Menu
Blog

5 dingen die je moet weten over camera's met een dubbele sensor

Tech

De meeste nieuwe smartphones hebben achteraan twee sensoren. Wij leggen je uit wat dat concreet verandert en hoe die dubbele sensor je helpt om mooiere kiekjes te nemen.

23.02.2018 Céline Roman

De grootste innovatie op een mobiele camera sinds 2016
In 2016 kregen de eerste smartphones van LG en Honor een camera met dubbele sensor. In april 2016 – we herinneren het ons nog goed – stelde Huawei in Londen de P9 voor, de eerste smartphone met een Leica-camera met dubbele lens die de mobiele fotografie ingrijpend zou veranderen. De P9 was uitgerust met twee iets andere Sony-sensoren: één met een klassieke RGB-filter en één zonder filter. In gewone mensentaal (voor wie geen snars van fotografie snapt): een combinatie die meer contrast en licht toevoegt aan de foto's.

In 2018 zijn megapixels niet langer kwaliteitsbepalend
Voor de kwaliteit van een toestel kijkt men niet langer naar de megapixels maar naar de kwaliteit van de (gecombineerde) camera's. Dat is je vast niet ontgaan. De meeste sensoren beschikken vandaag gemiddeld over 12 tot 16 megapixels. Die trend zet zich al enkele jaren door: niet het aantal megapixels geeft de doorslag, wel de kwaliteit van de camera's.

Heldere foto's, ook in het donker
Het eerste voordeel van deze technologie (vooral als de tweede sensor monochroom is, en dus het licht veel beter opvangt) is dat je veel mooiere (lees: minder korrelig) foto's kan nemen in het schemerdonker. Tot voor kort was het uitermate lastig om de sterrenhemel of een meubel in een onderbelichte kamer op foto vast te leggen. Of je moest al de flitser gebruiken, vaak met het gevolg dat het onderwerp dan helemaal overbelicht is.

Een krachtigere zoom die het beeld niet wazig maakt
De zoom van je camera is vast een grote bron van ergernis: hij maakt het beeld wazig en korrelig. Sinds de iPhone 7 Plus heeft Apple de sensoren beter op mekaar afgestemd om een soort van digitale hybridezoom te creëren. Het resultaat: je kan iets dieper inzoomen zonder dat je foto's eronder lijden.

De befaamde portretmodus stimuleert creatieve geesten
Een andere troef van de dubbele sensor (waarmee tegenwoordig de meeste smartphones zijn uitgerust, waaronder de nieuwe Huawei P Smart voor amper 259 euro) is dat je er makkelijk portretfoto's mee kan nemen, dus met het zogenaamde bokeh-effect. Het onderwerp staat dan haarscherp op een wazige achtergrond. Op de P10 en de nieuwste iPhones kan je die modus en de wazigheid zelfs achteraf regelen.

Found this useful? Share with

Céline Roman
Dol op sms’en en smileys. Smoor op shoppen en lekker eten. Gek op joggen en apps.