Menu
Blog

Artificiële intelligentie in je smartphone

Tech

Huawei wilde als eerste fabrikant een AI-chip (artificiële intelligentie) in een smartphone integreren. Daar is het in geslaagd, met zijn nieuwe Mate 10. Maar wat zal dat veranderen?

07.12.2017 Céline Roman

De Huawei Mate 10 Pro is er. Het is het eerste toestel van het Chinese merk met de beroemde Kirin 970-processor, die in september werd voorgesteld in Berlijn op de IFA, de hoogmis van de hightech. Wat er zo bijzonder aan is? De artificiële intelligentie die z'n rekenkracht naar een ongekende hoogte stuwt. De chip verzamelt permanent drie soorten gegevens: je locatie, wat je doet en waar je bent.

Die ontwikkelingen lijken niet veel om het lijf te hebben, maar niets is minder waar. De werking van deze zelflerende chip lijkt namelijk hard op die van het menselijke brein met een equivalent van 130.000 neuronen die meer dan 130 miljoen synapsen kunnen simuleren. Dat is gigantisch veel!

Wat verandert dat concreet?
Tot vandaag maakte je telefoon via het internet (3G/4G of wifi) verbinding met de cloud om Siri, Google Now of Bixby (Samsung) te gebruiken. Zonder zou je telefoon na enkele tientallen minuten helemaal leeg zijn. Met de Kirin 970-chip zijn die gegevens al in het toestel aanwezig en moet je dus minder verbinding maken met de cloud om gegevens te verzamelen.

Als je bijvoorbeeld in Brussel bent, hoef je niet te vragen of je een paraplu moet meenemen. Je smartphone weet het antwoord al en kan je informeren zonder dat jij de vraag hoeft te stellen. Hij weet ook of je thuis bent, op kantoor, in de auto of tram.

Doordat de gegevens lokaal verwerkt worden, is het minder noodzakelijk om vragen te stellen aan de artificiële intelligentie in de cloud, waardoor toepassingen zoals stemherkenning, augmented reality en zelfs je camera minder batterij gebruiken. Artificiële intelligentie kan voortaan je instellingen en bewerkingen op natuurlijke wijze toepassen zonder de batterij van je telefoon helemaal op te gebruiken.

Behalve in smartphones zullen deze chips van de nieuwe generatie snel hun intrede maken in slimme objecten en zelfs autonome voertuigen. Auto's en vrachtwagens zullen nu niet noodzakelijk (of minder vaak) een internetverbinding nodig hebben om bepaalde slimme taken te voltooien. Resultaten: meer veiligheid, een grotere autonomie en vooral een lager verbruik. De planeet vaart er wel bij!

Tags

Found this useful? Share with

Céline Roman
Dol op sms’en en smileys. Smoor op shoppen en lekker eten. Gek op joggen en apps.