5 straffe dingen die je nog niet wist over ‘Married … with Children’

28.06.2017
Door Céline R

Wie zakte er nog nooit onderuit in de zetel, ostentatief de hand achter de broeksriem stekend? Als je de opkomst van de Amerikaanse sitcoms meemaakte in de nineties, weet je ongetwijfeld dat dat de geliefkoosde televisiekijk-houding was van Al Bundy. Het gezin Bundy was in alles de tegenpool van dat andere bekende sitcomgezin, de Cosby’s. Geen wonder dus dat de werktitel van ‘Married … with Children’ daarmee verband hield. Wat die werktitel precies was, en andere straffe wist-je-datjes over de populaire sitcom, lees je hier!

1. ‘Not the Cosby’s’ haalde het uiteindelijk niet
Inderdaad: de serie werd geschreven onder de voorlopige titel ‘Not the Cosby’s’, een verwijzing naar het quasi-perfect gezin Huxtable in ‘The Cosby Show’. De familie Bundy moest namelijk het totale tegengestelde zijn: disfunctioneel, onconventioneel, ambitieloos. Maar vooral ook onweerstaanbaar grappig. Het werkte: ‘Married … with Children’ groeide uit tot een hit, die maar liefst tien jaar lang liep op de Amerikaanse televisiezender Fox. (Van 1987 tot 1997, mocht je willen weten hóé oud je je nu precies moet voelen als je alle afleveringen destijds gezien hebt.)

2. Die Al Bundy lijkt wel een jongere versie van …
…Jay Pritchett, de pater familias in ‘Modern family’? Klopt. In de herfst van zijn carrière scheert Ed O’Neill dezer dagen namelijk hoge toppen als de ietwat knorrige maar tegelijk ook erg aaibare opa Jay, die zijn handen vol heeft met de gezinnen van zijn neurotische dochter Claire en zijn homoseksuele zoon Mitchell. En ook wel een beetje met zijn luide latina-echtgenote Gloria.

3. Bikermama Peggy
Ook Katey Sagal, die glansrijk gestalte gaf aan de roodharige luie huisvrouw Peggy Bundy, wist zich op latere leeftijd nog te ontworstelen aan haar eeuwige connectie met die rol. Ze maakte indruk als de sterke bikervrouw en -moeder in ‘Sons of Anarchy’ en had daar – gelukkig maar – geen pruiken of luipaardprintjes meer voor nodig. (Voor de liefhebbers: in 2016 had ze ook een bijrolletje als de moeder van Penny in de meest populaire sitcom van het moment, ‘The Big Bang Theory’.)

4. Bud en Kelly werden eerst door andere acteurs gespeeld
David Faustino mag dan al wat in de vergetelheid zijn geraakt, voor Christina Applegate was ‘Married … with Children’ de springplank naar een bloeiende Hollywoordcarrière. Nochtans kregen beide acteurs de rollen van Bud en Kelly Bundy pas te pakken nadat de eerste uitverkorenen (Hunter Carson en Tina Caspary) de laan uitgestuurd werden na de pilootaflevering. Reden: niet voldoende ‘chemistry’ met hoofdrolspeler Ed O’Neill.

5. Geen Emmy voor ‘Married … with Children’
Hoewel de serie bijzonder lang liep en meermaals genomineerd werd, wist ze nooit een Emmy te verzilveren. Dat heeft ze overigens gemeen met … ‘Baywatch’.

Ontdek het Love-aanbod