Menu
Blog

5 dingen die je moet weten over je toekomstige opvouwbare smartphone

Tech

Op de CES-beurs in Las Vegas had hij er al moeten zijn, maar hij was nergens te bekennen. Toch werkt zowat iedereen aan een opvouwbare smartphone, van ZTE tot Samsung, zonder LG te vergeten. Wat is er tot nu toe over bekend?

14.02.2018 Cédric Godart

1. Eigenlijk is dit idee helemaal niet zo nieuw!
De fabrikanten werken er al vele jaren aan en dat is te merken aan het grote aantal octrooien dat ze aanvragen. Maar veel concreets is daar nog niet uitgekomen. Het is de bedoeling om een scherm te ontwikkelen dat je opvouwt of oprolt, zoals een blad papier. Voorlopig is het nog wachten op die revolutie. Het enige waar we tot nu toe op kunnen afgaan, zijn geruchten, maar als we goed kijken naar de ingediende octrooien, wordt het beeld toch minder wazig dan de vorige jaren.

2. De opvouwbare telefoon bestaat al (of toch … bijna!)
Het zou fout zijn om te beweren dat nog niemand een opvouwbaar scherm verkoopt. Kijk maar naar de Axon M die ZTE in oktober in Noord-Amerika lanceerde. Hoewel … deze smartphone heeft “gewoon” twee schermen, verbonden door een scharnier, een beetje zoals de Nintendo DS. “Opvouwbaar” blijkt dus nogal een rekbaar begrip. Terloops gezegd: de Axon M wordt nu beschouwd als een … flop.

3. Samsung geeft niet thuis … tot nu toe
Wij waren ervan overtuigd dat Samsung eindelijk zijn Galaxy X ging lanceren op de CES-beurs in Las Vegas, maar veel concreets was er niet te bespeuren. Er kwam alleen een bevestiging bij monde van Dongjin Koh, de baas van de mobiele divisie. Volgens hem gaat de Koreaanse fabrikant volgend jaar (dus in 2019) met iets groots uitpakken. Maar dan alleen als hij echt iets radicaal verschillends in de markt kan zetten. De technologie zou nog niet helemaal klaar zijn, maar dat is nog maar een kwestie van tijd. De naam van het project is dus wel al bekend: Samsung Galaxy X.

4. LG kijkt verder dan de telefoon
Een ander octrooi, van LG deze keer, moet een toestel met een soepel scherm opleveren, dat je bovendien in tweeën kan vouwen. Dit mysterieuze toestel zou een fotosensor op de achterzijde hebben. Dichtgevouwen geeft het scherm alleen bondige en nuttige informatie. En als je het openvouwt, krijg je een soort … tablet. LG lijkt van dit opvouwbare toestel iets als een kruising tussen een smartphone en een tablet te willen maken, zonder de nadelen (gewicht, formaat, grootte) van de huidige tablets.

5. Verrassing: ook Apple doet mee
Dacht je dat alleen de Android-wereld zich bezondigde aan aankondigingen van opvouwbare smartphones? Absoluut niet, ook Apple zou een octrooi hebben neergelegd. Volgens een Amerikaans magazine heeft het bedrijf uit Californië aan concurrent (en partner) LG gevraagd om een project van een opvouwbaar toestel te starten, maar het is niet zeker of het om een smartphone gaat. Misschien is dit het begin van het “après-smartphone tijdperk”!

Found this useful? Share with

Cedric Godart
30-something, geobsedeerd door zowel spinning als het opsporen van alle mobile nieuwtjes op elk uur van de dag.