Kies voor jezelf, kies voor automodus

Ben je ook steeds afgeleid achter het stuur en kan je je meldingen op je smartphone tijdens het rijden maar niet negeren?
Schakel jouw automodus in zodat je altijd en overal veilig naartoe rijdt.

12.08.2019
Door Simon V

Wat is automodus?

Iedereen kent vliegtuigstand op zijn smartphone, wel, automodus kan je hiermee vergelijken. Het verschil is dat dit geen expliciete functie is op je smartphone. Automodus staat voor het bewust kiezen voor veilig te rijden en afleiding achter het stuur zo veel mogelijk te vermijden.

De Vlaamse Stichting Verkeerskunde (VSV) is een nieuw luik gestart binnen haar ‘Beloofd-campagne. Op de campagnewebsite kan je als bestuurder je belofte maken om veiliger te rijden. Achter het stuur zitten vereist al je aandacht en concentratie, er is geen tijd of ruimte voor afleiding, en zeker niet van je smartphone. Daarom is er automodus: de manier waarop je als bestuurder de belofte kan waarmaken om veiliger te rijden.

Hoe ga je in automodus?

Er zijn drie simpele manierenom in automodus te rijden. Aan jou de keuze!

  1. Kies voor de functie ‘niet storen’ op je smartphone
    Met deze functie worden meldingen tegengehouden, enkel oproepen van je favorieten contactpersonen worden doorgegeven. Je gps- en muziekfuncties kan je gewoon blijven gebruiken.
  2. Zet je smartphone op stille stand
    Met stille stand wordt elke melding en/of oproep gedempt. Gps- en muziekgebruik blijven wel nog altijd mogelijk.
  3. Carkit via bluetooth
    Kan je je smartphone tijdens het rijden niet wegleggen en zijn bovenstaande opties voor jou ondenkbaar? Verbind je smartphone dan voor je vertrekt met de Carkit-optie in je wagen. Via bluetooth wordt er een connectie gemaakt die ervoor zorgt dat je tijdens het rijden oproepen kan beantwoorden. Dit gebeurt via de luidsprekers van je wagen.

Je gsm buiten handbereik houden (bvb. in je handschoenenkastje of in je handtas) is natuurlijk het effectiefst, maar we weten dat dit op de dag van vandaag onmogelijk is. Ga daarom voor de optie die het best bij je past zodat je altijd gefocust blijft op de weg en kies jouw automodus. Maak je belofte op  en word de veilige weggebruiker die je altijd al wou zijn!

Welke maatregelen kan ik nog nemen?

De Drivemode-app informeert je bellers automatisch dat je onderweg bent. Je kan er ook de basisfuncties van je smartphone mee controleren zonder dat je er naar moet kijken of aankomen. Je bedient alles gewoon met je stem. De felle kleuren en het design maken de applicatie supergebruiksvriendelijk. De ideale app dus om veilig de baan op te gaan!

Ook Samsung is bezig met verkeersveiligheid. Zij lanceerden onlangs de In-Traffic Reply-app. Deze mute automatische oproepen en sms’jes. Inkomende Messenger- en What’sApp-berichten worden beantwoord met automatisch en/of persoonlijk ingestelde berichten. Aan de hand van de GPS meet de applicatie jouw snelheid. Als je meer dan 10km/h rijdt, wordt de app geactiveerd.

Genoeg opties dus om in automodus over te schakelen!

Een gsm-houder is een must

Achter het stuur zitten met je smartphone in de hand is een dikke, vette no-go. Kies dus zeker voor een gsm-houder. Deze plaats je ter hoogte van je stuur zodat je je handen vrij hebt. Veel veiliger dus! Check voor tips en meer informatie zeker onze blogpost over het kiezen van een goede gsm-houder.

Ja, ik wil weten hoe ik een goede gsm-houder kies