5 goede praktijken voor smartphonegebruik thuis… en in het openbaar

Overal waar we zijn, zitten we constant op onze telefoon. In bed, aan tafel... noem maar op. Om ergernissen te voorkomen, moet er een evenwicht gevonden worden. Wij verzamelden enkele statistieken om het fenomeen te duiden en waaruit blijkt dat goede afspraken goede vrienden maken.

28.08.2018
Door Céline R

1. Voor de tv en in de bioscoop: absolute horror
Volgens een onderzoek van Textlocal gaan de meeste klachten over mensen die met hun gsm bezig zijn in de bioscoop of wanneer ze met het gezin een film kijken. 75 % vindt dergelijk gedrag onaanvaardbaar. Conclusie: vergeet niet dat dit een moment is dat je met anderen beleeft. Tenzij de film je echt mateloos verveelt.

2. In een vergadering: ook niet best
Bijna 70 % van de respondenten vindt het niet leuk als de telefoon in een vergadering gebruikt wordt of in een andere situatie die concentratie vergt. Idem in familiekring. Ook daar is de smartphone meer afleiding dan iets anders.

3. Op een concert? Daar bestaat discussie over...
En een generatieconflict! 90 % van de min-25-jarigen vindt het volstrekt normaal om tijdens een concert foto's of filmpjes te maken. 55 % van de 35-plussers daarentegen vindt dat onaanvaardbaar. Hoe lossen we dat op? De eenvoudigste manier is om de regels na te leven die de artiest voor zijn optreden geeft. Zo zit iedereen meteen op dezelfde lijn.

4. Tijdens het eten? Ook niet helemaal oké
Vandaag wordt de helft van de gezinsmaaltijden onderbroken door een sms, een telefoontje of berichtje. In dit geval is niet de gsm van de jongeren de grootste stoorzender, maar wel die van de volwassenen tussen 25 en 34 jaar. Kunnen we daarmee leven? 60 % van de respondenten vindt het toch niet zo leuk.

5. Eerder later
Vroeger, toen we thuiskwamen van de winkel of van het werk, werden we niet meer echt gestoord. Maar nu komen onze mails ook op onze smartphone binnen. Bijna 80 % van de respondenten beantwoordt zijn mails. 2 op 10 beantwoordt ze zelfs onmiddellijk. Uit het onderzoek blijkt dat vrouwen daarbij eerder thuis geven dan mannen. Eén tip: als het niet (echt) dringend is, antwoord niet. Geniet van je offline tijd om enkel met je vrienden te berichten of lekker te ontspannen. Het werk of de boodschappen kunnen echt wel wachten tot morgen.

Ons oordeel? Er zijn zoveel dingen die je kan doen met een smartphone of in het echte leven. Pas daarom je verbruik aan om alles uit het leven te halen en geen slaaf te worden van je toestel. Gebruik je gsm zoals alles: met mate. En met plezier! Laat niets je tegenhouden om van jouw me-time te genieten!