Apps, van A tot S en meer

Weet je het nog? Toen onze gsm’s standaard uitgerust waren met een wekker, een rekenmachine en voor de gelukkigen onder ons: het spelletje Snake? Telefoons waren bedoeld om te bellen en te sms’en. Niets anders. In de afgelopen jaren zijn onze mobiele telefoons enorm veranderd. Tegenwoordig is het perfect normaal om onze smartphones volledig te personaliseren met allerlei leuke, handige, grappige of compleet nutteloze apps. Zo normaal dat we bijna zouden vergeten dat het ooit anders is geweest. En om daar even bij stil te staan, hebben we vandaag een kleine ode aan apps. De beste manier om te beginnen? Bij het begin!

13.08.2013
Door Simon V

Wat zijn apps?

Zodat we allemaal mee zijn: een app is een kleine toepassing die je installeert op je telefoon. Sommigen zijn gratis, andere kosten geld. Je kunt ze downloaden via een onlinewinkel waartoe je toegang hebt vanaf je eigen telefoon. Afhankelijk van het soort telefoon dat je hebt, kun je terecht in de App store (voor iOS), de Google Play (voor Android) de Windows Phone Store (voor Windows Phone) of BlackBerry world (voor…. BlackBerry!). Er zijn allerlei soorten apps, voor elke denkbare situatie. Wat dacht je bijvoorbeeld van een scheer-app? Nee, je zult geen ongewenste haargroei kunnen verwijderen, maar wel net doen alsof. Nuttig? Nee. Grappig? Hmm... Maar apps laten ons tegenwoordig ook toe om online te bankieren, via wifi te chatten met familie en vrienden, of bijvoorbeeld te kijken of je trein of tram wel op tijd zal zijn. En die dingen zijn dan wél weer nuttig.

En waar is het dan allemaal begonnen?

Met de lancering van de eerste smartphone –de allereerste iPhone van Apple- werd er meer en meer mogelijk met de telefoon. Dit was trouwens in 2007, minder lang geleden dan je dacht? Apple’s toenmalige CEO Steve Jobs, dacht dat er genoeg op het web te vinden was om je telefoon te personaliseren. Maar dat was buiten enkele handige klanten gerekend. Al snel na de lancering was het hen gelukt om de eerste iPhone te “jailbreaken”, of zodanig te forceren dat ze zelf programmaatjes voor de telefoon konden schrijven. Dus, toen in juli 2008 een nieuwe iPhone uitkwam, lanceerde Apple ook de App Store, waarbij apps die gemaakt waren door derden, legaal en veilig gedownload konden worden. In oktober 2008 volgde Android met de Android Market (nu: Google Play), in april 2009 kwam Blackberry App World uit en in oktober 2009 de Windows Marketplace (nu Phone Store).

En de cijfers?

De verschillende app stores zijn al vanaf het begin ongelofelijk populair. In het eerste weekend van Apple’s App Store werden er maar liefst 10 miljoen apps gedownload! En nog geen jaar later waren dat er al 1 miljard. (Ja, dat is 1.000.000.000) . In juni 2013 50 miljard, en dan zijn de apps van Android, BlackBerry en Windows Phone nog niet eens meegerekend! Nog één laatste feitje om mee op te imponeren tijdens het volgende saaie feestje? Het spelletje ‘Angry Birds’ is al meer dan 1.7 milljard keer gedownload!

En Mobistar dan?

Wij blijven natuurlijk niet achter. Heb je bijvoorbeeld onze MyMobistar app al gedownload, om een oogje op je verbruik te houden? Bekijk wel eerst even onze tips voor het downloaden, zodat je het zeker optimaal kunt gebruiken. En wist je ook al dat onze Windows Phone klanten hun apps kunnen betalen met hun Mobistar factuur? Zolang je de categorie “sociale netwerken en applicaties van onze blog in de gaten houdt, mis je helemaal niets! Zo! Nu weet je alles over apps! Wat vind jij de beste/handigste of leukste app?