Alles weten over mijn smartphone (6)

Veiligheid boven alles. Als je een nieuwe smartphone hebt, is het goed om alle functies uit te proberen. En nog beter om dat met kennis van zaken te doen. Deze week behandelen we daarom het thema 'veiligheid'. We overladen je met tips om jouw smartphone te beveiligen! ;-)

02.03.2017
Door Céline R

Ik surf nogal wat af op mijn smartphone. Moet ik verplicht een virusscanner installeren?
Nee, Rose-Marie, zoiets is niet verplicht. Alles hangt af van de smartphone die je gebruikt en de sites die je bezoekt.
Op bepaalde apparaten loop je het risico dat er pop-ups (kleine reclameboodschappen) verschijnen die je betalende beveiligingsproducten aanbieden.
Ik kan je alleen maar aanraden om daar heel voorzichtig mee te zijn. Meestal zijn dat behoorlijk dure abonnementen voor soms weinig interessante diensten.
Gouden tip: als er al een virusscanner op je computer is geïnstalleerd en je op zeker wil spelen, informeer je dan bij die aanbieder.

Mijn toestel stelt me vaak voor om mijn wachtwoorden vanbuiten te leren. Wat raad jij me aan?
Ook hier hangt alles van jou af. Indien je gsm nog niet beveiligd is (met een pincode, vingerafdruk enz. zoals we vroeger al bespraken), zou ik dat toch maar snel doen. Zo niet, dan heeft een dief onbeperkt toegang tot al je gegevens en het internet in het algemeen.

Hoe kies ik een sterk wachtwoord?
Het beste is om een zin te kiezen en daar speciale tekens of cijfers in te voegen. Vermijd je geboortedatum of de naam van je hondje ;-)
Gouden tip: deze website vertelt je of je wachtwoord complex genoeg is en hoelang een hacker erover doet om je wachtwoord te achterhalen: https://howsecureismypassword.net/

Oh super! Dat ga ik meteen uitproberen... Trouwens, die pin- en pukcode, hebben die ook iets te maken met veiligheid?
Die codes beveiligen je simkaart, niet je toestel. Je kan de pincode behouden die bij je simkaart krijgt, of een nieuwe code instellen. Als je de pincode wijzigt, weet dan dat je geen opeenvolgende (1234) of identieke cijfers (4444) mag kiezen.
Als je de pincode vergeet, kan je de pukcode gebruiken om de simkaart te deblokkeren en een nieuwe pincode in te stellen.
Gouden tip: verstop beide codes ergens in huis. Ben je ze allebei verloren? Dan kan je je pukcode weer opvragen bij de klantendienst.

Nu ben ik toch al iets meer op mijn gemak. Dank je !
Graag gedaan, Rose-Marie.
Tot volgende week. Dan zullen we het hebben over sociale netwerken ;-)
 

Alles weten over mijn smartphone (5)