Menu
Blog

Artificiële intelligentie: wat je smartphone te wachten staat

Tech

Iedereen praat erover! Artificiële intelligentie wordt als een uitbreiding van het menselijke brein in al onze apparaten ingebouwd, te beginnen met onze smartphone. Maar wat zal dat veranderen?

31.01.2018 Céline Roman

Gartner publiceerde begin januari enkele opvallende voorspellingen over de innovaties van artificiële intelligentie in onze smartphones. Dit hebben wij ervan onthouden!

Een veel veiligere authenticatie
De laatste jaren zagen we hoe nieuwe technologieën het wachtwoord beetje bij beetje kwamen vervangen. De eerste was biometrie (vingerafdrukherkenning). Die technologie wordt vandaag gebruikt door itsme, de app waarmee je je bijvoorbeeld bij je bank kan identificeren. Met FaceID op iPhone en Face Unlock op Android (bij OnePlus) kan artificiële intelligentie je tegenwoordig herkennen op basis van je gezicht. Maar binnenkort zal je apparaat in staat zijn om je te herkennen aan de hand van allerlei details zoals je locatie, je lichaamstaal en je manier van tikken op het scherm.

Een intelligentie ... die je begrijpt
Voorlopig wordt artificiële intelligentie geprogrammeerd met een vleugje humor maar het is nog te veel gevraagd om echte emoties (vreugde, droefheid, vermoeidheid) te herkennen. Nochtans is dat vermogen om emoties te begrijpen essentieel in een conversatie met Siri, Alexa of de Google Assistant. We kunnen ons goed voorstellen dat je smartphone in de auto vermoeidheid bij je zal kunnen detecteren om zo eventuele ongevallen te vermijden in de toekomst.

In het verlengde daarvan zullen onze smartphones onze omgangstaal begrijpen door tekstanalyse. Wanneer je tegen je assistant zegt dat het koud is, kan die bijvoorbeeld tussen de regels door lezen dat je thuis bent en dat het tijd is om de thermostaat een paar graden hoger te zetten.

Een intelligentie die vooruitloopt op je behoeften
Door dat vermogen om onze gewoontes en behoeftes te lezen, zal AI vaker het heft in eigen handen nemen. Zo kan je assistent beslissen, als je het huis verlaat, om het huis schoon te maken en de robotstofzuiger aan te zetten. Daarnaast kan je assistent een kwartier voor je terug thuis bent de oven voorverwarmen, of een bad laten vollopen terwijl hij je locatie volgt, rekening houdend met de drukte onderweg.

Het volledige rapport vind je hier.

Found this useful? Share with

Céline Roman
Dol op sms’en en smileys. Smoor op shoppen en lekker eten. Gek op joggen en apps.