Menu
Blog

De beste muziekstreamingapps in België: de ultieme gids

Tech

Streaming heeft ervoor gezorgd dat we de laatste jaren op een totaal andere manier naar muziek luisteren. Maar welk platform kies je best? Ga je voor gratis of betalend? Wat zijn de sterke en zwakke punten? Welk mobiel of internetabonnement heb je nodig om ervan te genieten? Dit alles gieten we in een vergelijking, zodat jij het platform kan kiezen dat het best bij je past. Klinkt als muziek in de oren? Lees vooral verder!

28.03.2024 Maité Delgado

Wat is een muziekstreamingdienst?

Een muziekstreamingdienst is een online platform waarmee je naar miljoenen nummers kan luisteren zonder dat je deze hoeft te bezitten, kopen of downloaden.

 

• Het principe: je abonneert je op een muziekstreamingdienst door een maand- of jaarabonnement te betalen.

• Zodra je abonnement aangemaakt is, kan je door de muziekcatalogus bladeren en de nummers kiezen waarnaar je wil luisteren (rechtstreeks of met de offline-functie).

• Je kan muziek streamen naar je smartphone, tablet, smart TV (inclusief Apple TV en Chromecast/Google TV) en smart speakers.

 

 

Hoe kies je je ideale muziekstreamingdienst?

De keuze van een muziekstreamingdienst hangt af van je behoeften, gewoonten en voorkeuren.

 

• De prijs is belangrijk: vergelijk individuele en gezinsabonnementen om de beste prijs-kwaliteitsverhouding te vinden, en hou rekening met gratis proefperiodes die een goed vertrekpunt kunnen zijn.

• Voor gezinnen of gebruikers met meerdere apparaten: check of je een gezinsabonnement of een tweede abonnement nodig hebt.

• Ook de beschikbaarheid van een gratis versie kan een doorslaggevende factor zijn voor wie zonder extra kosten van muziek wil genieten. Dit kan wel beperkingen met zich meebrengen, zoals de aanwezigheid van reclame.

• De compatibiliteit: sommige diensten werken beter op bepaalde merken of ecosystemen, en zorgen zo voor een vlottere ervaring op je favoriete toestellen. Tot slot is de geluidskwaliteit essentieel voor audiofielen, maar niet noodzakelijk voor iedereen.

Laten we even de verschillende legale streamingdiensten bekijken die beschikbaar zijn in België.

Vergelijking van 7 muziekstreamingdiensten in België

 

We analyseren de sterke en zwakke punten, prijzen, geluidskwaliteit en het bestaan ​​van een gratis versie voor de volgende diensten: YouTube Music, Spotify, Deezer, Apple Music, Qobuz, Tidal en SoundCloud Go. Opgelet: de streamingprijzen zijn van toepassing op het moment dat dit artikel werd geschreven en kunnen op elk moment veranderen (of onderhevig zijn aan promoties).

 

YouTube Muziek

YouTube Music, officieel gelanceerd in 2015 door Google, vervangt Google Play Music en is gebaseerd op de enorme catalogus van muziekvideo's van YouTube. Hierdoor krijgen gebruikers toegang tot een breed gamma aan audio- en videocontent. De dienst integreert krachtige gepersonaliseerde aanbevelingen en intelligent zoeken. YouTube Music biedt het beste van twee werelden: muziek en YouTube-video's.

Sterke punten: Integratie met YouTube-video's, grote catalogus met muziek en videoclips.

Zwakke punten: Standaard geluidskwaliteit zonder hifi-optie.

Prijs: € 9,99/maand (één maand gratis) voor het individuele abonnement, € 14,99/maand voor het gezinsabonnement. Studenten betalen € 4,99 per maand.

Geluidskwaliteit: Standaard, zonder hifi-optie.

Gratis versie: Ja, met reclame.

 

Spotify

Het in 2008 in Zweden opgerichte Spotify groeide snel uit tot een van de grootste muziekstreamingdiensten ter wereld. Het werd in 2011 in België gelanceerd en is vandaag het bekendste en meest gebruikte platform. Met ruim 365 miljoen actieve gebruikers biedt Spotify een uitgebreide catalogus nummers, gepersonaliseerde afspeellijsten en podcasts. De functionaliteit voor het ontdekken van muziek, gebaseerd op geavanceerde algoritmen, zorgt ervoor dat dit de meest geavanceerde dienst in de muziekstreamingsector is.

