Menu
Blog

De ultieme checklist voor vakanties met je smartphone

Tech

Wilde vakantieplannen dichtbij of veraf? Je smartphone is je beste vriend op kleine en grote avonturen! In deze blog delen we onze favoriete tips & tricks om slim op reis te gaan met je iPhone of Android-gsm. Download ook zeker jouw GRATIS checklist!

12.07.2022 Maité Delgado

Je koffers zijn gepakt en je verblijf is geboekt. Je smartphone gaat natuurlijk mee, maar … hoe zit dat eigenlijk met mobiel internet in het buitenland? Welke apps zijn superhandig? En waar moet je zoal op letten? Hier zijn onze tips!

Overloop deze checklist vóór je vakantie start

Nog voor je vertrekt, zijn er heel wat kleine dingen die jouw leven zowel tijdens als na je vakantie een pak gemakkelijker kunnen maken. We zetten de belangrijkste tips op een rijtje! Wil je echt zeker zijn dat je niets mist? Download dan onze checklist!

Ja, download mijn checklist!

Heb je genoeg mobiele data?

Of je nu in België blijft of naar tropische paradijzen reist: je wil zorgeloos kunnen genieten. En dat geldt ook voor jouw mobiel internet. Zo kan je naar hartelust posten op social media, videobellen met thuisblijvers, je toestel gebruiken als gps, ‘s avonds een serietje streamen en meer. 

Welk mobiel abonnement past bij mij?
Ik wil goedkoop vast + mobiel internet!

Prep je smartphone: 4 veilige tips

Een selfie bij zon, zee en – oeps, daar valt de gsm in het water. Een ongelukje is soms snel gebeurd! Gelukkig kan je dankzij deze tips heel wat problemen voorkomen:

 • Maak een back-up van je smartphone: zo heb je een kopie van alle belangrijke gegevens, foto’s en contacten.
 • Controleer of je reisverzekering materiële schade dekt aan je toestel. Als dat niet zo is, is Mobile Insurance van Orange misschien wel iets voor jou.
 • Neem een clouddienst. Door al je vakantiefoto’s op te slaan in de cloud, blijven ze altijd bewaard. Ook als er iets gebeurt met je smartphone. 
 • Vergrendel je smartphone met gezichtsherkenning en/of de vingerafdruksensor. Verlies je je gsm? Dan kan niemand anders erin! Je vindt deze functie op iPhone onder Instellingen > Face ID & wachtwoord of op Android via Instellingen > Biometrie > Wachtwoord.

Kijk na of je extra betaalt voor internet in het buitenland

Ook in het buitenland kan je mobiele data gebruiken op je smartphone. Hou er alleen rekening mee dat de kosten sterk kunnen verschillen van land tot land. Dit is de vuistregel:

TIP: om extra data te besparen, deactiveer je best applicaties die je weinig of nooit gebruikt. Dat doe je onder Instellingen > Mobiele Data.

Leg deze handige accessoires in je koffer

In deze checklist mogen ook accessoires zeker niet ontbreken. Afhankelijk van waar en hoe je reist, kunnen ze je comfort aanzienlijk verhogen.

 • Voor autovakanties is een goede gsm-houder een echte must-have. Zo kan je je smartphone zorgeloos gebruiken als gps én blijf je geconcentreerd op de weg.  
 • Verwacht je enkele dagen zonder elektriciteit te zitten? Of ga je op fietsvakantie? Met een powerbank zorg je ervoor dat je je smartphone ook zonder stopcontact eventjes kan opladen. 

Installeer de My Orange-App

Daarnaast raden we je aan om de My Orange-app te installeren. In deze handige applicatie hou je zowel binnen als buiten België een handig overzicht van je verbruik. Ook je facturen betalen of je herlaadkaart opladen kan perfect via deze app!

Download de 5 beste apps om te reizen

Tot slot bestaan er heel wat handige apps voor Android en iPhone om je vakantie nog aangenamer te maken. Dit zijn onze 5 favorieten!

 • Van autostrades tot kleine steegjes in de stad: Google Maps weet overal de weg. Bovendien zie je op de kaart meteen ook belangrijke highlights, cafeetjes, restaurants en meer. 

