Menu
Blog

Alles weten over mijn smartphone (8)

Tot uw dienst

Vorige week hebben we het uitgebreid gehad over sociale netwerken, en Facebook in het bijzonder. We hopen dat je met die informatie aan de slag bent gegaan en dat je misschien wel nieuwe vrienden hebt gemaakt ;-) Vandaag komen andere sociale netwerken aan bod, zoals Twitter en Instagram.

16.03.2017 Céline Roman

Twitter, Instagram? Ik heb mijn oudste dochter er al over horen vertellen, maar om eerlijk te zijn, ik weet nog altijd niet goed wat dat precies is. Wat gebeurt er op die netwerken? Waarvoor dienen die?
Het is heel normaal dat die namen je niet zoveel zeggen, Rose-Marie. Dat zijn namelijk netwerken die minder bekend zijn bij het grote publiek.
Om te beginnen, Twitter, het sociale netwerk dat je herkent aan het blauwe vogeltje ;-). Het verschil met Facebook is dat je Twitter gebruikt om een tweet, een GIF, een link... te sturen naar de hele wereld. Je doelpubliek is niet meer beperkt tot je vriendenkring.
Je gebruikt Twitter als je wilt dat je mening door zoveel mogelijk mensen gelezen en eventueel gedeeld wordt.
Tip: een tweet is een beetje zoals een sms. Het aantal tekens is beperkt tot 140.

Euh, wat is een GIF?
Oei sorry, een GIF is een bewegende afbeelding die je mee kunt sturen met je tweet. Vergelijk het met een heel kort filmpje van een paar seconden. Je gebruikt een GIF om een gevoel, een emotie of een idee uit te drukken. Hier vind je een paar honderden GIF's.

Oké, nu begrijp ik het. En is het daarvoor dat ze soms van die rare tekens laten zien op tv, zoals @ en #?
Dat klopt, Rose-Marie. Als je over een bepaald onderwerp wilt tweeten tijdens een televisie-uitzending, gebruik je een hashtag (#). Zo vind je makkelijk alle tweets terug die over datzelfde onderwerp gaan. Bijvoorbeeld, #TopChef of #OrangeInternetTV ;-)
Het apenstaartje (@) gaat vooraf aan de profielnaam van de persoon die Twitter gebruikt. Als je bijvoorbeeld de tweet van iemand wilt beantwoorden, schrijf je een @ gevolgd door de profielnaam. Vergelijk het met een e-mailadres. Behalve dan dat de hele wereld je tweet kan zien.

Nu is het al heel wat duidelijker. En Instagram, is dat nog iets anders?
Ja, Instagram is een netwerk dat vooral gebruikt wordt om foto's te delen. Maar je vindt er net zo goed #. Je post je foto, je past er eventueel een filter op toe om je foto wat op te leuken, je voegt er een legende aan toe en ten slotte publiceer je de foto voorzien van een # om te laten weten wat het onderwerp van de foto is.
Bijvoorbeeld: je zit op een spaghettiavond en je wilt een foto van je bord posten, dan kan je daar de volgende hashtags aan toevoegen: #spaghetti #food #goodfood #health #eat #cooking #chef #foodaddict #foodofinstagram #lekkerItaliaans #smakelijk... Je kan de lijst hééééél lang maken ;-)

Oké, ben je klaar om te liken, snappen en retweeten?

Alles weten over mijn smartphone (7)

Found this useful? Share with

Céline Roman
Dol op sms’en en smileys. Smoor op shoppen en lekker eten. Gek op joggen en apps.