Menu
Blog

Alles weten over mijn smartphone (1)

Tot uw dienst

Met Kerstmis krijgen we vaak de smartphone die we al zo lang willen. Die met 489 functies, waarvan niet iedereen altijd even goed weet waar ze toe dienen. Misschien kan hij ook koffie zetten en strijken als ik er niet ben? (een mens mag toch dromen?)
Ook Rose-Marie vond een nieuwe gsm onder haar kerstboom. Wij geven een antwoord op al haar vragen, ook de vragen die ze niet durfde te stellen ...

 

26.01.2017 Céline Roman

Wat moet ik doen om mijn contacten te behouden?
In dat opzicht is er weinig verschil met sms-berichtjes: de contacten die op de simkaart zijn opgeslagen, verschijnen op je nieuwe gsm nadat je er je simkaart in hebt geplaatst. Geen zorgen dus! :-) Je hoeft niets speciaals te doen.
Als je echter van simkaart verandert, zijn er verschillende mogelijkheden:
- je springt binnen in een Orange-shop en vraagt een verkoper of hij je gegevens voor jou kan overdragen (via Mister SIM). Deze dienst is volledig gratis;
- je maakt gebruik van het systeem van Orange Cloud (hier), gratis aangeboden bij elk Dierenabonnement;
- je gebruikt Contact Save, dat je contacten opslaat op een server van Orange. Opgelet, voor deze dienst moet je betalen: 75 cent per synchronisatie;
- je kan je contacten ook opslaan via andere providers, zoals onder andere Gmail.

Hoe behoud ik mijn andere gegevens (foto's, muziek, ...)?
We haalden het hierboven al aan. Orange biedt je een gratis oplossing aan, inbegrepen bij je abonnement: Orange Cloud. Sla er je documenten, agenda, muziek, ... op en krijg via je computer, tablet of smartphone toegang tot de cloud. Om te weten hoe het werkt, bekijk onze tutorials op YouTube.
Er bestaan ook andere clouds, gratis of betalend, met meer of minder opslagruimte. Maak je keuze afhankelijk van je gebruik. Een aantal fabrikanten biedt ook 'off-line' oplossingen aan. Een voordeel van deze oplossingen is dat ze geen data verbruiken, nadeel is wel dat je zelf een back-up van je gegevens 

Hoe configureer ik mijn gsm zoals het hoort?
Als je een gsm koopt bij Orange, is die automatisch geconfigureerd voor mms en mobiel internet.
Als dat niet het geval is, vind je een configuratietool op onze website (hier) en een gebruikershandleiding in pdf.

Ik hoor vaak praten over wifi en mobiele gegevens. Wat is nu precies het verschil?
Wanneer je mobiele gegevens gebruikt, surf je via het mobiele netwerk van Orange. Je gebruikt dan vooral de netwerkfrequenties 3G en 4G. Het grootste verschil tussen die twee is de snelheid. Voor meer informatie, klik hier. Als je via mobiele gegevens surft, boor je de bundel aan die bij je abonnement of herlaadkaart is inbegrepen.
In het andere geval, wanneer je thuis of op het werk via wifi surft, boor je die bundel niet aan en surf je via de vaste internetverbinding.
Gouden tip: schakel de functie 'mobiele gegevens' op je gsm uit als je via wifi surft. Alleen zo schakelt de gsm niet automatisch en zonder dat je het beseft over op mobiele gegevens wanneer de verbinding wordt verbroken. Het volstaat dan om de mobiele gegevens weer in te schakelen als je thuis weggaat, bijvoorbeeld. Je controleert dit via het WiFi - of het 2G/3G/4G-pictogram bovenaan je scherm.

Hopelijk zie je de dingen nu iets duidelijker, Rose-Marie.
Afspraak volgende week voor een nieuw lijstje met vragen/antwoorden?

Tags

Found this useful? Share with

Céline Roman
Dol op sms’en en smileys. Smoor op shoppen en lekker eten. Gek op joggen en apps.