Menu
Blog

5 zaken die je zeker moet weten vóór je naar de Davis Cup kijkt

Fun

De Belgische tennismannen hebben zich voor de derde keer in de geschiedenis geplaatst voor de finale van de Davis Cup. Van 24 tot 26 november nemen David Goffin en co het op tegen Frankrijk in het Stade Pierre-Mauroy in Rijsel. Maar hoe zat dat nu weer met die Davis Cup? Hoe steekt het landentornooi precies in elkaar en wat moet je weten om achteraf als een pro te kunnen meepraten?

24.11.2017 Céline Roman

1. Tornooi van 117 jaar oud
De Davis Cup is een wereldwijd landenteamtornooi voor heren, met als vrouwelijke tegenhanger de Fed Cup. Er doen maar liefst 130 landen aan mee, en dat sinds het jaar 1900. Toen heette de Davis Cup nog International Lawn Tennis Challenge, maar na de dood van de oprichter Dwight Davis in 1945 werd het tornooi naar hem vernoemd.

2. Eén weekend alles geven
Sinds 1981 strijden alleen de landen in de zogeheten wereldgroep om de Davis Cup-titel. Daarnaast heb je regionale groepen met de andere landen die naar de wereldgroep proberen te promoveren. België maakt deel uit van die wereldgroep, waarvan één weekend lang twee landen tegen elkaar spelen. Eén land speelt telkens thuis. In totaal zijn er vijf partijen (ook wel ‘rubbers’ genoemd): twee enkelspelen op de eerste dag, het dubbelspel op de tweede dag en nog twee enkelspelen op de slotdag. De partijen zijn een best-of-five waarbij alleen in de eerste vier sets een tiebreak kan worden gespeeld.

3. Het Belgische palmares
België staat voor de derde keer in de finale van de Davis Cup maar won de landencompetitie nog nooit. In 2015 was het Groot-Brittannië van Andy Murray in Gent te sterk. De eerste finale speelde België in 1904, tegen de Britse Eilanden. Huidig titelhouder is Argentinië, dat vorige jaar de maat nam van Kroatië.

4. Goffin leidt Davis Cup-team tegen Frankrijk
David Goffin (ATP 8), met voorsprong het grootste Belgische tennistalent, leidt straks de vijfkoppige Davis Cup-selectie tegen Frankrijk. Naast Goffin bestaat het team uit Steve Darcis (ATP 76), Ruben Bemelmans (ATP 106), Arthur De Greef (ATP 174) en Joris De Loore (ATP 279) als reserve. Bondscoach is Johan Van Herck.

5. De sterkte van Frankrijk
België staat van 24 tot en met 26 november in de finale tegenover Frankrijk, dat Servië met 3-1 versloeg. Jo-Wilfried Tsonga haalde in die halve finale ten koste van Dusan Lajovic het beslissende punt binnen: 2-6, 6-2, 7-6 (5), 6-2. Frankrijk heeft een sterke Davis Cup-reputatie en is favoriet. Onze zuiderburen mikken op een tiende Davis Cup, de eerste sinds 2001. België en Frankrijk speelden al zeven keer tegen elkaar in de Davis Cup, en de Fransen leiden momenteel met 4-3. De laatste ontmoeting dateert van 2001.

Wil je de prestaties van onze tennismannen op de voet volgen? Stem dan van 24 tot 26 november af op Orange TV en kijk live naar alle matchen!

Ontdek het Love-aanbod

Tags

Found this useful? Share with

Céline Roman
Dol op sms’en en smileys. Smoor op shoppen en lekker eten. Gek op joggen en apps.