Benieuwd naar de superpower van de nieuwe Galaxy S10-toestellen? Lees er hier alles over!

Tech

Waarschijnlijk kijk je net als wij met heel veel ongeduld uit naar 7 maart. Want dan maakt de Samsung Galaxy S10 zijn opwachting, dé ster van dit voorjaar. Alles wat je moet weten vóór hij in de winkel ligt.

06.03.2019
Door Cedric

10 jaar na de eerste Galaxy

De lancering van de nieuwe Galaxy is tegelijk een mijlpaal in de geschiedenis van de smartphone, want net 10 jaar geleden kwam Samsung met het eerste gelijknamige model op de markt. Dat was toen de Galaxy S (en meteen voelen wij ons een flink stuk ouder).

De lancering verliep op een ongewone manier. Bijna onmiddellijk nadat Samsung de Galaxy S10 had aangekondigd, plaatste het testtoestellen in de Belgische verkooppunten. Daardoor heb je misschien zelf al gemerkt hoeveel verschil de nieuwe keramische achterzijde maakt in vergelijking met de vorige modellen, die allemaal erg op elkaar leken. Wij maken van deze gelegenheid graag gebruik om de ware aard van de S10 bloot te leggen, nog voor die over de toonbank mag gaan (en die datum is niet meer veraf). En om maar meteen met de deur in huis te vallen: elke S10 is gewoonweg verbluffend.
Er komen ineens drie modellen uit en dit zijn de voornaamste verschillen:
- Galaxy S10e: 5,8 inch, 2 camera’s achteraan, 128 GB opslagruimte en batterij van 3.100 mAh;
- Galaxy S10+: 6,4 inch, 3 camera’s achteraan, 128 GB tot 1 TB opslagruimte en batterij van 4.100 mAh;
- Galaxy S10: 6,1 inch, 3 camera’s achteraan, 128 GB tot 1 TB opslagruimte en batterij van 3.400 mAh.
Niet genoeg opslagruimte? Voeg dan tot 512 GB extra toe met een extern microSD-kaartje.

De drie modellen worden gelanceerd met Android 9.0, met de One UI-interface als een laagje erbovenop. Zodra het toestel officieel gelanceerd is, zullen we hier verder op ingaan, maar we kunnen al zeggen dat de interface, die zijn succes aan TouchWiz te danken heeft, nu eenvoudiger, intuïtiever en homogener is dan de vorige generaties.

Scherm onder de loep (en onder de microscoop)

Het Infinity-O scherm maakt gebruik van de Super AMOLED-technologie, die bedoeld is om meer van de voorzijde van de smartphone te bedekken en daarbij zoveel mogelijk ruimte aan het scherm toe te kennen. De “notch” of inkeping? Die is verdwenen. En de frontcamera dan? Sommige Chinese merken laten die uitschuiven als je hem nodig hebt, maar Samsung maakte gewoon een gaatje in het scherm voor de camera. Het merk heeft dit zo netjes uitgevoerd, dat het fameuze gaatje nauwelijks opvalt, ook al omdat het scherm 94% van de voorzijde opvult en de schermcontent heel natuurlijk om te bekijken is. Maar toegegeven, de dubbele frontcamera op de S10+ is wat minder discreet.
In het scherm is nu ook onzichtbaar de vingerafdrukscanner verwerkt. Samen met de irissensor (die je gezicht herkent) zit hij nu binnenin het scherm. Wij konden deze sensor al testen op de prototypes van de S10 en we moeten erkennen dat het toestel je veel sneller (en betrouwbaarder) herkent dan vergelijkbare Chinese modellen, ook al zit de onzichtbare biometrische technologie nog maar aan het begin van haar ontwikkeling.

Geavanceerde 4G en wifi

Geen enkel ander toestel dat in België te koop is, biedt zo verfijnde verbindingsmogelijkheden. Om te beginnen voelt de S10 zich thuis op de Wifi 6-netwerken. Als je een compatibele modem of router gebruikt, haal je op die manier binnenshuis gemakkelijk een snelheid van 5 Gbps. De S10 is voorlopig de enige die dat aankan. En buitenshuis? Daar geldt hetzelfde voor je 4G-verbinding: de S10 kan 4G-netwerken van categorie 20 aan. Dit wil zeggen dat zodra de netwerken in België aangepast zijn, de verbindingssnelheid kan oplopen tot 2 Gbps. En we mogen ook de Bluetooth 5 en de ultrasnelle GPS-chip niet vergeten. Kortom, met de S10 heb je op dit domein het meest geavanceerde toestel in handen.
Ook aan draadloos opladen heeft de fabrikant de nodige aandacht besteed. Het opladen zelf verloopt niet alleen sneller dan vroeger, het toestel kan op zijn beurt dienstdoen als krachtbron, zoals Huawei al eerder heeft laten zien met zijn Mate 20 Pro. Met je eigen Galaxy S10 kan je dus je Galaxy Buds-oortelefoon, je slimme horloge of zelfs een andere Galaxy opladen.