Sterke punten: Gebruiksvriendelijke interface, uitstekend persoonlijk advies, podcasts beschikbaar. De Spotify Connect-functie is compatibel met een groot aantal toestellen (luidsprekers, tv, Chromecast).

Zwakke punten: hifi-kwaliteit aangekondigd in 2022, maar nog niet beschikbaar.

Prijs: € 10,99/maand voor Premium, € 14,99/maand voor het Duo-abonnement, € 17,99 voor gezinnen en € 5,99 voor studenten.

Geluidskwaliteit: Tot 320 kbps (Ogg Vorbis) in Premium, hifi komt binnenkort.

Gratis versie: Ja, met reclame.

 

Deezer

Het Franse Deezer, gelanceerd in 2007, was een van de eersten op de muziekstreamingmarkt. Deezer biedt meer dan 56 miljoen nummers en onderscheidt zich door zijn "Flow"-functionaliteit, een gepersonaliseerde mix van favorieten en nieuwe ontdekkingen.

• Sterke punten: Grote catalogus, “Flow”-functionaliteit voor het ontdekken van muziek en geïntegreerde podcasts.

• Zwakke punten: Minder populair dan sommige concurrenten.

• Prijs: € 11,99/maand voor het Premium-abonnement, € 19,99/maand voor het gezinsabonnement en € 15,99 voor het Duo-abonnement (twee personen). 50% studentenkorting.

• Geluidskwaliteit: hifi voor alle betalende abonnementen.

• Gratis versie: Ja, met reclame.

 

Apple Music

Apple Music, dat gelanceerd werd in juni 2015, is de muziekstreamingdienst van Apple. Deze ontstond ​​uit de fusie van de iTunes Music Store en Beats Music, een platform dat in 2013 werd overgenomen. Apple Music biedt zorgvuldig samengestelde playlists, live radio-uitzendingen (Apple Music One) en exclusieve content.

• Sterke punten: Grote muziekcatalogus, sterke integratie met het Apple-ecosysteem, radioprogramma's en exclusieve content.

• Zwakke punten: Minder gepersonaliseerde functies voor het ontdekken van muziek in vergelijking met sommige concurrenten.

• Prijs: € 5,99/maand voor studenten, € 10,99 voor een individueel account en € 16,99 voor een gezinsaccount.

• Geluidskwaliteit: Apple Music biedt hifi-audio zonder verlies (Lossless) op verschillende kwaliteitsniveaus, van cd (16-bit bij 44,1 kHz) tot audio met hoge resolutie (24-bit bij 192 kHz), evenals Dolby Atmos-content zonder extra kosten.

• Gratis versie: Nee, maar er is een proefperiode van één maand voor nieuwe gebruikers. Als je een Apple-toestel koopt, krijg je gedurende 6 maanden een gratis abonnement (AirPods, HomePod mini en Beats-koptelefoons).

 

 

Qobuz

De Franse muziekstreaming- en downloadservice Qobuz werd opgericht in 2007. Dit platform was aanvankelijk gespecialiseerd in jazz en klassieke muziek, en richt zich op high-definition geluidskwaliteit. Qobuz mikt op audiofielen en biedt een superieure muzikale ervaring. Deze onderscheidt zich ook via zijn redactionele ‘panorama’s’ met culturele en historische context.

• Sterke punten: Hoge geluidskwaliteit, grote muziekcatalogus in hifi en zeer hoge resolutie (voor audiofielen).

• Zwakke punten: Duurder, minder social features.

• Prijs: € 12,99/maand voor het premiumabonnement met hifi, € 17,50 voor duo, en familie voor € 20,83.

• Geluidskwaliteit: hifi, tot 24-bit/192 kHz.

• Gratis versie: Nee.

 

Tidal

Tidal werd gelanceerd in 2014, en in 2015 overgenomen door Jay-Z. De dienst is al enkele jaren beschikbaar in België, en richt zich op topkwaliteit audiostreaming en exclusieve content. Net als Qobuz mikt Tidal op audiofielen en fans die een meer premium muziekervaring willen. Het platform onderscheidt zich door zijn inzet voor een betere verloning van artiesten en biedt exclusieve videocontent, interviews en muziekdocumentaires. Tidal is meer gespecialiseerd in urban muziek dan Qobuz.

