Alles wat je moet weten over de nieuwe Huawei P30 en P30 Pro

Tech

Op 26 maart werden ze in Parijs gelanceerd en nu zijn ze bij Orange aangekomen. De P30 en P30 Pro winden er geen doekjes om: ze zitten tjokvol technologie, zouden de meest geavanceerde fotosensoren ter wereld aan boord hebben en zien er oogstrelend uit. Welke kies jij?

02.04.2019
Door Cedric

Eén zaak is zeker: de designers en ingenieurs van Huawei hebben dit jaar zichzelf overtroffen. De P30 en P30 Pro hebben voor- en achteraan een behuizing in 3D-glas en komen bijzonder elegant voor de dag. Zoals op de S10 van Samsung is de vingerafdruksensor in het scherm zelf verwerkt. Foto’s zouden van een unieke kwaliteit moeten zijn, want er zitten niet minder dan vier sensoren met het Leica-keurmerk in. Dat zijn in een notendop de hoogtepunten van de nieuwe juweeltjes van het razendsnel groeiende Chinese merk.

Technisch tot de tanden gewapend

Onder hun uiterst geraffineerd design verbergen de Huawei P30 en P30 Pro Kirin-chips met snelle beeldherkenning. Het scherm van de P30 meet 6,1 inch, dat van het Pro-model zelfs 6,47 inch. Toch hebben ze dezelfde schermresolutie: 2340 x 1080 pixels. Bovenaan het scherm zit een discrete, druppelvormige inkeping of “notch”. De randen zijn dit jaar vlak. Weinig knoppen op de zijkant, alleen het essentiële: volume, inschakelen en toegang tot Google Assistant.
De P30 heeft 128 GB als geheugen, uitbreidbaar tot 256 GB. Het kleinste model weegt 165 gram, de Pro iets meer dan 190 gram. De P30 haalt energie uit een batterij van 3650 mAh, de Pro heeft recht op 4200 mAh. Dit laatste model kan ook supersnel opladen (met 40 watt). Concreet betekent dit, dat je toestel op minder dan 30 minuten voor 70% bijgeladen is. Wil je graag snoerloos opladen? Dan ben je ook op de P30 Pro aangewezen.
De Android 9 die op de toestellen draait, wordt geleverd met de nieuwste versie van de EMUI 9.1 interface van Huawei. Die innoveert onder andere met “Share OneHop”, om bestanden te delen tussen Huawei-smartphones en Huawei-laptops. Dat trucje hebben de Chinezen afgekeken van Apple, dat met Airdrop bestanden uitwisselt tussen een Mac en een iPhone.

Foto’s: een nieuw record

Tijdens de presentatie in Parijs sprak de grote baas van Huawei duidelijke taal. Door samen te werken met Leica wil hij de “regels van de fotografie herschrijven”. De P30 Pro gaat die uitdaging aan met liefst vier sensoren. Dat levert het toestel een DxOMark-score van 112 op en dat is absoluut uitzonderlijk. Hoe de Pro daarin slaagt? Met een nieuw Leica Quad-systeem, met een hoofdcamera, een ultra-groothoek van 20 MP, een telelens van 8 MP en de ToF Huawei-camera, naast een camera van 32 megapixel op de voorzijde (jawel, zoveel voor je selfies!). De P30 stelt zich tevreden met 3 sensoren, maar zou - althans op papier - vrijwel dezelfde fotokwaliteit halen. Dat gaan we de volgende weken natuurlijk allemaal nog eens grondig uittesten.
Ondertussen is het wel al duidelijk dat de P30-smartphones een trapje hoger gaan staan (zelfs in vergelijking met Samsung en Apple) voor wat het optimaal benutten van het - zelfs uiterst schaarse - aanwezige licht betreft.

Hier komt het lanceringsaanbod

De P30 is beschikbaar voor 699,99 € en voor de P30 Pro moet je 899,99 € neertellen. Over afzienbare tijd komt ook de P30 Lite eraan, die dan 329,99 euro zal kosten. Onze tip? Combineer je toestel met een Koala-abonnement, dan hoef je voor de P30 maar 499,99 € uit te geven. De P30 Pro kost je dan 699,99 €. En er is meer: als je een Huawei P30 of een Huawei P30 Pro aanschaft, krijg je er nu gratis FreeBuds Lite bij.