Alles over 5G en jouw gezondheid
Tech
Wat betekent 5G voor jouw gezondheid? Momenteel is er geen bewijs dat 5G schadelijk is zolang de normen gerespecteerd worden. Toch doen er heel wat geruchten de ronde. In deze fact check zetten we alles op een rijtje!
In de loop van 2022 komt 5G geleidelijk aan naar België. Net zoals andere nieuwe technologieën roept deze innovatie heel wat vragen op. Ook op het internet gonst het van wilde verhalen. Maar zijn die ook allemaal waar?
- 5 mythes over 5G
- Wat is elektromagnetische straling (EMS)?
- Vastgelegde normen voor 5G-antennes
- Tips om je blootstelling aan EMS te verminderen
- Bereid je samen met Orange voor op 5G!
5 mythes over 5G
1. 5G is gevaarlijk voor je gezondheid
Niet waar! Zolang de normen gerespecteerd worden, is er geen risico voor jouw gezondheid. En die normen zijn in België enorm streng – strikter zelfs dan in heel wat van onze buurlanden.
Wil je hier graag meer over weten? Vier keer per jaar publiceert het Vlaamse Departement Omgeving een overzicht van wetenschappelijk onderzoek naar de impact van straling op onze gezondheid.
2. Het coronavirus verspreidt zich via 5G
Niet waar! Het coronavirus wordt overgedragen via besmette druppeltjes in je ademhaling, en hoest- of niesbui. Bovendien treft COVID-19 ook heel wat landen die géén 5G-netwerk hebben.
3. 5G doodt vogels
Niet waar! In 2018 werd het Nederlandse Den Haag opgeschrikt door een massale sterfte onder spreeuwen. Er werd meteen een link gelegd met een 5G-zendmast die recentelijk in de buurt gebouwd werd. Onterecht, zo bleek uit later onderzoek. De vogels stierven aan natuurlijke vergiftiging.
4. Jouw coronavaccin staat in contact met het 5G-netwerk
Niet waar! Een populaire online complottheorie stelt dat de coronavaccins microchips bevatten die in directe verbinding staan met 5G-zendmasten. Als gevolg daarvan zou Bill Gates je altijd en overal volgen – en volgens de meest extreme theorieën je zelfs kunnen elimineren.
We kunnen je geruststellen: enkel met een 5G-compatibele smartphone kan je binnenkort supersnel mobiel surfen.
5. De straling van je smartphone is gevaarlijker dan UV-licht
Neen! De UV-straling van zonlicht is de bekendste vorm van elektromagnetische straling (EMS) in de natuur. Deze vorm van EMS wordt ook hoogfrequente straling genoemd: dat betekent dat zonlicht zoveel energie bevat dat het je DNA beschadigt. Je huid wordt bruiner, verbrandt – of, in het ergste geval, ontwikkelt huidkanker. Om te bellen en surfen gebruiken we laagfrequente stralen. Die bevatten te weinig energie om je cellen te beschadigen. Andere voorbeelden van EMS die je dagdagelijks tegenkomt zijn onder meer je microgolfoven en radio.
Vastgelegde normen voor 5G-antennes
Net zoals andere vormen van straling is het dus vooral belangrijk om de hoeveelheid ervan te beperken. Daarom zijn er in België zowel op federaal als Vlaams/Waals niveau strikte blootstellingslimieten vastgelegd. Die gelden onder meer voor gsm-zendmasten, radio en tv.
Tips om je blootstelling aan EMS te verminderen
Net zoals we bewuster omgaan met UV-licht, heb je de blootstelling aan EMS via bijvoorbeeld je smartphone vaak zelf in de hand. Met deze tips beperk je de straling!
- Gebruik je oortjes om te telefoneren. Er gaat evenveel straling van je gsm naar de mast, als van de mast naar je toestel. Door je oortjes te gebruiken, minimaliseer je de straling tussen je smartphone en je hersenen.
- Ligt je smartphone ‘s nachts op je nachtkastje? Activeer de vliegtuigmodus. De straling is nu volledig geblokkeerd.
- Of leg je smartphone ‘s nachts in een andere kamer. Zo vergroot je de afstand tussen je toestel en je lichaam – én verbeter je je nachtrust.
- Let op de SAR-waarde van je smartphone. Dat staat voor ‘Specifieke Absorptie Ratio’: de hoeveelheid elektromagnetische straling die je lichaam opneemt tijdens het gebruik. In Europa mag die maximaal 2 Watt/kg bedragen. Je vindt de SAR-waarde onder bij elk toestel in onze e-shop onder ‘kenmerken’.
Bereid je samen met Orange voor op 5G
De geleidelijke uitrol van 5G in België wordt een feit vanaf 2022. Zodra 5G in jouw buurt beschikbaar is, kan je met een 5G-compatibele smartphone en mobiele data zelf ervaren hoeveel sneller het 5G-internet écht is.
Ik wil een 5G-smartphone! Yes, ik wil meer internet!
Lees ook:
▶️ Wat is 5G en waarom is het zo belangrijk?
▶️ Beste apps voor Android en iPhone
▶️ 5G vs 4G: wat zijn de verschillen?
Tags
Found this useful? Share with