8 dingen die je nog niet wist over Bob Ross

Ken jij Bob Ross al? Het tv-icoon met legendarisch afrokapsel werd eind jaren 80 razend populair met zijn programma The Joy of Painting. In afleveringen van nog geen dertig minuten leert hij je stap voor stap met verf en kwast een − megakitscherig − landschap schilderen. Wil jij ook leren schilderen op tv? Goed nieuws: Viceland, gratis inbegrepen in Love Trio, zendt elke dag meerdere afleveringen uit!

Wedden dat je deze weetjes over de man met de zeemzoete stem nog niet kende?

18.10.2019
Door Simon V

1. Bob’s haar was fake

Niet dat Bob een pruik droeg, maar zijn kroeshaar was niet echt. De schilder verdiende in het begin van zijn carrière zó weinig dat hij besloot te besparen op kappersbezoekjes. Bob koos voor een onderhoudsvriendelijke permanent, en de rest is geschiedenis. Jammer genoeg haatte hij zijn eigen haarstijl, maar het publiek was fan.

2. Hij kreeg tot 200 brieven per aflevering

De tv-ster ontving tot 200 kijkersbrieven per aflevering. Wanneer hij een tijdje niets van een fan hoorde, belde hij hem of haar persoonlijk op om te horen of alles oké was. Oh, Bob toch!

3. Bob was niet altijd peace en love

Voor hij aan de slag ging als schilder, werkte Bob als drilsergeant in het Amerikaanse leger. Moeilijk te geloven wanneer je hem dingen hoort zeggen als: “There's nothing wrong with having a tree as a friend.”

4. De schilder verdiende niets aan zijn tv-show

Bob verdiende geen dollar aan zijn programma. Hij zag de show als reclame voor zijn schilderlessen en -materiaal. Daar kreeg hij dan weer wél een aardige duit voor.

5. Je kunt geen Bob Ross-schilderij kopen

Wie een echte Bob Ross aan zijn muur wil hangen, is eraan voor de moeite. The New York Times maakte een must-see minidocu en ging op zoek naar de verdwenen landschappen (die dus níet te koop zijn).

6. Bob maakte een volledig tv-seizoen in twee dagen

Er werden maar liefst 31 seizoen van The Joy of Painting gemaakt, en een reeks telde dertien afleveringen. Bob klaarde de klus elke keer in twee dagen, zodat hij meteen weer schilderles kon geven.

7. The Joy of Painting was een hit in Japan

Bobs serie werd een wereldwijd succes, maar vooral Japanners bleken er zot van. De schilder werd gedubd in het Japans (en ja, dat klinkt vreemd). Bekijk het bewijs vooral zelf.

8. The Joy of … Sleeping

Hoewel The Joy of Painting bedoeld was om te leren schilderen, bleek uit een onderzoek dat 91% van de kijkers in slaap viel. En ook nu is de show nog altijd het perfecte middeltje tegen insomnia.

▶️ Ook zin gekregen om wat te chillen met Bob Ross? Viceland zendt iedere dag vier afleveringen van The Joy of Painting uit. Deze zender is inbegrepen in ons Love Trio-pack.

Ok, ik wil alles weten over Love Trio