Menu
Blog

Canvas filmt fictiereeks ‘De 16’ met alleen maar iPhones

Fun

28.11.2016 Andy Van Schil

Filmen met een iPhone is in de online wereld al lang geen nieuws meer. Maar een hele Vlaamse serie gefilmd met een iPhone? Dat zijn we tijdens het zappen nog niet tegengekomen. Daar bracht ‘De 16’ verandering in , een serie van Canvas die je laat meekijken achter de schermen van de Wetstraat.

De fictiereeks gunt je een blik in een kluwen van machtspelletjes in de politieke wereld. Maar verwacht je niet aan langdradige en saaie materie, want ze combineren drama met comedy. Op vlak van genre kun je het ook vergelijken met de eigenzinnige West-Vloamse serie ‘Bevergem’. ‘De 16’ werd geschreven door Wouter Verschelden en Willem Wallyn, die laatste nam ook de regie onder zijn vleugels. Naast de vertoning op televisie, krijgt de reeks ook een crossmediaal online vervolg.

‘De 16’

Steven Kennis (Michael De Cock) is de vicepremier van dienst en wil koste wat het kost alle macht hebben in de Wetstraat 16. Voor deze missie roept hij de hulp in van Charles Van Praet (Jan Hammenecker) die aan de slag gaat als nieuwe kabinetchef van Kennis. Dat Charles daarbij over lijken moet gaan kan hem bitter weinig schelen. Zonder morren schuift hij de rest aan de kant om zelf hun positie in te nemen. En dat zorgt wel eens voor lachwekkende situaties. Benieuwd? Bekijk hier de trailer: https://www.youtube.com/watch?v=aFFDrKi-XHQ

De iPhone: dé nieuwe filmcamera

Wat deze Vlaamse serie zo uniek maakt, is de manier van filmen. Ze maakten alleen maar gebruik van iPhones. Het technisch vernuft van Apple heeft zich al meerdere malen bewezen als volwaardig filmmateriaal. Zo publiceerde Bentley in 2014 een kortfilm die ze opnamen met de iPhone 5s. Voor ‘De 16’ was het de iPhone 6s Plus die alles mooi in beeld bracht. Dat met de hulp van features zoals optische beeldstabilisatie en de mogelijkheid om te filmen in 4K. Daarnaast gebruikten ze enkel nog een gimbal (camerahouder) en namen ze het geluid extern op.

Een volledige film opgenomen met de iPhone kon natuurlijk ook niet uitblijven! Op het Sundance Film Festival in 2015 kwamen ze op de proppen met de film ‘Tangerine. Het werd uitgeroepen tot een van de beste films en is de eerste die alleen maar beelden bevat gemaakt met een iPhone. Het enige dat ze nodig hadden: drie exemplaren van de iPhone 5s, de app ‘Filmic Pro’, een Steadicam en aangepaste lenzen voor op hun iPhone. Toegegeven, het is wat geavanceerder dan wat er beschikbaar is in de gemiddelde huiskamer. Maar in vergelijking met andere films ligt de productiekost nog steeds een pak lager. Zo zie je maar, een sterk staaltje filmkunst hoeft niet altijd handenvol geld te kosten!

30 november speelt Canvas de spannende finale van ‘De 16’ om 21u15. Maar voor wie op TV de vorige afleveringen gemist heeft kan ook altijd hier online kijken.
 

Tags

Found this useful? Share with

Andy Van Schil