Menu
Blog

Android op de computer: waar is jouw Chromebook?

Tech

Eerst was er de smartphone, daarna de televisie, de smartwatch en de tablet. Nu plant Google Android-applicaties in de Chromebook, een relatief goedkope computer die we oneer zouden aandoen als we hem als een ordinaire browser zouden samenvatten. Het is een machine voor geeks!

23.03.2018 Céline Roman

Wat is een Chromebook?

Een Chromebook is een computer die draait op Chrome OS, een besturingssysteem van Google. Chrome OS is gebaseerd op een Linux-kernel. Er draait een aangepaste versie van de Chrome-browser op, met daarrond enkele drivers. Dat maakt dat het zo'n licht besturingssysteem is. Je kan er meteen al op surfen en webtoepassingen op gebruiken (van Gmail over Spotify tot online banking).

Is Google dan de fabrikant?

Ja en nee. In sommige landen verkoopt Google de Pixelbook, de luxe-uitvoering van de Chromebook. België is daar nog niet bij. Verschillende merken produceren de Chromebook (Acer, Asus, Toshiba, HP), die je bij ons al vanaf 200 euro (en soms nog goedkoper) op de kop kan tikken. De meeste recente modellen zijn voorzien van een touchscreen: je bedient ze met het toetsenbord, de muis of gewoon je vingers.

Wat zijn naast Chrome de andere troeven?

De Android-applicaties zijn de grootste troef. Zodra de Play Store actief is, gebruik je dezelfde Play Store op je smartphone en je tablet. Hoewel niet alle applicaties compatibel zijn, zijn de meeste dat wel: van Microsoft Office en Adobe Photoshop tot VLC, Spotify en apps voor online banking. Dankzij de taakbalk kan je switchen tussen applicaties, zoals op een Mac of een Windows-pc.

Ben ik beperkt tot Chrome?

Nee, niet meer. Niets belet je om bijvoorbeeld Opera of Firefox te installeren. Of Tor, als je onverschrokken bent. Al die Android-applicaties werken vlekkeloos op de Chromebook, waardoor hij aan een van de beste prijs-kwaliteitverhoudingen op de markt komt.

Ik ben een geek, er is meer nodig om mij van m'n sokken te blazen...

Het beste hielden we voor het laatst. We hebben nog twee belangrijke troeven achter de hand.

  1. Chrome OS is gebaseerd op Linux – op Gentoo Linux om precies te zijn. Een Linux-systeem moet Linux-applicaties aandrijven, dat spreekt voor zich. Tot nu was daar een beetje prutswerk mee gemoeid, maar daar komt straks verandering in. Voorlopig moet je nog de ontwikkelaarsmodus inschakelen om toegang te krijgen tot het apparaat, maar er is al aangekondigd dat er dit voorjaar een nieuwe functie zal komen die Chrome OS compatibel maakt met Linux-applicaties. Binnenkort zal je dus ook op je Chromebook met LibreOffice, GIMP en Banshee kunnen werken.
  2. Dankzij Smart Lock kan je met je Android-telefoon je Chromebook ontgrendelen. Je houdt de (ontgrendelde) smartphone bij de Chromebook en, hup, je hebt geen wachtwoord meer nodig.

Nog één vraag: is de Chromebook beveiligd?

Nog geen beetje! Chrome OS wordt constant geüpdatet, net als de browser Chrome. Behalve de Chromebook af en toe herstarten, hoef je dus helemaal niets te doen. Wanneer je de ontwikkelaarsmodus inschakelt, maak je natuurlijk de doos van Pandora open. Maar daar hoeven we voor een geek als jij geen tekeningetje bij te maken. Of wel?

Meer weten over de Chromebooks? Klik hier.

Tags

Found this useful? Share with

Céline Roman
Dol op sms’en en smileys. Smoor op shoppen en lekker eten. Gek op joggen en apps.