Menu

Alles weten over mijn smartphone (2)

Vorige week schenen we ons licht op een aantal zaken die niet helemaal duidelijk waren voor onze klant Rose-Marie, kersvers eigenaar van een nieuwe smartphone.
Intussen leerde ze haar toestel al een beetje kennen en heeft ze dus nieuwe vragen ...

02.02.2017
Door Céline R

Men raadt me aan om mijn gsm te beveiligen. Hoe doe ik dat?
De meeste smartphones kan je tegenwoordig op verschillende manieren vergrendelen.
Alles hangt dus af van hoe sterk je je toestel wil beveiligen:
- vegen: geen beveiliging, raak je scherm aan om je toestel te ontgrendelen;
- patroon: tekening die je moet namaken op je scherm;
- pincode: een viercijferige code die je zelf kiest en verschilt van de pincode van je simkaart;
- wachtwoord: een wachtwoord dat je zelf kiest;
- digitale vingerafdruk: niet alle gsm's zijn met deze extra veilige optie uitgerust.

Men zegt me dat ik mijn gsm van tijd tot tijd moet uitzetten, maar ik laat hem liever altijd aan voor noodgevallen. Is dat erg?
Dat is niet erg, maar we raden wel aan om hem af en toe enkele minuutjes uit te zetten. Zo kan de simkaart zich perfect herlokaliseren op het netwerk. Je signaal zal er alleen maar sterker op worden en je zal minder vaak geen bereik hebben, je sms'jes zullen niet langer met vertraging aankomen enz.
We raden je aan je toestel 1 keer per week een paar minuten uit te schakelen. De tijd die nodig is om een lekkere kop koffie te zetten, bijvoorbeeld ;-)
Gouden tip: als je België verlaat, zet je gsm uit en aan wanneer je van netwerk verandert.

En dus laat ik ook beter mijn batterij helemaal leeglopen? Of mag ik mijn gsm gewoon in het stopcontact laten zitten?
Vroeger dacht men inderdaad dat het beter was om de batterij helemaal te laten leeglopen alvorens ze weer op te laden.
Nu weten we dat het beter is om je gsm te gebruiken tot je nog 30-40 % batterij hebt en ze dan op te laden zodra je daar de kans toe hebt. Het is wel zo dat het niet goed is om je toestel in het stopcontact te laten zitten.

Ik zou graag Facebook en WhatsApp downloaden op mijn gsm. Hoe begin ik daaraan?
Je hebt wat we noemen een 'Store', ongeacht of je nu Android gebruikt, een Windows Phone of een iPhone. In die 'winkel' kan je gratis en betalende mobiele applicaties downloaden. Dat staat altijd aangegeven naast de geselecteerde applicatie.
Om bijvoorbeeld Facebook te downloaden, als je net als Rose-Marie (een klant met Kolibrie Smartphone) een Android-toestel hebt, open je de 'Play Store' en geef je in de zoekbalk 'Facebook' in. Op dat moment kan je de app installeren op je gsm.
Gouden tip: download indien mogelijk je apps via wifi. Zo laat je je bundel onaangeroerd :-)

Ik heb een app gedownload, maar nu word ik gevraagd om die app toegang te geven tot mijn locatiegegevens, contacten, foto's, ... Is dat wel veilig?
Als die applicatie een goede naam heeft, zijn er geen risico's aan verbonden. Zo zal WhatsApp je bijvoorbeeld om toegang tot je foto's en video's vragen om ze later in een gesprek te kunnen verzenden. Hetzelfde voor je contacten: die worden 'gebruikt' om na te gaan welke van je vrienden de app ook gebruiken.
Gouden tip: als je de gedownloade app niet vertrouwt, geef je beter geen toelating.

We hebben veel bijgeleerd deze week ... Volgende week opnieuw?

Alles weten over mijn smartphone (1)