Menu
Blog

Alles wat je moet weten over participatieve financiering of crowdfunding

Tot uw dienst

Crowdfunding... Je hebt er vast al over gehoord. Maar weet je ook echt wat het inhoudt?
Crowdfunding kan je helpen al je dromen te realiseren, of je nu een kunstwerk wil restaureren, deelnemen aan de Olympische Spelen of een eigen duikboot bouwen.

12.05.2017 Céline Roman

Wat is het?
Crowdfunding is niets meer dan een platform waarop bedrijven of particulieren fondsen werven om hun project tot een goed einde te brengen. Er zijn drie manieren om een project een duwtje in de rug te geven:
- met een gift (meestal heb je keuze uit meerdere bedragen)
- met een lening
- met een helpende hand, in ruil voor een deelname in het kapitaal
Deze video op YouTube legt je alles haarfijn uit.

Gigantische successen en ...
- in amper 70 dagen haalde het project voor de film Noob ruim 680.000 euro op, veel meer dan de beoogde 35.000 euro.
- Zack Brown wilde een paar dollar bijeenbrengen om een aardappelsalade te maken. Hij zamelde uiteindelijk 55.400 dollar in! Met het geld organiseerde hij een liefdadigheidsfeest waarvan de opbrengst werd gebruikt om honger en huisvestingsproblemen tegen te gaan.
- Het Musée d'Orsay zamelde meer dan 134.000 euro in (initieel wilde men 30.000 euro ophalen) voor de restauratie van zijn werken.

... enkele mislukte pogingen :-(
- de lancering van het gezelschapsspel Massilia, omdat de bedenker eerst door de producent en daarna de distributeurs in de steek werd gelaten.
- Smok-It in Frankrijk kon de vereiste som niet op tafel leggen en zou volgens sommige websites zelfs failliet zijn verklaard.
- de website KickEnded recenseert alle projecten die niet geholpen werden via crowdfunding. Wie weet krijgen ze zo wel een tweede kans ...

Hoe vergroot ik mijn kans op slagen?
Bereid je project voor, geef duidelijke uitleg om de interesse van de schenkers te wekken.
Gebruik alle mogelijke kanalen om je project wereldkundig te maken. Het volstaat niet om het op de website te publiceren en daarna lekker achterover te leunen, voetjes op tafel. Laat je horen op sociale netwerken, roep de hulp in van vrienden en familie. Je project moet zo veel mogelijk verspreid worden.

Enkele Belgische en buitenlandse platformen
- Crowd'in is een Belgische website waarop allerlei projecten staan verzameld: handel, literatuur, mode, opening van een mobiele crèche enz.
- Sponsorise.me waar sportprojecten wachten op een financieel duwtje in de rug.
- Ulule dat op dit moment meer dan 600 verschillende projecten ondersteunt.
- een iets ander platform voor Les Petites Pierres, het eerste crowdfundingplatform dat mensen een fatsoenlijk dak boven het hoofd geeft. Je kan woningen voor daklozen helpen bouwen, een keuken kopen voor een particulier, een familiewoning bouwen enz.
- Qua populariteit kunnen er maar weinig tippen aan KissKissBankBank. De website heeft naar eigen zeggen ruim 63 miljoen dollar ingezameld voor 24.742 projecten.

Wees op je hoede voor bedriegers! Want net als overal zitten ook hier mensen die willen profiteren van jouw vrijgevigheid en goedgelovigheid.
De lancering van een videogame dat in de vergeetput raakt, de aankoop van een tablet met een geheugen van 2 TB waarvan de maakster met het geld verdwijnt, een jong, schijnbaar onschuldig meisje dat op zoek is naar geld om haar Uber-cursus te betalen enz. De voorbeelden zijn dun gezaaid, maar het is altijd goed om uit je doppen te kijken!

Heb jij een idee, maar durf je er nog niet goed mee naar buiten te komen? Bang dat je project niet met open armen zal worden onthaald? Bekijk deze compleet geschifte projecten, die toch werkelijkheid zijn geworden.

Tags

Found this useful? Share with

Céline Roman
Dol op sms’en en smileys. Smoor op shoppen en lekker eten. Gek op joggen en apps.