Menu
Blog

Bye bye Kato: de meest memorabele momenten uit Beau Séjour

Fun

09.03.2017 Andy Van Schil

Een meisje wordt vermoord en gecremeerd, maar tegelijk zwerft ze nog rond in de Limburgse bossen, het huis van haar vader én op het politiekantoor, waar ze de agenten op het juiste spoor probeert te zetten. Hoe surrealistisch die opzet ook klinkt: Beau Séjour had ons van bij het begin beet, en wij gingen maar al te graag mee in het idee dat Kato alleen zichtbaar is voor haar vader Luc, hoofdinspecteur Vinken, vriendin Ines, vriendje Charlie en stiefzus Sofia. En voor ons natuurlijk, maar liefst tien afleveringen lang. Om de Beau Séjour-beleving na een spannende slotaflevering zo lang mogelijk te rekken, zetten we de meest memorabele momenten uit de reeks op een rijtje.

Een letterlijke cliffhanger

We hebben doorheen de reeks wel vaker met open mond naar het scherm zitten staren, maar de scène waarbij we het meeste moeite hadden om hem weer dicht te krijgen, was ongetwijfeld het einde van de zevende aflevering. Het ene moment vluchten Leon en Sophia als een hedendaagse Romeo en Julia weg van Vinken omdat hij een probleem heeft met hun prille relatie, en het volgende moment hangen ze naakt, geblinddoekt en vooral heel dood aan een boom te bungelen. Er waren toch een aantal stukken Limburgse vlaaien nodig om hiervan te bekomen, en minstens één “broodje alles” (met dank aan Bakkie voor de inspiratie).

Ines zwanger? “What the fuck”

Ook een verhaallijn die we niet snel zullen vergeten: Ines die zwanger blijkt te zijn – zeker omdat de makers van Beau Séjour in het begin stiekem suggereerden dat snotneus Cyril er voor iets tussen zit. Om Kato’s typische uitroep even te kapen: “What the fuck?!”. Dat Luc Hoeven uiteindelijk de echte vader is, hielp niet meteen om van onze verbazing te bekomen – integendeel. De laatste aflevering licht een tipje van de sluier en laat zien hoe Ines en Luc zich afzonderen op de Schuttersfeesten en het in een duister lokaaltje “gezellig” maken. 

De paarden die Kato aanstaarden

Wie Beau Séjour elke zondagavond trouw volgde, heeft zich sowieso op een bepaald moment afgevraagd: “Wat is dat toch met die paarden?” Ze dragen natuurlijk hun steentje bij in de laatste aflevering, waar ze de kist van Kato aan het licht (of aan de oppervlakte) brengen, maar verder hebben wij er ook het raden naar waarom die beesten Kato ook kunnen zien en wat dat dan precies wil zeggen. Waar we wél zeker van zijn, is dat hun aanwezigheid voor beklijvende beelden zorgde: hun majestueuze lijven, hun glimmende vacht en hun dampende neusgaten creëerden beelden om in te lijsten én gaven de hele reeks een extra mysterieus en donker kantje.

Found this useful? Share with

Andy Van Schil