5 dingen die elke jobstudent moet weten
Tot uw dienst
Heb je de smaak helemaal te pakken na je vakantiejob deze zomer? Dan hebben we goed nieuws voor je: nu kan je langer werken en dus meer geld verdienen. En dat is altijd mooi meegenomen! Maar let op: ook een jobstudent moet regels volgen ...
1. Je mag 50 dagen werken
Een jobstudent mag 50 dagen per kalenderjaar werken met een studentencontract. Sinds 2012 is werken als jobstudent niet langer seizoensgebonden. De student kiest zelf wanneer en hoelang hij werkt. Kortom, je kan perfect 50 dagen werken in de zomer en de rest van het jaar niets meer doen. Of je spreidt de 50 dagen zoals het jou uitkomt. Let wel op wanneer je meer dan 50 dagen werkt. Dat kan, maar dan verlies je vanaf dag 51 wel het voordeel van de verminderde sociale bijdragen.
Ook belangrijk om te weten: zelfs als je maar één uur werkt, dan telt dat als een volledige dag in je quota van 50 dagen! In de applicatie student@work kan je aflezen hoeveel dagen je nog mag werken.
2. Met je diploma op zak kan je nog jobstudent zijn maar ...
Een studentenjob is per definitie voorbehouden aan ... studenten. Dat gezegd zijnde, wanneer je je diploma eind juni haalt, kan je nog als student aan de slag, maar enkel tot 30 september. Daarna is het tijd voor het echte werk!
3. Maximaal 240 uur of bye-bye kinderbijslag
Het is goed dat je initiatief toont maar let erop dat je ouders hun recht op kinderbijslag niet verliezen. Als een student niet meer dan 240 uur werkt in de loop van het eerste, tweede en vierde trimester, behoudt hij zijn recht op kinderbijslag. Als hij meer werkt, krijgt hij geen kinderbijslag voor het trimester waarin hij te veel heeft gewerkt. In de grote vakantie kan je werken zoveel je wil als je daarna verder studeert.
4. Het oogt mooi op je cv
Een werkgever kijkt niet alleen naar diploma's. Kandidaten met werkervaring staan altijd nog iets hoger aangeschreven. Elke job die je tijdens je studies hebt aanvaard is een extra regeltje op je cv, en elke job is het waard vermeld te worden.
5. Je moet geen 18 zijn
De wet zegt dat je vanaf je 15de verjaardag mag werken, maar dat je dan wel moet bewijzen dat je je eerste twee jaar middelbaar hebt voltooid. Als dat niet het geval is, moet je wachten tot de dag waarop je 16 wordt.
Klik hier als je wil weten wat de Belgische wetgeving nog meer zegt inzake studentenarbeid.
Tags
Found this useful? Share with
