Menu
Blog

Alles kan beter: hoe zit het met procesoptimalisatie in jouw onderneming?

Werk

‘Verbetermanagement’ mag dan voor sommigen een holle term zijn, elke onderneming heeft er op een of andere manier nood aan. Je kunt het ook gewoon optimalisatie of eenvoudigweg ‘groeien’ noemen trouwens, want daarop komt het meestal neer: kleine ondernemingen worden groot en dat brengt de nodige groeipijnen met zich mee. Hoe die succesvol aanpakken? Dat begint met procesoptimalisatie. Zijn de processen in jouw onderneming al in kaart gebracht?

12.06.2017 Céline Roman

In welke groeifase zit jouw onderneming?

Wat begint als een startup, groeit – als het goed gaat – uit tot een onderneming met personeel, een klantenbestand en bijgevolg ook groeimarge. Afhankelijk van de groeifase waarin jouw onderneming zich bevindt, verschijnen verschillende uitdagingen op je pad.

De startup ontgroeid
In de overgang van startup naar heuse onderneming leg je de focus het best op je product. Je idee heb je in de startup-fase al uitgewerkt. Nu komt het erop aan om dat idee te vertalen in een kwalitatief product, dat je bovendien op uitgekiende wijze in de markt zet. Procesoptimalisatie kan hier dus inhouden dat je

  • de werking van je webshop verbetert
  • je verdiept in marketing (zowel online als offline)
  • je het contact met je klanten aanscherpt
  • ...

Procesoptimalisatie in een onderneming met personeel
Is je onderneming uitgegroeid van eenmanszaak tot kmo met personeel? Dan worden de werkprocessen langer en complexer, en doe je er goed aan om ze niet te laten uitgroeien tot een onontwarbaar kluwen waarin het zoeken is naar de spreekwoordelijke rode draad. Kortom, structuur is hier aan de orde. Die kun je aanbrengen met enkele online tools.

  • Werken in de cloud laat je toe om te werken waar en wanneer je maar wil. Ook voor werknemers zijn cloudoplossingen aantrekkelijk, zeker voor wie belang hecht aan flexibiliteit en een goede work-lifebalance.
  • Bepaalde processen automatiseren werkt enorm tijdbesparend. Denk aan de boekhouding, personeelsadministratie of databeheer. Ook uitbesteden is uiteraard een mogelijkheid.
  • Hoe groter de onderneming, hoe meer data je te verwerken krijgt. Investeer in een degelijk IT-securitysysteem en bescherm de gegevens van je klanten, medewerkers en bedrijfsadministratie.

Tags

Found this useful? Share with

Céline Roman
Dol op sms’en en smileys. Smoor op shoppen en lekker eten. Gek op joggen en apps.