Menu

Alles weten over mijn smartphone (16)

Je kent het wel: het is pas 11 uur in de voormiddag en je hebt maar 30 % batterij meer. Dat belooft niet veel goeds voor de rest van de dag.
Onze smartphone is non-stop druk bezig: verbinding maken met een mobiel netwerk, een wifiverbinding zoeken, onze e-mails en agenda synchroniseren, een update downloaden tussen 2 WhatsApp-berichtjes en 1 video-oproep in.
Laat ons eens kijken wat we kunnen doen om enkele procenten van je batterij te sparen. 

18.05.2017
Door Céline R

Is er een goede manier om je gsm op te laden?
Die is er wel degelijk, Rose-Marie. Het eerste dat je moet weten, is dat het niet goed is om je batterij helemaal op te gebruiken. Zodra je nog 40 % hebt kan je al eens kijken om je toestel op te laden. Vermijd ook zoveel mogelijk om je gsm de hele nacht lang te laten opladen. Ten eerste verbruik je zo veel energie en ten tweede bewijs je er ook je batterij geen dienst mee.
Tot slot nog een kleine tip: herlaad je gsm niet wanneer die warmte afgeeft (bijvoorbeeld, wanneer je een 3D-game speelt).

Begrepen. En wat mijn dagelijkse gebruik betreft, wat kan ik doen om hier en daar een procentje te sparen?
We kunnen samen een kijkje nemen als je dat wilt.
- zet de helderheid van je scherm een tandje lager: als je weet dat je scherm verantwoordelijk is voor bijna 50 % van het totale verbruik, doe je er goed aan om de helderheid manueel te regelen. Voor iOS, ga naar Instellingen > Helderheid. Bij Android zit die functie doorgaans in de statusbalk (die verschijnt als je met je vinger van boven naar beneden veegt op het startscherm) of onder Instellingen > Display.
- schakel de trilfunctie uit en activeer in de plaats daarvan de beltoon, want die verbruikt minder energie. Denk eraan ook de trilstand uit te schakelen (bijvoorbeeld, bij getik op het toetsenbord).
- activeer enkel de belangrijkste meldingen. Als je van al je applicaties de meldingen activeert, loop je het risico dat je batterij binnen de kortste keren leeg is, en je wordt bovendien voortdurend gestoord. Sla twee vliegen in één klap en activeer er zo weinig mogelijk.
- in bepaalde gevallen is het de app Google Play Services die abnormaal veel energie verbruikt. Om dat probleem op te lossen, ga naar Instellingen > Applicaties en wis het cachegeheugen.
- de 'Apple-freaks' en gelukkige eigenaars van een iPhone 6s moeten weten dat sommige modellen geen al te beste batterij hebben. Door een slechte assemblage dreigt die voortijdig tekenen van ouderdom te vertonen. Bevind jij je in die situatie? Laat je batterij gratis vervangen dankzij dit programma.
- en nog een laatste tip: in noodsituaties (minder dan 30 % en geen oplader ter beschikking) schakel je alles uit waar je zonder kan: Bluetooth, gps, 4G enz.

Kan ik ergens zien welke app het meeste energie verbruikt?
Vanzelfsprekend. Voor Android, ga naar Instellingen > Batterij / Batterijverbruik en je krijgt een lijst te zien van al je applicaties die batterij verbruiken. Voor iOS, ga naar Instellingen > Batterij.

Super! Nogmaals heel erg bedankt voor al die informatie.
Tot volgende week!

Alles weten over mijn smartphone (15)