Menu
Blog

5 redenen om de Huawei P Smart 2019 te omarmen

Tech

Daar is hij weer, helemaal bijgewerkt. Verfijnd. Gerestyled. Iedereen die hem ziet, raakt onder de indruk van de Huawei P Smart van 2019. Wij leggen uit waarom hij je aandacht verdient bij het begin van dit jaar.

13.02.2019 Cédric Godart

1. Tekortkomingen weggewerkt

De P Smart van 2018 had al nieuwe schermverhoudingen gekregen, meer bepaald 18:9, waardoor hij goed in de hand lag, maar de brede randen waren een beetje storend. Versie 2019 heeft duidelijk dunnere randen en ook de “notch” of inkeping bovenaan is nu niet meer dan een discreet cirkeltje. De schermverhoudingen zijn een beetje aangepast (19:9), perfect voor het formaat van 6,21 inch, flink groot en toch niet te opvallend. De P Smart 2019 lijkt in dat opzicht sterk op de Huawei Mate 20. Hij is wat ronder, aangenamer en natuurlijker in het gebruik dan het vorige model.

2. Nu nog evenwichtiger

Dat het toestel nog aangenamer om te bedienen is, komt door de knoppen die allemaal aan de rechter zijkant zijn samengebracht, zowel volume als vergrendeling. Er zit ook een jack-aansluiting op, onderaan naast de micro-USB (jammer genoeg geen USB-C op dit model) en de gleuven voor de sim- en microSD-kaartjes zitten bovenaan. Het toestel ziet er op die manier harmonisch en evenwichtig uit. In deze prijscategorie is het scherm gewoon een foutloze uitblinker, zeker in de hoge schermresolutie van 2340 x 1080 pixels.

3. Intelligente foto’s in elke situatie

De P Smart 2019 heeft achteraan een dubbele camera aan boord, eentje van 13 megapixel plus eentje van 2 megapixel, met f/1.8 als lensopening. De fabrikant meldt trots dat zijn telefoon artificiële intelligentie inschakelt om betere foto’s te maken. Het toestel herkent 22 beeldcategorieën en 500 scenario’s. En we moeten toegeven dat de P Smart 2019 in volle daglicht uitstekende resultaten neerzet, met heel natuurgetrouwe kleuren. Ook binnenopnames gaan er dankzij de technologie op vooruit, maar als het licht vrij zwak is, worden tekortkomingen snel zichtbaar bij het inzoomen. De sensor van 8 megapixel aan de voorzijde maakt gebruik van dezelfde technologie en herkent 8 taferelen. Ook voor selfies geldt dat je buiten nooit in de problemen komt, ongeacht de weersomstandigheden. Maar binnen treedt er onvermijdelijk ruis op. Wat niet wegneemt dat de P Smart voor deze prijscategorie onberispelijk presteert in vergelijking met zijn rechtstreekse concurrenten.

4. Verbluffende prestaties

De P Smart 2019 gebruikt de HiSilicon Kirin 710-chip als krachtbron, die ook in de P Smart+ van het merk zit. De chip maakt dankbaar gebruik van 3 GB aan LPDDR4X RAM-geheugen. Die combinatie laat je zelden of nooit in de steek en concurrenten hebben op elk gebied het nakijken: web, e-mail, muziek, multitasking en zelfs games als PUBG. Er treedt geen enkele hapering op en de warmteontwikkeling blijft binnen de perken. Dit is duidelijk een mooi geoptimaliseerde telefoon. Het enige minpuntje is de batterijduur. Een batterij van 3.400 mAh schept grote verwachtingen, maar de praktijk valt een beetje tegen. Je haalt een lange gebruiksdag, maar meer ook niet. Je hebt dus de keuze: een extra batterij meenemen of het toestel af en toe wat minder intensief gebruiken.

5. Nu al voorzien van Android 9 Pie

De Huawei P Smart 2019 wordt geleverd met het EMUI 9.0-systeem van Huawei en dat is uitstekend nieuws. Dit besturingssysteem steunt rechtstreeks op Android 9.0 Pie, met beveiligingspatches die (in ons geval) van december 2018 dateren. Als je al eens eerder een Huawei-smartphone hebt gebruikt, zal de interface heel vertrouwd overkomen: enerzijds weldoordachte functies, anderzijds nog steeds een wat omslachtige aanpak, met te veel menu’s en opties, waarin je snel verloren loopt. Er zitten ook te veel verplichte apps op het toestel (van Huawei, maar ook van Facebook, Amazon of eBay), maar die zijn er gelukkig ook weer snel af te halen (hoewel ze bij een update opnieuw kunnen opduiken). Huawei worstelt ook nog altijd met de esthetische vormgeving van een coherente interface (thema’s, icoontjes, logica): Sony en Samsung slagen daar veel beter in.

Meevallers:

- De notch is gemakkelijk te camoufleren met een zwart schermdeel
- Een krachtig toestel voor deze prijs, met sterke fotocapaciteiten
- De uitstekende prijs-kwaliteitverhouding

Tegenvallers:

- Een USB-C-kabeltje zou in 2019 toch logischer zijn
- Minder verplichte apps
- De batterij houdt het maar één dag vol
- De grafische interface bovenop Android zou evenwichtiger moeten

Je vindt de P Smart 2019 in onze online shop voor 199,99 €

Als je hem nu bestelt (t.e.m 14/02/2019), ontvang je bovendien 2 HUAWEI BAND 3 PRO met een waarde van 99 € als geschenk

Found this useful? Share with

Cedric Godart
30-something, geobsedeerd door zowel spinning als het opsporen van alle mobile nieuwtjes op elk uur van de dag.