onderneming krijgt, kortom, meer ademruimte. Als je bovendien een goede overeenkomst weet te sluiten met de partij in kwestie, levert IT-outsourcing je daarnaast ook nog eens een besparing op.

Twijfel je over het nut van IT-outsourcing? Je hoeft niet over een nacht ijs te gaan. Niets belet je om andere diensten te outsourcen, zoals de personeelsadministratie of de boekhouding. Bespreek met je zakenpartner(s) of je team wat de beste optie is op basis van een grondige en realistische inschatting.

Tags

Found this useful? Share with

Céline Roman
Dol op sms’en en smileys. Smoor op shoppen en lekker eten. Gek op joggen en apps.