Menu
Blog

4 zoekmachines in de plaats van Google of Bing

Tot uw dienst

Wanneer we online iets willen opzoeken, grijpen we massaal en haast zonder nadenken naar Google of Bing van Microsoft. Nochtans zijn er alternatieven, vaak ook veiliger of milieuvriendelijker. Dit zijn onze suggesties.

08.01.2019 Céline Roman

Qwant

De servers van deze Europese parel staan in Frankrijk. Qwant werd opgericht in 2013 en biedt zijn gebruikers de garantie dat hun persoonlijke gegevens nooit ofte nimmer zullen worden bijgehouden of verkocht. Qwant respecteert je privacy en biedt neutrale zoekresultaten. Sinds 2013 werd een aantal nieuwe diensten toegevoegd, zoals een zoekmachine voor kinderen, nieuws, muziek en zelfs kaarten. Probeer het zelf op qwant.com of via de mobiele app.

Android
iOS

Ecosia

Ecosia is geen zoekmachine zoals Qwant. Het is een dienst die gebruikmaakt van Bing (van Microsoft) om zoekresultaten weer te geven. In feite gebruik je dus Bing, maar in een solidair en ethisch verantwoord kader. Deze dienst, met hoofdzetel in Duitsland, investeert 80 % van haar opbrengsten in een herbebossingsprogramma. Beter nog: Ecosia compenseert 100 % van haar eigen CO2-emissies via haar samenwerking met myclimate. Probeer het zelf op www.ecosia.org en ook via de mobiele app.

Android
iOS

DuckDuckGo

De hoofdzetel van DuckDuckGo is gevestigd in Pennsylvania. DuckDuckGo verzamelt informatie van andere websites (zoals Wikipedia) en gebruikt die om de traditionele resultaten aan te vullen en de relevantie te verhogen. Net als Qwant draagt ook deze zoekmachine je privacy hoog in het vaandel: persoonlijke gegevens worden niet opgeslagen. Bovendien wijdt het een deel van zijn opbrengsten aan opensourceprojecten. Gebruik de website duckduckgo.com of de mobiele app.

Android
iOS

Lilo

Lilo is een van oorsprong Franse zoekmachine die investeert in sociale programma's en milieuprojecten. Bij elke zoekopdracht met Lilo verschijnen relevante commerciële links. Daar verdient Lilo uiteraard een centje aan, maar dat geld wordt volledig transparant opnieuw geïnvesteerd: 50 % in projecten, 20 % in communicatie, 5 % voor de compensatie van haar CO2-uitstoot en 25 % om de servers te betalen en haar medewerkers te vergoeden. Gebruik Lilo op lilo.org of via de app Android Lilo Browser.

Found this useful? Share with

Céline Roman
Dol op sms’en en smileys. Smoor op shoppen en lekker eten. Gek op joggen en apps.