Veel artificiële intelligentie

De fabrikanten hebben een nieuw terrein ontdekt om met elkaar in de clinch te gaan: artificiële intelligentie of AI. In de Galaxy S10 zit die zelfs op de meest onverwachte plekken, zoals de wifi. De S10 garandeert je bijvoorbeeld een ononderbroken verbinding door onmerkbaar heen en weer te schakelen tussen wifi en 4G. En als een wifi-verbinding risico zou kunnen opleveren, krijg je een waarschuwing.
Andere voorbeelden waarom deze smartphone de titel “slim” dubbel en dik verdient: hij optimaliseert automatisch het batterijverbruik, het geheugen en zelfs de temperatuur van het toestel op basis van het gebruik dat je ervan maakt. AI is zelflerend en speelt dus steeds beter in op jouw wensen. Het toestel past zich onmerkbaar aan je gedrag en gewoonten aan, met voorgeprogrammeerde of gepersonaliseerde aanbevelingen. En het automatiseert je routines, met aparte instellingen voor “Autorijden” of “Voor het slapengaan”.
De kracht van AI komt pas goed tot zijn recht als je foto’s neemt. Dat hebben Huawei en Apple met zijn iPhone XS trouwens al eerder ontdekt. Je maakt bijgevolg foto’s van een onberispelijke kwaliteit zonder manueel de geavanceerde instellingen van het fototoestel aan te raken. Zo herkent de “Scene Optimizer” het tafereel dat je wilt fotograferen en brengt het beter in beeld. De functie “Shot Suggestion” geeft je tips voor betere composities, zodat je handiger wordt bij het kadreren van je opnames.

Professioneel fotograferen

Samsung hamerde er telkens opnieuw op tijdens de individuele presentaties van de S10: in 2019 is het mogelijk om een smartphone als professioneel fototoestel te gebruiken. Het merk verwijst daarvoor naar eigenschappen als Dual Pixel en Dual Aperture en schuift nog meer technische hoogstandjes naar voren, zoals het ultragroothoekobjectief van de S10 en de S10+, met een gezichtshoek van 123 graden, evenveel als het menselijk oog, voor landschapsopnames en panorama’s.
De S10 en de S10+ hebben drie lenzen aan boord: een groothoek van 16 megapixel en telkens 12 megapixel voor de standaardlens en telelens. De S10e stelt zich tevreden met slechts twee sensoren, van 12 en 16 megapixel. Ook de frontcamera verschilt van type tot type: 10 megapixel op de S10e en de S10 en een systeem met twee camera’s (10 en 18 megapixel) op de S10+.
Om met vaste hand te filmen introduceert Samsung de “Super Steady”-modus: digitale stabilisatie voor bewegende taferelen zoals sport, dans, acrobatie, …

Op voorraad bij Orange Belgium

Het is nog niet te laat om te bestellen. Ga naar de Samsung-pagina van je e-shop, waar je gedetailleerde informatie  en alle bij Orange beschikbare modellen vindt.
De Samsung Galaxy S10 is verkrijgbaar vanaf € 649,99 en de S10+ vanaf € 749,99. Je kan je smartphone mét en zonder abonnement kopen. En als je kiest voor gespreide betaling, wandel je al buiten met het toestel voor slechts € 9. Ook om je toestel in een bepaalde shop te reserveren ga je naar de e-shop.

One more thing

Om 10 jaar Galaxy-smartphones te vieren introduceert Samsung in België de “10 Year Galaxy Edition”. Dit pack bestaat uit een Galaxy S10+ Ceramic Black met 1 TB geheugen en een 46 mm Galaxy Watch. De aanbevolen verkoopprijs van de “10 Year Galaxy Edition” is € 1.599. Het pack wordt vanaf 7 maart geleidelijk ter beschikking gesteld.

Ontdek de unboxing van de Samsung S10 en de Samsung S10+ op YouTube.