Download voor iPhone
Download voor Android

 • Je gaat op vakantie graag offline en wil je toch je smartphone als gps gebruiken? Met Maps.Me kan je onder andere kaarten offline gebruiken en zelf routes uitstippelen. 

Download voor iPhone
Download voor Android

 • Reis je buiten de Eurozone, dan weet je waarschijnlijk graag hoeveel je nu écht betaalt. Met XE Currency zet je de lokale munteenheid met een enkele klik om in euro’s. Handig, toch?

Download voor iPhone
Download voor Android

 • Misschien reis je naar een land waar je de taal niet verstaat. Dan kan Google Translate je helpen om gesproken en geschreven tekst snel te vertalen. Handig als je bijvoorbeeld iets wil bestellen op restaurant of de weg moet vragen aan lokale inwoners. 

Download voor iPhone
Download voor Android 

 • Wil je tot slot op een originele manier familie en vrienden op de hoogte houden van je reisavonturen? Met Polarsteps stel je in enkele klikken een leuk reisdagboek samen!

Download voor iPhone
Download voor Android

We zijn vertrokken! Tips voor onderweg

Reizen met het vliegtuig

Als je een vliegreis gepland hebt, parkeer je je auto misschien ergens aan de luchthaven. Maar … als je een paar weken later helemaal ontspannen van het vliegtuig stapt, volgt er plots stress: want waar hadden we ook al weer onze wagen geparkeerd? 

De oplossing is nochtans heel eenvoudig: neem bij je aankomst aan de luchthaven een selfie met je wagen op de achtergrond. De vakantiestemming zit er meteen in én je vindt je auto perfect terug!

Reizen met de auto 

Zijn autovakanties meer je ding? Ook dan kan je smartphone de rit een pak aangenamer maken voor zowel de chauffeur als de passagiers! Zo kan je je gsm gebruiken als gps: denk er in dat geval ook zeker aan om je toestel in automodus te zetten. 

Wat is automodus?

Reis je met jonge(re) passagiers aan boord, dan weet je hoe belangrijk entertainment is om iedereen gelukkig te houden. Download daarom thuis al enkele films of de beste Netflix-series van het moment! Zo kan je alles offline bekijken en vermijd je onverwachte kosten op je dataverbruik.

TIP: maak je autoreis onvergetelijk met een gepersonaliseerde muzieklijst. Bundel je favoriete meezingers in een afspeellijst en stream er lustig op los in de auto

Aangekomen? Zo geniet je smartphone er ook van!

Waar je ook bent, hou er rekening mee dat je vakantie een aantal unieke uitdagingen meebrengt voor je gsm. 

 • Stop je smartphone altijd goed weg in bijvoorbeeld een rugzak met rits of buideltasje. Zo vermijd je dat je toestel plots uit je broekzak glijdt. Gebeurt er toch iets met je gsm? Dan kan je in België altijd beroep doen op Orange rəparatie!
 • Hou het koel! De batterij van je smartphone is zeer gevoelig voor hitte. Je toestel op een terrastafel in het zonnetje leggen is dus geen goed idee …
 • Gebruik je de openbare wifi van bijvoorbeeld een hotel, café of luchthaven? Wees steeds alert voor pogingen tot cybercrime! Internetdieven nemen helaas geen vakantie.

Dat gezegd zijnde, is het nu eindelijk tijd om foto’s te trekken van die prachtige landschappen, parelwitte stranden en het lekkere eten. Een koud kunstje voor elke moderne smartphone! En met onze tips geef je vanaf nu elke vakantiefoto dat tikkeltje extra.

Ja, ik wil tips voor smartphone-fotografie!

En als je terug thuis bent …

… is het tijd om na te genieten. Waarschijnlijk staat je smartphone nu vol met mooie vakantieherinneringen. Foto’s en filmpjes die je ook graag op je laptop of computer zet – om ze bijvoorbeeld te bewerken of af te drukken. Geen idee hoe? Met deze praktische gids is de klus zo geklaard!

Lees ook:

➡️ De beste apps voor Android en iPhone
➡️ Orange-Apps die je zeker moet downloaden

➡️ Roaming: 5 tips voor voordelig internet in het buitenland
➡️ Ik ga op reis

Found this useful? Share with

Maité Delgado
Maité Delgado
Altijd op zoek naar interessante telco nieuwtjes en weetjes, handige apps, tips en tricks om jullie up to date te houden!