• Sterke punten: hifi-geluidskwaliteit en exclusieve content.

• Zwakke punten: Iets duurder voor Master-kwaliteit.

• Prijs: € 10,99 voor het individuele hifi-abonnement, € 16,99 voor het familieabonnement en € 4,99 voor studenten.

• Geluidskwaliteit: hifi, Dolby Atmos en HiRes FLAC optie bij het HiFi Plus abonnement (duurder, minimaal € 19,99 per maand).

• Gratis versie: Nee, niet in België.

 

Soundcloud Go

SoundCloud Go is een betalende extensie van SoundCloud, het muziekstreamingplatform dat bekend staat om zijn onafhankelijke inhoud, remixes en originele producties. Deze dienst is vooral bedoeld voor mensen die nieuwigheden willen ontdekken en zich willen verdiepen in minder mainstream muziekgenres.

• Sterke punten: Toegang tot een uitgebreide collectie onafhankelijke muziek en door gebruikers gegenereerde content, unieke ontdekkingsfuncties voor minder bekende genres en artiesten, ondersteunt artiesten rechtstreeks via zijn bedrijfsmodel.

• Zwakke punten: Minder mainstreammuziek in vergelijking met de streamingreuzen, variabele geluidskwaliteit (afhankelijk van gebruikersuploads).

• Prijs: SoundCloud Go is beschikbaar voor € 5,99/maand (zonder reclame en offline luisteren). SoundCloud Go+ (€ 9,99/maand) biedt toegang tot de volledige SoundCloud-catalogus in hoogwaardige kwaliteit.

• Geluidskwaliteit: Deze is variabel omdat de kwaliteit afhankelijk is van de originele bron. SoundCloud Go+ belooft echter hoogwaardige kwaliteit.

• Gratis versie: Ja, met reclame, beperktere toegang tot muziek en lagere geluidskwaliteit.

 

Welk internetabonnement voor muziekstreaming?

Om optimaal te kunnen genieten van muziekstreaming, zowel thuis als onderweg, is de keuze van je internetabonnement bepalend.

• Kies voor je smartphone een abonnement met een grote hoeveelheid data om naar muziek te luisteren via streaming. Om je een idee te geven: het verbruik kan variëren van 40 tot 150 MB per uur, afhankelijk van de gekozen geluidskwaliteit (standaard tot hoge kwaliteit). Als je regelmatig wil luisteren zonder je zorgen te maken over je verbruik, is een abonnement met minimaal 20 GB data per maand aan te raden. Kies bijvoorbeeld voor Go Plus met 30 GB en 20 GB gratis (dus 50 GB per maand) in 4G en 5G.

Thuis kies je best voor een onbeperkt internetabobbelent om eventuele beperkingen van je luisterplezier te vermijden. Een snelle en stabiele verbinding zorgt voor een vlotte en ononderbroken weergave. Voor niet-intensief gebruik wordt 200 Mbps snelheid (Start Fiber*) aanbevolen. Als iedereen tegelijk muziek (of video's) streamt, kies dan voor Zen Fiber* met 500 Mbps, of Giga Fiber* met tot 1 Gbps.

Ik ontdek het mobiele abonnement dat voor mij is gemaakt

Goed om weten: de meeste muziekstreamingabonnementen beschikken over de Google Cast-functie (beschikbaar voor slechts € 20 voor Orange-abonnees). Hiermee kan je muziek van je smartphone streamen naar je tv en home cinema, voor een nog fijnere ervaring. De Cast-functie is geïntegreerd in Tidal, Spotify, YouTube Music, Qobuz, Deezer en SoundCloud. Apple Music biedt Cast alleen aan in de Android-app, niet op iPhone.

 

*Aanbieding beschikbaar op fiber met coaxiale aansluiting, met een downloadsnelheid tot 1000 Mbps en een uploadsnelheid tot 50 Mbps (afhankelijk van je regio).

 

Lees ook

▶️ Orange-apps voor smartphones en tablet

▶️ Een smartphone nodig? Denk eens aan de Xiaomi 14

Found this useful? Share with

Maité Delgado
Maité Delgado
Altijd op zoek naar interessante telco nieuwtjes en weetjes, handige apps, tips en tricks om jullie up to date te houden!