Menu

Benieuwd wat wij vinden van de nieuwste Samsung-reus, de S6 Edge+?

Vond je de Galaxy S6 met zijn afgeronde schermranden geslaagd? Dan zal ook zijn grote broer, de S6 Edge+, je hart sneller doen slaan. Want sexappeal heeft die genoeg!

21.10.2015
Door Cédric

Bij het begin van de zomer presenteerde Samsung twee nieuwkomers: de Galaxy Note 5 en de Galaxy S6 Edge+. Het eerste model was niet voor Europa bestemd. Maar het tweede is wereldwijd te koop en dus ook in België. Wij mochten het ongeveer een maand lang testen vóór het op de markt kwam.

Het opvallendste verschil tussen de “gewone” S6 Edge en de plus-versie, is de grootte. Het scherm groeit van 5,1 naar 5,7 inch. Dat lijkt misschien niet veel, maar de schermdiagonaal is wel 1,6 cm groter! De resolutie is niet veranderd en stagneert op 515 punten per inch of 2.560 pixels bij 1.440. Dat is nog altijd veel meer dan de meeste laptops … En het resultaat is gewoonweg onberispelijk, ook in volle daglicht buiten.

Ook technisch zit je goed, met een krachtige processor en een opslagcapaciteit van 32 tot 64 GB (in tegenstelling tot Apple biedt Samsung geen 16 GB meer aan, omdat dit al snel krap aanvoelt). Naast ultrasnelle wifi heeft Samsung in zijn smartphone een LTE-chip van categorie 9 gestopt. Daarmee zit je enkele jaren heel comfortabel, want de maximale theoretische bandbreedte bedraagt 450 Mbps. Momenteel halen de 4G-netwerken die snelheid niet eens, maar ze evolueren snel en waarschijnlijk zijn ze binnenkort klaar voor die norm. De batterij is nu al voorzien om al dat datageweld aan te kunnen. In onze test haalde ze in elk geval gemiddeld twee volle dagen.

Houdt de vormgeving gelijke tred met de evolutie naar een groter formaat? Beslist. Glas en aluminium dragen bij tot het verzorgde design. Het scherm neemt iets minder dan 80% van de totale oppervlakte in. De informatie of functies op de zijkanten zijn niet echt onmisbaar, maar de overlap van het scherm blijkt heel comfortabel voor de ogen en handig voor de vingers. Je activeert apps via tabs op de zijkanten van het scherm, als je dat wil.

Net zoals de iPhone beschikt de Galaxy S6 Edge+ aan de “home”-knop over een heel eenvoudig te gebruiken vingerafdruklezer. Hiermee ontgrendel je snel de telefoon en download je apps. In de toekomst moet de functie dienen voor Android Pay en Samsung Pay, maar voorlopig zijn die in België nog niet beschikbaar.

De fotocamera van de Galaxy S6 en S6 Edge wordt alom bejubeld voor zijn kwaliteit. Hier vinden we dezelfde sensor terug (16 megapixel) en lichtsterke f/1.9-lens. Met één verschil: de Edge+ beschikt over de nieuwste softwareverbeteringen. Foto’s vallen nooit tegen: zowel overdag als ’s nachts, binnen en buiten zijn ze scherp, met levendige, heldere kleuren. Ook selfies zien er verzorgd uit, dankzij de eveneens kwaliteitsvolle frontcamera van 5 megapixel. Ook voor video presteert de sensor uitstekend, onder andere dankzij de beeldstabilisatie.

De S6 Edge+ gebruikt het besturingssysteem Android 5.1, waar de Koreaanse fabrikant zoals gewoonlijk nog een laagje TouchWiz overheen legt. Het systeem werkt vlekkeloos. Op een maand tijd merkten wij geen enkele vervelende bug en blokkeerde het systeem nooit. Toch is er een probleem: Samsung staat een zuivere Android-beleving nog altijd in de weg. Je weet niet altijd welke app je moet kiezen om te sms’en (Samsung of Google?), foto’s te nemen (Samsung of Google Photos?), op het web te surfen (Chrome of de browser van Samsung?), allerlei Samsung-apps (verbinding met een pc, promoties, tips en trucs, gezondheid, …). Ook het aantal games en apps die je ongevraagd op je toestel aantreft, is niet meer te tellen. De bedoeling is goed, maar wij geven de voorkeur aan een sobere interface, zodat je zelf kan kiezen, in plaats van overstelpt te worden met apps die eigenlijk hetzelfde doen. Samsung zou dus opruiming moeten houden, voor een meer homogene gebruikerservaring. De schok is vooral groot voor wie eerder een iPhone had, met zijn elegante en sobere omgang met apps.

En hoe zit het met het scherm? Het doet heel natuurlijk aan en de reactiesnelheid is indrukwekkend. Het spaart de batterij, die langer dan gemiddeld meegaat. De kwaliteit van de foto’s is één van de grote pluspunten. Zijn grootste concurrent is ongetwijfeld de nieuwe iPhone 6S Plus. De grootste tekortkoming van deze S6 Edge+? Zijn prijs, maar dat geldt natuurlijk ook voor de iPhone.

Ontdek de online shop