Menu
Blog

Android Q: alles wat je moet weten

Tech

Ondertussen zijn de nieuwigheden van Android Q, de 10e grote update van het Google-besturingssysteem, gekend. De internetgigant onthulde alles tijdens hun conferentie begin mei. Dit mag je verwachten …

19.06.2019 Cédric Godart

De eerste aangekondigde nieuwigheid is alvast niet min: Android-updates worden voortaan aangeboden via ... de Play Store, net als alle andere apps op je telefoon. Met het nieuwe besturingssysteem wordt alles gecentraliseerd in de Play Store: apps, patches en systeemupdates (zonder dat het toestel helemaal moet heropgestart worden). Ieder jaar wordt Android zo weer een stukje coherenter in z’n aanpak.

Aangezien de meeste smartphones tegenwoordig geen randen meer rond het beeldscherm hebben, wordt daarnaast de touchbediening volledig ingevoerd. Je hebt geen home- of terugknop meer nodig: je bedient je toestel gewoon met een aanraking.

Nog een praktische en esthetische vernieuwing: de donkere modus. Die is niet alleen in alle apps beschikbaar, maar verlengt ook nog eens de levensduur van je batterij. De donkere modus is beschikbaar doorheen het hele systeem waardoor het gebruik van je toestel veel aangenamer wordt, zeker als je er een hebt met AMOLED-scherm.

Android Q vergemakkelijkt ook de deelfunctie. Het deelmenu (adressen, foto’s, video’s, bestanden) werd helemaal herwerkt waardoor bestanden delen nu veel sneller en eenvoudiger gaat. Je kan bestanden via e-mail versturen, delen op social media en zelfs knippen en plakken net zoals op je computer.

De functie Smart Reply wordt overal ingevoerd. De idee erachter is dat de Google-assistent probeert te raden wat je aan het schrijven bent en vervolgens je zinnen afmaakt of je een gepast antwoord voorstelt op een vraag. Stel, je ontvangt een sms met “Ben je klaar voor een partijtje squash vanavond?”. Android stelt je dan als antwoord “Graag!” voor (en houdt daarbij ook rekening met je agenda). Uiteraard heb jij het laatste woord. Als je de functie al gebruikt in Gmail, kan je ze wellicht al niet meer missen.

De nieuwe modus ‘Live Caption’ laat je gemakkelijk ondertitels toevoegen aan video’s en audiobestanden, ongeacht welke app je gebruikt. Je smartphone is dus in staat om je te begrijpen en weer te geven wat je zegt in de vorm van ondertitels. Superpraktisch voor slechthorenden bijvoorbeeld, of in een omgeving met veel lawaai.

Veiligheidsverbeteringen in Android Q

Google besteedde bijzonder veel aandacht aan de veiligheid van z’n besturingssysteem en voegde daarvoor 50 functies toe die enerzijds je privacy beter beschermen en anderzijds je veiligheid verhogen. Gevaarlijke apps worden sneller opgespoord.

Het wordt ook eenvoudiger om te controleren welke apps toegang krijgen tot gevoelige informatie (en apps die je adresboek of locatie niet hoeven te gebruiken, krijgen daar geen toegang meer toe). Net als bij de iPhone weet je voortaan welke app toegang probeert te krijgen tot je locatie terwijl die niet in gebruik is. Zo heb jij de zaken zelf beter in de hand, zelfs als je niets afweet van technologie.

Tot slot hebben we al veel gehoord over plooibare smartphones en tablets, maar tot nu toe zijn er nog geen op de markt gebracht. Toch is Android Q met een speciaal daarvoor ontwikkelde interface klaar voor die nieuwe generatie flexibele toestellen.

Hoe test je Android Q (of wacht je beter tot het najaar)

Google biedt bepaalde toestellen de kans om Android Q in avant-première te testen. Met iedere update wordt het lijstje compatibele smartphones langer. Android Q Preview download je hier, op de officiële website. Natuurlijk kan je ook gewoon op zeker spelen en nog wat geduld oefenen tot het najaar. We raden je trouwens ten stelligste af om Android Q op je belangrijkste of enige smartphone te installeren, want het systeem is nog heel instabiel.

Found this useful? Share with

Cedric Godart
30-something, geobsedeerd door zowel spinning als het opsporen van alle mobile nieuwtjes op elk uur van de dag.