‘Allah in Europa’: Jan Leyers keert de islam binnenstebuiten

Op Canvas kun je ook in het najaar als vanouds terecht voor duiding, docu, drama, film en cultuur. De zender lanceert onder meer een nieuwe reportagereeks van Jan Leyers, de zanger en liedjesschrijver die in zijn vrije tijd ook nog eens filosoof, documentairemaker, presentator en schrijver is (of was het andersom?). De reeks heet ‘Allah in Europa’ en is het logische vervolg op Jan Leyers’ eerdere, gelauwerde docureeksen ‘De weg naar Mekka’ en ‘De weg naar het Avondland’.

22.09.2017
Door Céline R

Zoektocht naar de toekomst van de islam in Europa

Nadat hij in ‘De weg naar Mekka’ op zoek ging naar de roots van de islam in het Midden-Oosten en daar ook een succesvol boek over schreef, zoekt Jan Leyers het nu dichter bij huis. In ‘Allah in Europa’ focust Leyers op de toekomst van de islam in Europa. Hij trekt met een cameraploeg van Sarajevo naar Brussel (via Hongarije, Oostenrijk, Duitsland, Frankrijk, Engeland en Scandinavië) in een poging om de moslimwereld te ontsluieren. Via gesprekken met traditionele gelovigen en bekeerlingen en met zowel het liberale als het orthodoxe kamp probeert dit programma de verwachtingspatronen van de hedendaagse Europese moslimgemeenschap bloot te leggen. Of dat lukt, kun je zelf ontdekken op Canvas vanaf maandag 11 september.

Meer interessants op Canvas

Je krijgt maar niet genoeg van docu’s, duiding, drama, cultuur en film? Dan haal je op Canvas vast ook hier inspiratie uit:

  • De reeks ‘Kinderen van de collaboratie’ laat een aantal kinderen van Belgen die na de Tweede Wereldoorlog verdacht of beschuldigd werden van collaboratie met nazi-Duitsland aan het woord. Beklijvende getuigenissen over een onderwerp waarover vandaag nog steeds een taboe bestaat.
  • Voer voor kunstliefhebbers. ‘Hopen op de goden’ is een zesdelige documentairereeks die Belgische artiestenlevens belicht: onder anderen Rinus Van de Velde, Fred Bervoets, Max Pinckers, Lara Gasparotto, Pascal Deweze en Jasper Maekelberg komen aan bod.
  • In ‘Gek en geniaal’ gaan acht psychose-gevoelige mensen de uitdaging aan om samen met een gerenommeerd artiest een kunstwerk te maken. Kwetsbare portretten van mensen die vaak een persoonlijke lijdensweg hebben afgelegd, en die je als kijker de kans geven om psychose beter te begrijpen.

Ontdek onze Love-aanbod