iPhone, Android: nieuwe functies om je privacy beter te beschermen

Je persoonsgegevens en gevoelige informatie op je smartphone beter afschermen? Apple en Google pakken uit met sterk verbeterde tools. Jij bepaalt zelf wat je prijsgeeft: locatie, reclametracking, microfoon, camera, … Lees alle details hieronder.

15.04.2021
Door Simon V

Android: op het goede spoor voor meer privacy

Toen Google begin september 2020 Android 11 lanceerde, zette het een grote stap richting privacybescherming. Als een app toegang nodig heeft tot je localisatie, microfoon of camera, dan vraagt ze je nu eerst of je het ermee eens bent. Je hebt dan diverse mogelijkheden: tijdelijk of definitief toestaan,verbieden of slechts één keer toestaan.

De volgende upgrade van het systeem, Android 12, die voor september 2021 gepland is, zal je nog meer controle bieden over je gegevens . Ontwikkelaars (die al konden kennismaken met de bètaversie van Android 12) hebben het over een nieuwe indicator boven de netwerkbalk. Net zoals op een  iPhone, geven Android-smartphones dan aan of een app je camera of microfoon gebruikt. Je krijgt dus meer controle over de werking van de sensoren.

Android 11 of 12: hoe geraak je eraan?

Smartphonefabrikanten bepalen welke Android-versies ze op hun toestellen zetten. Kijk in de instellingen van je smartphone of hij Android 10 of Android 11 gebruikt. Misschien is het mogelijk om te upgraden naar Android 11?

Android 12 is momenteel alleen nog maar in een bètaversie beschikbaar voor ontwikkelaars. De lancering is gepland voor september 2021.

Ik heb een nieuwe smartphone nodig: toon mij de promo’s

iPhone: transparanter omgaan met apps

De nieuwste versie van het besturingssysteem iOS van iPhone bevat een belangrijke nieuwigheid voor de privacy van de gebruikers. Oorspronkelijk zou die functie al vanaf september 2020 in iOS 14 zitten, maar Apple heeft ze enkele maanden uitgesteld. Ontwikkelaars kregen zo meer tijd om zich aan de nieuwe regels aan te passen.

Apps moeten je nu toestemming vragen als ze gegevens verzamelen over jou of als ze je online activiteiten willen volgen (onder andere als je naar websites buiten de app gaat).

Je hoeft niets te doen om deze functie te activeren. Het programma App Tracking Transparency van Apple wordt geactiveerd zodra je een app opstart. Ofwel ga je ermee akkoord dat de app je online volgt, ofwel weiger je dit. Ga voor toegang tot de parameters naar Instellingen, dan Algemeen, Privacy en Tracking.

iOS 14.5: hoe installeer ik deze versie?

De nieuwste iOS-versie wordt binnenkort afgerond en uitgebracht. Vergeet niet om de automatische iPhone- of iPad-updates in te schakelen om er zeker van te zijn dat je de nieuwe iOS-versie meteen kan gebruiken. 

Om de nieuwste iOS-versie op je iPhone te installeren ga je naar Instellingen, Algemeen en Software-update. Let op: iOS 14.5 werkt op elke iPhone vanaf de iPhone SE en op de iPod Touch (7e generatie).

Nieuwe iPhone? Ik ontdek het volledige gamma

Nieuwe iPhone nodig?

Wil je profiteren van alle nieuwe functies in iOS 14.5? Dat kan: ga gewoon naar onze eshop en ontdek er alle beschikbare iPhones.

Wil je bovendien de planeet een dienst bewijzen? Schaf dan zeker een refurbished iPhone aan! (iPhone 7, 8 en XR). 

Laat je oude gsm recycleren en ontvang geld

Je oude gsm of smartphone kan tot 500 euro waard zijn. Ook een toestel dat stuk, beschadigd, bekrast, verouderd, … is. Ruil het vanaf 16/04 om online dankzij ons programma Orange Buyback of ga naar een Orange-verkooppunt in je buurt, waar je minimaal 10 euro per overname ontvangt. Per overgenomen smartphone schenken wij 2 € aan Natuurpunt.

Super, toon mij meer over Buyback!

Lees ook:

▶️ Onmisbare Orange België apps voor jouw smartphone
▶️ Nieuwe smartphone nodig? Ga voor een refurbished iPhone!
▶️ Nieuwe iPhone 12 Mini, iPhone 12, iPhone 12 Pro, iPhone 12 Pro Max: welke kiezen?