Menu
Blog

Ben jij een smombie? Lees dan zeker verder

Fun

92 % van de mensen met een gsm leest z'n sms'jes tijdens het stappen. In Europa zou intussen al één voetganger op vijf een 'smombie' (smartphone + zombie) geworden zijn. Die onoplettendheid kan voetgangers zelfs de dood injagen en noopt de overheid en ontwikkelaars van apps ertoe oplossingen te vinden ...

23.08.2017 Céline Roman

Je herkent een smombie aan de manier waarop hij loopt, de blik gefixeerd op het scherm van zijn smartphone. Zelfs bij het oversteken kijkt hij amper op. Een kwalijke gewoonte, die vooral bij 18- tot 35-jarigen voorkomt.

Het is zelfs zo erg dat het stadsbestuur van Augsburg (Duitsland) er niet beter op vond dan bij tramhaltes verkeerslichten te installeren in de grond. De lichten gaan rood knipperen bij elke tram die nadert. De maatregel kwam er na een spijtig ongeval waarbij een meisje dat een hoofdtelefoon droeg door een tram werd aangereden. Ze overleefde het ongeval niet, maar de stad greep wel meteen in.

Ook in andere landen kent men het fenomeen. Zo lanceerde het Franse instituut voor de verkeersveiligheid een simulator, die je kan bekijken op YouTube. Wanneer een voetganger zonder te kijken of door het rood oversteekt, hoort hij plots het angstaanjagende geluid van piepende banden. Het reclamebord aan de overkant neemt een foto van de voetganger... die verstijfd is van de schrik. Resultaat gegarandeerd.

Een app?
Er bestaan tegenwoordig zelfs apps om het fenomeen tegen te gaan. In India bijvoorbeeld bracht Samsung 'Walk Mode' uit op Google Play, een app die gebruikmaakt van de camera en het microfoontje van je smartphone om je te verwittigen voor potentiële gevaren in je buurt wanneer je geen andere keus hebt dan te sms'en tijdens het stappen (een goed excuus!). Als een auto toetert, ontvang je daarvan een melding in je sms-applicatie. En in België? Op het moment van schrijven bestaat er in België nog geen zo'n app. Reden te meer dus om goed uit je doppen te kijken!

Achter het stuur: de minste afleiding kan fataal zijn
Als je smartphone al gevaarlijk is tijdens het stappen, dan zeker achter het stuur. Ongeveer één chauffeur op vijf (23 %) gebruikt zijn smartphone elke rit, blijkt uit een recente enquête van het BIVV, het Belgisch Instituut voor de Verkeersveiligheid. 6 % van hen gebruikt hem zelfs systematisch, meer dan drie keer per traject! Vooral jongeren zijn verknocht aan hun smartphone: 20 % van de bestuurders onder 34 gebruikt zijn smartphone minstens één keer per rit. Facebook is het populairst, voor WhatsApp en sms. Het resultaat: 30 doden en 2500 gewonden op jaarbasis! Er werd een campagne gelanceerd die bestuurders moet waarschuwen voor de gevaren van smartphonegebruik achter het stuur.

Shocktherapie nodig? Bekijk dan deze video uit Kaapstad, Zuid-Afrika. Deze reclamespot lijkt op een compilatie van grappige filmpjes, maar het einde is veel minder grappig. Het is een vrij radicaal spotje tegen sms'en achter het stuur (en tijdens het stappen) dat aan de basis ligt van de populaire hashtag #ItCanWait (het kan wachten).

Found this useful? Share with

Céline Roman
Dol op sms’en en smileys. Smoor op shoppen en lekker eten. Gek op joggen en apps.