Menu

And the winner is…

Eindelijk... De winnaars van de Belgian Basketball Awards zijn gekend. Alles was aanwezig om er een spetterende show van te maken: lekker eten, prominente gasten en de top van het Belgische basketbal. Als we toch iets mogen aanmerken: de bekendmaking van de winnaars was een beetje aan de korte kant. Maar eerst terug naar de orde van de dag: de schitterende gala-avond.

04.06.2018
Door Céline R

De winnaars van deze jaargang zijn gekend!
Elke categorie was goed vertegenwoordigd. Alle laureaten waren op de afspraak en iedereen was in voor een babbel. Alleen Céleste Trahan-Davis kon er helaas niet bij zijn. De jury bestaande uit journalisten van Het Nieuwsblad en La Dernière Heure, coaches, sportief directeurs en teamkapiteins heeft zich voortreffelijk van haar taak gekweten. De meeste winnaars waren verwacht, maar toch was ook hier en daar een verrassing.

Bij de mannen
Scheidsrechter van het jaar
Renaud Geller
werd verkozen tot ref van het jaar. Hoewel hij heel vereerd en gelukkig was, onderstreepte hij ook het harde leven van een scheidsrechter: elke ref is een constant mikpunt van kritiek.

Coach van het jaar
Dario Gjergja, de Kroatische coach van Oostende, ging met de hoofdprijs lopen. Niet verwonderlijk, want zijn team domineert intussen al meer dan zes jaar het kampioenschap. Ook nu zit BC Oostende met zijn plaats in de halve finales van de play-offs op koers om een zevende landstitel op rij te veroveren.

Belofte van het jaar
Thomas Akyazili (Antwerp Giants) is verkozen tot belofte van het jaar. Een knappe afsluiter van een mooi seizoen waarin hij gemiddeld 6,4 punten scoorde per gespeeld kwartier. Een ijzersterke prestatie! Hij is beslist sterker geworden na zijn doortocht van twee jaar in Amerika. We wensen hem veel geluk deze play-offs.

Belgische speler van het jaar
Jean Salumu domineerde zijn categorie. Met zijn gemiddelde van 14 punten per wedstrijd hoort hij bij de 5 beste schutters van BC Oostende. Dat zijn club het kampioenschap domineert, is ook aan hem te danken.

All Offensive Team
De fans stemden de volgende namen in de typeploeg: Jean Salumu, Dusan Djordjevic, Garlon Green, Chase Fieler en Seth Tuttle. In deze top 5 zitten twee spelers van Oostende. Dat is tekenend voor de dominantie van de kustploeg in ons kampioenschap. Ook Garlon Green van Mons werd in de ploeg gestemd. Onder zijn leiding haalde zijn ploeg de finale van de beker van België.

All Defensive Team
De vijf namen in deze categorie zijn: Paris Lee, Jean Salumu, Tonye Jekiri, Jean-Marc Mwema en Bill Amis. Jean Salumu viel ook op dankzij zijn defensieve kwaliteiten.

MVP (Most Valuable Player)
De beste speler van dit seizoen is niemand minder dan Jean Salumu. Dat is niet verwonderlijk, zeker gezien zijn prestaties in de laatste wedstrijden en het feit dat zijn naam in verschillende categorieën van deze Awards opduikt. In zijn interview wees Jacques Vandescure al op de progressie die Belgische talenten in onze competitie maken.

Bij de vrouwen
Scheidsrechter van het jaar
Kris Jacobs werd verkozen tot ref van het jaar en droeg zijn trofee trots op aan alle scheidsrechters in dit kampioenschap, omdat ze allemaal uitstekend werk leveren. 

Coach van het jaar
Philip Mestdagh, bondscoach en coach van Namur Capitale, kaapte deze prijs weg. Hij mocht met zijn club aantreden in de EuroCup en veroverde dit seizoen ook de beker van België. Hij bereidt zich momenteel met onze nationale trots, de Belgian Cats, voor op de wereldbeker (volg hun avonturen op onze Instagram-story's).

Belofte van het jaar
Billie Massey, de jonge speelster van Sint-Katelijne-Waver, won het pleit van haar ploegmaats. De genomineerden voor deze categorie spelen verdedigen immers allemaal in de kleuren van dezelfde piepjonge selectie. Bovendien werd ze tijdens Euro 2018 al verkozen tot MVP bij de beloften (-18 jaar), waar ze een gemiddelde haalde van 13 punten en 11 rebounds per wedstrijd. Zij bewijst dat het zelfs als jonge speler niet onmogelijk is om door te breken aan de top.

Belgische speelster van het jaar
Laure Résimont, een van de steunpilaren van onze nationale ploeg, domineerde het klassement. Vorig jaar werd ze al verkozen tot beste vrouwelijke belofte. Ook zij speelt voor de jonge selectie van Sint-Katelijne-Waver, waar ze de jongere spelers onder haar vleugels neemt.

All Offensive Team
De vijf namen in deze categorie zijn: Heleen Adams, Sien Devliegher, Laure Résimont, Céleste Trahan-Davis en Billie Massey. Dat Laure Résimont en Billie Massey in deze ploeg werden gestemd hoeft niet te verwonderen gezien de individuele prijs die ze allebei wonnen.

All Defensive Team
Het All Defensive Team bestaat uit: Antonia Delaere, Mariona Ortiz, Céleste Trahan-Davis, Lara Gaspar, Becky Massey. In deze categorie heeft Antonia Delaere, die ook uitkomt voor de Belgian Cats, haar plaats niet gestolen. Céleste Trahan-Davis van Castors Braine, een Amerikaanse met een imposante atletische speelstijl, heeft er een ronduit indrukwekkend jaar op zitten. 

MVP (Most Valuable Player)
Onder leiding van Céleste Trahan-Davis speelt Castors Braine nu al drie jaar aan de top in onze eerste divisie. Ze won met haar club 3 bekers van België en 2 landstitels, en ze speelde zich verschillende keren in de kijker in de EuroLeague. Dat zij verkozen wordt tot MVP is niet meer dan logisch.

Lifetime Achievement
Lucien Van Kersschaever is een van de grootste namen uit de geschiedenis van het Belgische basketbal. Hij won 10 Belgische titels en 8 keer de beker van België. Hij was ook een mentor voor enkele van de grootste coaches uit ons kampioenschap. Basketbal is een sport die zijn helden niet vergeet en de grondleggers ervan het respect geeft dat ze verdienen.