Menu
Blog

iPhone, Android: nieuwe features om je privacy beter te beschermen

Tech

Je persoonsgegevens en gevoelige informatie op je smartphone beter afschermen? Apple en Google pakken uit met sterk verbeterde tools. Jij bepaalt zelf wat je prijsgeeft: locatie, reclametracking, microfoon, camera, … Lees alle details hieronder.

06.07.2021 Simon VAN CAUTEREN

Om het je extra gemakkelijk te maken, zetten we de belangrijkste features per besturingssysteem op een rijtje. Zo kan je meteen doorklikken naar …

Android: op het goede spoor voor meer privacy

Toen Google in september 2020 Android 11 lanceerde, zette het een grote stap richting privacybescherming. Heeft een app toegang nodig tot je locatie, microfoon, contacten of camera? Dan vraagt de app eerst of je dat wel wil.

Vervolgens kan je kiezen uit verschillende opties:

  • tijdelijk toestaan,
  • definitief toestaan,
  • verbieden,
  • of slechts één keer toestaan.

Goed om weten: je kan altijd van gedacht veranderen! Via deze handige stappen bepaal je altijd en overal hoeveel informatie een app gebruikt.

  1. Via Instellingen > Apps (en meldingen) > Rechtenbeheer (toestemmingsbeheer) schakel je de toegang tot bijvoorbeeld agenda, contacten of locatie uit.
  2. Sommige apps verzamelen data om je advertenties op maat te sturen. Ook dat kan je uitschakelen. Ga daarvoor naar Instellingen > Google > Advertenties > Advertentie-ID resetten > OK > en schuif het balkje achter ‘Afmelden voor personalisatie van advertenties' naar rechts.

En er is nog meer goed nieuws. Want de volgende upgrade van het systeem – Android 12 – geeft je nóg meer controle over je gegevens. Hoewel deze versie pas in september 2021 officieel gelanceerd wordt, hebben ontwikkelaars al kennis kunnen maken met de bètaversie.

Ze verklapten dat er onder andere een nieuwe indicator boven de netwerkbalk voorzien is. Net zoals op een  iPhone, geven Android-smartphones dan aan of een app je camera of microfoon gebruikt. Zo krijg je dus meer controle over de werking van de sensoren.

Hoe kan ik Android 11 of Android 12 installeren?

Smartphonefabrikanten bepalen welke Android-versies ze op hun toestellen zetten. Kijk in de instellingen of je smartphone Android 10 of Android 11 gebruikt. Als het mogelijk is om je toestel te upgraden naar Android 11, staat dat hier aangegeven.

Android 12 is momenteel alleen nog maar in een bètaversie beschikbaar voor ontwikkelaars. De lancering is gepland voor september 2021.

Wil je echt zeker zijn dat je smartphone Android 11 gebruikt? Kies dan voor een Android-toestel van de nieuwste generatie. En dankzij de promo’s in onze eshop kan dat nu extra voordelig!

Ja, ik wil ook korting op een nieuwe smartphone!

iPhone en iOS 14: transparanter omgaan met apps

Apple zet steeds meer in op privacy. En dat merk je aan iOS 14, de nieuwste versie van het besturingssysteem iOS voor iPhone. Zo moeten apps je nu toestemming vragen als ze data willen verzamelen over jou. Ook als ze je online activiteiten willen volgen hebben ze je daar je expliciete toestemming voor nodig.

Dat is bijvoorbeeld interessant als je niet wil dat de Facebook-app weet welke websites je bezoekt en die info gebruikt om je gepersonaliseerde advertenties te sturen.

Bovendien hoef je niets te doen om deze functie te activeren. Het programma Apptracking van Apple wordt geactiveerd zodra je een app opstart. Ofwel ga je ermee akkoord dat de app je online volgt, ofwel weiger je dit.

En met deze 3 tips beheer je je iOS privacy als een pro!

  1. Ga naar Instellingen en selecteer een app naar keuze om te bepalen waar je app toegang tot krijgt (bijvoorbeeld je contacten of je locatie). Tip! Door deze functies te beperken, spaar je ook je batterij.
  2. Onder Instellingen > Algemeen > Privacy > Tracking bepaal je zelf hoe Apple advertenties weergeeft.
    1. Scroll naar beneden en schakel onder Apple reclame de ‘gepersonaliseerde reclame’ uit.
    2. Scroll naar ‘Onderzoekssensor- en gebruiksgegevens’ en schakel ook dit uit.
  3. Steeds meer apps en websites bieden tweestapsverificatie aan om je op een veilige manier aan te melden. Gebruik die functie om veilig online te surfen!

Hoe kan ik iOS 14.6 installeren?

Schakel de automatische iPhone- of iPad-updates in om er zeker van te zijn dat je altijd de nieuwste iOS-versie gebruikt.

Liever handmatig installeren? Dat kan ook! Ga je naar Instellingen > Algemeen > Software-update.

Opgelet! iOS 14.6 werkt op elke iPhone vanaf de iPhone SE en op de iPod Touch (7e generatie). Wil je zeker zijn dat je geen enkel voordeel mist van iOS 14? Klik dan snel even door naar onze eshop en kies uit een ruime selectie iPhones!

Ja, ik wil een iPhone met meer privacy!

Werken adblockers ook op je smartphone?

Ja! Een adblocker is een app of browser die ervoor zorgt dat je niet gestoord wordt door reclame tijdens het surfen. Daarnaast blokkeren ze ook de trackers die ervoor zorgen dat je gepersonaliseerde ads te zien krijgt.

Wil je op je favoriete website toch promoties zien? Dan kan je die website whitelisten in de adblocker. Dat betekent dat er op die specifieke pagina geen enkele ad geblokkeerd wordt.

Adblockers worden traditioneel vooral gebruikt op computers. Toch vind je zowel in de Apple Store als Google Play Store heel wat opties voor je smartphone!

Bescherm jezelf actief tegen cybercriminaliteit!

Zowel Android als Apple zetten dus massaal in op meer privacy. En terecht, want cybercriminaliteit vormt een van de grootste bedreigingen op het internet. Ook als gebruiker speel je hierin een cruciale rol.

Hier zijn enkele tips om jezelf beter te beschermen:

  • Kies voor elke website een sterk wachtwoord. Hier zijn enkele tips.
  • Verwijder meteen verdachte sms’jes van onbekende afzenders.
  • Geef nooit gevoelige informatie – zoals je bankkaart – door per email, telefoon of sms.
  • Bepaal zelf wie je posts op sociale media te zien krijgen.

Ok, ik wil meer tips voor social media!

En die oude gsm? Inruilen, natuurlijk!

Een nieuwe smartphone bestellen met de nieuwste features is natuurlijk één ding. Maar wat met je oude toestel? Met Orange BuyBack kan je je oude gsm inruilen tegen een waardebon ter waarde van de overnameprijs. Die je ook nog eens meteen kan inzetten als korting op je aankoop!

Cool, hoe werkt BuyBack precies?

Lees ook:

▶️  Hoe bescherm je je privacy op sociale media?
▶️  Alles wat je moet weten over cybercrime
▶️  Tips om je wachtwoorden te beheren

Found this useful? Share with

Simon VAN CAUTEREN
Gamer et photographe, le partage est dans sa nature de Digital Native biberonné aux Likes et aux Retweets.